Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ramazan Aşkına” başlığıyla yapılan etkinlikler serisinde “Ramazan ve İbadet Psikolojisi” konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2024 yılı kültürel etkinliklerine devam ediyor.

Ramazan Aşkına” başlığıyla yapılan etkinlikler serisinde  “Ramazan ve İbadet Psikolojisi” konuşuldu

“Ramazan Aşkına” başlığıyla yapılan etkinlikler serisinin son programında “Ramazan ve İbadet Psikolojisi” Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünden Prof. Dr. Abdulkerim Bahadır konuşmasını gerçekleştirdi. Program sadece sosyal medya canlı yayını olarak izleyicilerle buluştu.


RAMAZAN VE İBADET PSİKOLOJİSİ

Dindarlık ve ibadet arasındaki bağlantıya dikkat çeken Prof. Dr. Abdulkerim Bahadır ,“Allah'a inanmak zorunda mıyız? Dindar olmak zorunda mıyız? Aslında, bu konuya biraz daha detaylı yaklaşırsak, inanmak zorunda olduğumuz bir şey var, dindar olmak ise bir seçenek gibi görünüyor. Biz zaten dindar doğmuyoruz, fakat inanmak gibi bir yapıya sahibiz. Bu yapının içinde dinle buluşmak için hazırlıklıyız diyebiliriz. Yani, dindar olmak için doğuştan getirilmiyoruz, ancak dinle bütünleşmek için içimizde bir hazırlık var.Peki, dindarlık gerçekten dinin ifadesi mi? Ya da değil mi? İnanma ihtiyacı nedir? İnsanlar doğuştan inanma ihtiyacına sahiptir. Bu, insanların kültürel ve toplumsal yapılarında da görülmektedir. Her toplumun bir inanç sistemine sahip olduğunu gözlemleyebiliriz. Ayrıca, inanma ihtiyacı, ruhsal bir boyuta işaret eder. Bu ihtiyaç, dini uygulamalarla karşılanır.Dindarlık, ibadetlerle ifade edilir. İbadetler, dindarlığın tezahürleridir. Ancak, ibadet sadece namaz kılmak, oruç tutmak gibi dini görevleri yerine getirmekle sınırlı değildir. İbadet, Allah'ın rızasını gözetmek ve insanlara faydalı olmakla da ilgilidir. Olumlu ve faydalı her davranış, aslında ibadetin bir parçasıdır. İbadet sadece dar bir alanda değil, yaşamın her alanında var olan bir kavramdır.Yani, dindar olmak sadece belli ibadetleri yapmakla sınırlı değildir. Asıl önemli olan, Allah'a olan inancımızı yaşamımızın her alanına yansıtmak ve olumlu bir şekilde davranmaktır. Bu şekilde, dindarlık hayatımızın her anında var olabilir.” dedi.

 

Prof. Dr. Bahadır, “Allah, İnsanları ve cinleri ancak ibadet etsinler diye yarattı ama onların ibadetine ihtiyacı var mı? Aslında hayır, Allah'ın ibadete ihtiyacı yoktur, ancak insanlar için bu ibadetin büyük önemi vardır. İbadetler, Allah'ın verdiği değerler sistemini kulluk bilinciyle yerine getirmenin bir yolu olarak insanlara sunulmuştur. Modern hayatın getirdiği hız, tüketim odaklı yapısı ve içgüdüsel tatmin arayışı, ruhsal değerlerden uzaklaşmamıza neden olabilir. Ramazan ayı yaklaşırken, toplumda paylaşma ve yardımlaşma duyguları artar. Zekât, infak ve kurban gibi ibadetler, sadece bireyin ruhsal zenginliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı da güçlendirir. Özellikle Ramazan ayında, fitre ve zekât gibi uygulamalarla toplumsal dayanışma en üst seviyeye çıkar. Türkiye'nin bu anlamda, dünyaya iyilik ihracatı yaptığı ve 140 ülkeye yardım ulaştırdığı belirtildi.” söyledi.

 

İbadetlerin hayatın her alanında güzellik kattığını belirten Abdulkerim Bahadır, insanın biyolojik, psikolojik ve sosyal arınmasına katkı sağladığını ifade etti. Özellikle, ibadetlerin insan bedenindeki dengeyi yeniden sağlamak ve ruhsal dönüşümü tetiklemek açısından önemli olduğunu vurguladı. (Yunus Köroğlu)

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 3
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”