“BÜTÜN NORMLAR 3 TEMEL HAK ÜZERİNE OLUŞTURULUYOR”
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, “İnsani değerleri ayakta tutmak ve hukuk için yaşam, eğitim ve mülkiyet hakkı şart. Bütün normlar, bu 3 temel hak üzerine oluşturuluyor. Toplumdaki gelenekler, görenekler, yaşayış tarzları, dini yaklaşımlar ve evrensel insani değerler göz önüne alınarak hukuk normları oluşturulur. Bunları bir ahenk içinde bir araya getirmek için hukukçular, siyasiler, kanaat önderleri çalışıyor. Hukuk normlarının oluşumundaki bu denge sarsıldığı zaman toplumun genetik yapısına uymayan kaotik ortamlar oluşur.” dedi.
“KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRME GİBİ BİR HAKKIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Konferansa konuşmacı olarak katılan Emekli Yargıtay Hâkimi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Engin Şafak, yüksek yargı organlarının işleyişini anlattı. Şafak, “İnsan olma onur ve erdemini taşıyan her kişiyi yargısız infaz taşımaksızın, herhangi bir şarta bakılmaksızın öncelikle insan kardeşliği ile kucaklamalıyız.
Hiç kimseyi ötekileştirme gibi bir hakkımız söz konusu değil. Hayalimde olmayan, hayal bile edemediğim konular, ülkemizde yeşermiş durumda. Dünya 5’ten büyük olacak. İnsan hakları
konusunda oluk oluk kan akıyor; çocuklar, gençler, anneler, babalar biçare fakat Avrupa İnsan
Hakları ile ilgili sözleşme metinlerden tatbikata ulaşabilecek bir niteliğe kavuşamıyor.” diye
konuştu.
“3 KUVVET, DEVLETİN BEKASI İÇİN KOORDİNELİ ÇALIŞMAK DURUMUNDA”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ülkemiz hakkında yanlı kararlar verdiğini belirten Şafak, “Anayasa Mahkemesinin yükü, ferdi başvurulara açıldıktan sonra önemli bir boyuta ulaştı. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ya da Anayasa’da yer alan insan
haklarıyla ilgili maddelerde bir ihlal var mı yok mu, onu değerlendiriyor. Yargıtay şu anda 24
daireye düştü. Gün geçtikçe de düşecek. Tam bir içtihat mahkemesi haline gelmesi bekleniyor. Hakimler ve Savcılar Kurulu, 13 üyeden oluşur. Yargıtay ve Danıştay’a üye seçer; hakim ve savcıların nakil, atama, özlük işlerini yapar. Kuvvetler ayrılığında yasama, yürütme ve yargı diye devletin çatısını oluşturan 3 ana kuvvet söz konusu. Devletin bekası için koordineli çalışmak durumunda. Geçmişte kişisel birtakım ihtiraslar yüzünden devletin çok yara aldığını ifade etmek isterim. Ümit ederim, bu kuvvetler kendi içinde her ne kadar ayrılık söz konusu olsa bile devletin bekası, insanlık onur ve erdemi için kişisel ayrılıklara sebep olmadan konsensüs niteliğinde bir anlayışla hareket ederler.” ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Beşoluk ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer, Emekli Yargıtay Hakimi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Engin Şafak’a plaket takdim etti.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.