İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.
Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaib, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.
Müslümanlara Regaib Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okuması, istiğfar, dua ve zikir yapmaları tavsiye ediliyor. İslam kaynaklarında, Abdullah bin Ömer'in rivayeti ve İmam Şafii'nin aktardığına göre, recep ayının ilk gecesi, cuma geceleri, şaban ayının 15'inci ile ramazan ve kurban bayramlarının gecelerinde yapılan duaların geri çevrilmediği belirtiliyor.
Öte yandan Üç Aylar 12 Ocak Cuma günü başlayacak. Miraç Kandili 6 Şubat'ta, Berat Kandili 24 Şubat'ta, Kadir Gecesi 5 Nisan'da idrak edilecek. 11 Mart'ta Ramazan Ayı başlarken, 10-12 Nisan'da Ramazan Bayramı kutlanacak.
Regaip Kandili'nde oruç tutulur mu?
Regaip Kandili orucu farz olmayıp nafile bir oruç ve ibadettir. Oruç tutmak isteyenler, gecesinde sahura kalkar ve niyetlenir. Ancak bu oruç tek gün tutulmaz. Regaip Kandili orucu tutmak isteyenlerin iki güne tamamlaması daha uygun olur.
Regaip orucu faziletleri
Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; “Allah-u Teala, her kim Recep’in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir” buyuruluyor. Oruç tutmak, kişinin samimi dualarını Allah'a iletebilmesi için bir yoldur. Regaip Kandili'nde oruç tutmak, kişinin günahlarının affedilmesine vesile olabilir. Oruç tutmak, kişinin Allah'a daha çok yaklaşmasına ve manevi bir temizlik yaşamasına yardımcı olur.
Kaynak: AA