Dolandırıcılar; internet kullanıcılarının parola, kredi kartı ve banka hesapları gibi kişisel bilgilere ulaşabilmek için çeşitli yollara başvuruyor. '
Kurum, kuruluş ya da kişilerin bilgileri, internet siteleri taklit ediliyor
Oltalama' da internetin ilk yıllarından beri varlığını koruyan ve günümüzde hala yaygın olarak kullanılan bu dolandırıcılık yöntemlerinden biri. Oltalama yapılırken, kurum, kuruluş ya da kişilerin bilgileri, internet siteleri taklit edilerek; güncel, acil, önemli ya da olumsuz duyguları uyandıran ifadelerin yer aldığı kısa mesajlar ve e-postlar kullanılıyor.
Seçim arefesinde dolandırıcılık
Dolandırıcıların, dikkat çekebilmek adına, 31 Mart 2024'te gerçekeleşecek yerel seçimleri konu edindiği tespit edildi. Mesajın inandırıcı olmasın için de, verdikleri internet sayfası linkinin "www.ysksandik2024.com" şeklinde ayarlandığı belirlendi. Verilen internet sayfası linki, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) resmi internet sayfalarıyla ilişkinlendirilemedi.
YSK seçmenleri uyardı
YSK ise resmi internet sitesinden yaptığı paylaşımda, kullanıcıların bir mağduriyet yaşaması adına yazılı uyarıda bulundu. Uyarıda, "Sizleri telefonla arayarak kendini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı personeli olarak tanıtan kişilerle bilgilerinizi asla paylaşmayınız. 'Oy kullanacağınız sandık değişti.' şeklinde gelen e-posta ve mesajlara asla itibar etmeyiniz!" ifadelerine yer verildi. Seçmenler oy kullanacakları sandık bilgisine mahalle muhtarlıklardan alacakları seçmen bilgi kağıtları, https://secmen.ysk.gov.tr/ adresi, YSK'nın "Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması", YSK çağrı merkezi veya e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulayabilir, seçmen bilgi kayıtlarının dökümünü alabilir.
Kullanıcıların bilinçli olması pek çok saldırının önüne geçebilir. Gelen e-postaların kimden geldiğine dikkat etmek, e-posta yazım diline dikkat etmek, şüpheli e-postaların url'lerine tıklamamak, kişisel bilgilerin talep edildiği e-postalara yanıt vermemek gibi küçük adımlar bile bireyleri oltalama yönteminden koruyacaktır."
Kaynak: AA