Raevsky, 8 adımı şöyle sıraladı:
"Hassas Veri Envanteri Oluşturun: İşe organizasyonunuzdaki tüm hassas verileri sınıflandırıp kataloglayarak başlayın. Kapsamlı bir keşif yapmak ve ayrıntılı raporlar oluşturmak için gelişmiş araçlar kullanarak kritik bilgilerin gözden kaçmadığından emin olun.
"Verilerin nasıl hareket ettiğini ve işlendiğini bildiğinizden emin olun: Hassas verilerin depolanmasını ve işlenmesini düzenli olarak izleyin. Verilerin uygunsuz bir şekilde depolandığı veya aşırı verilerin toplandığı ve depolandığı durumları belirleyin ve düzeltin. Verilerin oluşturulmasından silinmesine kadar olan yaşam döngüsünü net bir şekilde görebileceğiniz çözümler uygulayın.
"Erişim Haklarını Gözden Geçirin ve Ayarlayın: Hassas verilere kimlerin erişimi olduğunu değerlendirin ve sadece yetkili personelin görüntüleme veya düzenleme yapabileceğinden emin olun. İhlalleri tespit etmek ve çeşitli platformlar ile hizmetler arasındaki veri trafiğini yönetmek ve izlemek için sıkı kontroller uygulayın ve böylece kasıtlı veya kasıtsız veri kaybı riskini en aza indirin.
Bu adımları takip ettikten sonraysa politika ve süreçlerin belirlenmesi aşamasına geçiyoruz.
"Veri Toplama ve Kontrolü Geliştirin: Veri toplama yöntemlerinizi organizasyonunuzun özel ihtiyaçlarına uygun hale getirin. Altyapınızdaki herhangi bir veri veya insan kaynaklı olaylar için kurallar oluşturun. Veri toplama yöntemlerinizi organizasyonunuzun özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirin. Veri işleme süreçlerinde herhangi bir anormalliği kolayca izleyebileceğiniz, analiz edebileceğiniz ve yanıt verebileceğiniz çözümler sağlayın.
"Bağlamsal Olay Profilleri Oluşturun: Tüm güvenlik olaylarını kolay erişim ve analiz sağlayan tek bir birleşik sistemde saklayın ve takip edin. Potansiyel tehditler hakkında daha derin içgörüler elde etmek için kullanıcı davranışı analitiği ve personel kontrolü sunan araçları kullanın.
"Güçlü Veri Gizliliği Politikaları Uygulayın: Organizasyonunuzun ihtiyaçlarına uygun kapsamlı veri gizliliği politikaları oluşturun. Bir güvenlik görevlisinin bir kez politika oluşturması ve ardından bunu seçilen hedef kanallara yayınlaması daha kolaydır. Yetkisiz veri paylaşımını önlemek için iletişim kanallarının seçici olarak engellenmesine olanak tanıyan çözümler dağıtın.
Son aşama olarak da olay müdahale planını tanımlamanız gerekiyor.
"Verileri Sınıflandırın ve Saklayın: Envanterinize dayanarak, farklı veri türlerini kategorilere ayırın ve uygun saklama sürelerini tanımlayın. Bu uygulama yasal gerekliliklerle uyumluluğu sağlar ve genel veri güvenliğini artırır.
"Olay Müdahalesini Kolaylaştırın: Olay müdahale planını tanımlayın. Çalışan davranış sapmaları, politika ihlalleri veya veri ihlali durumunda ne yapacağınızı bilin. Devam eden görevlerin 360 derece görünümünü sağlayan araçları kullanarak olay müdahale sürecinizi basitleştirin. Bu yaklaşım, siber güvenlik ekiplerinin üzerindeki iş yükünü azaltır ve olası tehditlerin daha hızlı çözülmesini sağlar."
Raevsky, "Bu sekiz adımı etkili bir şekilde uygulamak ve siber güvenlik duruşunuzu önemli ölçüde güçlendirmek için gelişmiş çözümlerden yararlanmak büyük önem taşıyor. Yeni Nesil Veri Kaybını Önleme (DLP) çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından biri olan Zecurion, bu zorlukların üstesinden gelmek üzere özel olarak tasarlanmış kapsamlı bir siber güvenlik araçları paketi sunuyor" dedi.
“Günümüzün hızla evrilen dijital ortamında, siber güvenlik riskleri hiç bu kadar yüksek olmamıştı" diyen Alexey Raevsky sözlerine şöyle devam etti:“Kuruluşlar reaktif bir yaklaşımın ötesine geçmeli ve en değerli varlıkları olan verileri korumak için proaktif, kapsamlı stratejiler benimsemelidir. Zecurion olarak, güçlü bir siber güvenlik duruşunun görünürlük, kontrol ve sürekli iyileştirme üzerine inşa edildiğine inanıyoruz. Çözümlerimiz, kuruluşların riskleri kritik hale gelmeden önce tahmin etmelerini ve azaltmalarını sağlamak ve hassas bilgilerinin her zaman korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. İşletmeler bu temel adımları izleyerek ve doğru araçlardan yararlanarak yalnızca güvenliklerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda dijital geleceğin getirebileceği her türlü zorluğa hazırlıklı olduklarına dair güvenle faaliyet gösterebilirler."
Raevsky, "Yeni Nesil Veri Kaybı Önleme (DLP), Veri Merkezli Denetim ve Koruma (DCAP) ve Kullanıcı Davranış Analitiği (UBA) gibi özelliklerle kuruluşunuzun ortaya çıkan tehditlerin önüne geçmek için ihtiyaç duyduğu görünürlük, kontrol ve olay müdahale yeteneklerini sağlar. Bu araçlar yalnızca veri korumasını geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda güvenlik yönetimini de kolaylaştırarak siber güvenlik ekibinizin daha verimli ve daha güvenle çalışmasını mümkün kılar. Zecurion'un çözümlerini siber güvenlik stratejinize entegre ederek, kuruluşunuzun hassas bilgilerinin hem iç hem de dış tehditlere karşı korunmasını sağlayabilir ve sonuçta giderek karmaşıklaşan dijital dünyada hem içinizi hem de işinizi rahata kavuşturabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: DHA