Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Prof. Dr. Alaattin Aköz: Tarih düşmanlık üzerine bina edilerek anlaşılamaz

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği konferansta Prof. Dr. Alaattin Aköz, Osmanlı – Karamanoğlu münasebetlerini anlattı.

Prof. Dr. Alaattin Aköz: Tarih düşmanlık üzerine bina edilerek anlaşılamaz
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin tertip ettiği kültürel etkinliklerde bu hafta “Osmanlı – Karamanoğlu Münasebetleri” konuşuldu Prof. Dr. Alaattin Aköz’ün  katılıp TYB Konya Şube Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın düzenleyici olduğu konferans Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Prof. Dr. Aköz “Biz bütün enerjimizi ve bakışımızı kavgaya çevirdiğimiz zaman Anadolu'nun imarını kaçırıyoruz. Konya çevresinden ne Selçuklular ne Osmanlılar İmaret yapmadılar, Karamanoğlu İbrahim bey hem Konya'da hem Larende de iki imaret yaptı. Vakıflar içerisinde en kıymetli külliye imaretlerdir, çoklu yapı topluluğudur.” dedi.

Karamanoğullarının hükümlerinin Osmanlı tarafından kabul gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Alaattin Aköz “Osmanlı devletinin mufassal ve vakıf defterlerinde çok sık rastladığımız bir atıf vardır, Karamanoğullarından Alaaddin Bey'den başlar, Mehmet Bey Özellikle de ikinci İbrahim Bey'in mukarrernamesi paralel kılınmış yani Karamanoğullarının verdikleri tasarruf hükümleri hem vakıflarda hem toprak sisteminde Osmanlı Devleti için hukuki belge niteliğini taşımış, bunu Osmanlı defterleri anlatıyor.” söyledi.

Dönemin evliliklerinin önemini anlatan Prof. Dr. Alaattin Aköz “Günümüzde uluslararası anlaşmalar var, devletlerin dayandığı ilişkilerin kurgulandığı herkesi bağlayan kurallar, kurumlar var. Uluslararası boyutta geçmiş dönemde bunlar olmadığı için devletler arası ilişkilerde evlilik önemli bir konudur. Osmanlı Karaman münasebetlerine de evlilikler üzerinden bakabiliriz. Osmanlı devletinin kuruluşu da  evlilik üzerine fikren bina edilir. Yani bu evlilik gerçekten oldu mu olmadı mı bunu çok net olarak bilmiyoruz, Osman Bey Şeyh Edebali'nin kızı vardı da gerçekten o kızla evlendi mi bilinmiyor. Dünyanın o çevreye bakışını ortaya koyması açısından biz o evliliği var kabul ederiz. Yani fiilen bir kızla bir oğlan evliliği değil devletin kuruluş felsefesinde meşruiyeti oturttuğu bir zemin. Osmanlı Hanedan üyesi hanımların gelin gittiği Saray Karaman sarayıdır, Karamanoğullarının sarayıdır. İlk evlilik Birinci Murat zamanında Birinci Murat'ın kızı iledir. Alaeddin Bey Birinci Murat'ın kızına talibi oldu, hediyeler gönderdi mektup gönderdi. Osmanlı sarayında yetişen bir hanım Karaman sarayının ve baş hanımı oldu. Bunlar görmezden gelmemek lazım. Evliliklerin İki tür amacı var bu bunlar sıradan evlilikler değil şüphesiz diplomatik devletler arası ilişkileri düzenleyen evliliklerdir.” ifade etti.

Aköz konuşmasını “Tarih düşmanlık üzerine bina edilerek anlaşılamaz, tarih sadece kahramanlık üzerine bina ederek de anlaşılamaz. Olup bitenleri mümkün olduğunca doğru anlayarak ve kavrayarak geniş mahiyeti ile ancak anlaşılabilir. O yüzden tarihteki bütün devletler bizim tarihimizin bir parçasıdır.” sözleriyle tamamladı.

Program sonunda katılım belgeleri ve plaket hediyesini TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve eski milletvekili Prof. Dr. Ahmet Alkan takdim etti. (Veli Şengül)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”