Bu kapsamda 71'i denizlerde olmak üzere 826 istasyondan yılda iki defa mayıs ve eylül aylarında su numuneleri alınıyor. Alındığı noktada su kalitesi açısından referans olabilecek 'su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, askıda katı madde, amonyak, kimyasal oksijen ihtiyacı ve fekal koliform bakteri sayısı' gibi su kalitesi ve sucul biyoçeşitlilik ve bunların yaşam alanlarının değerlendirilmesi açısından önemli olan 12 parametre analize tabi tutuluyor.
Bu parametrelerden yerinde ölçülmesi gerekenler Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeli tarafından portatif cihazlarla anında numune alınan istasyonda ölçülüyor, laboratuvarda analiz edilmesi gereken parametreler de gerekli nakil koşulları sağlanarak en yakın bakanlık laboratuvarlarına gönderilerek analize tabii tutuluyor.
Sonuçlar bakanlığın Su Ürünleri Bilgi Sistemi’ne kaydedilerek takip ediliyor. Analiz sonuçlarına göre su ürünleri ve bunların yaşam alanlarını etkileyecek hususlar tespit edilerek, önlem alınıyor. Rutin izlemelerin yanı sıra çeşitli nedenlerle oluşan kirlilik veya balık ölümleri olaylarında da suda ve balıkta detaylı analizler gerçekleştiriliyor.
Kaynak: DHA
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.