Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Özel ağaçlandırma çalışmalarına 516 milyon lira destek sağlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların ekonomik olarak desteklenmesi amacıyla gelir getirici türlerden 31,2 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Yaklaşık 37 yılda 158 bin hektar alanda özel ağaçlandırma yapılırken bu çalışmalar için 516 milyon lira destek sağlandı.

Özel ağaçlandırma çalışmalarına 516 milyon lira destek sağlandı

Orman Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Bakanlık, orman varlığını artırmak için kurumsal olarak yapılan bakım, yetiştirme ve dikim çalışmalarının yanı sıra çeşitli projeleri de destekliyor.Bu projelerin başında, özel ağaçlandırma ve orman köylüsünün refah seviyelerini yükseltmek amacıyla yapılan gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları yer alıyor.

 

Özel ağaçlandırma çalışmaları, bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde şahıslar veya şirketler tarafından hazırlanan ve Orman Genel Müdürlüğünce uygun görülüp onaylanan ve uygulanan projelerden oluşuyor.

 

158 bin hektar özel ağaçlandırma yapıldı

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik'te 2017 yılında yapılan değişiklikle orman köyü nüfusuna kayıtlı ve o köyde ikamet edenlere 3 hektara kadar, odun dışı ürün veren türlerle yapacakları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarına yüzde 65 hibe, diğer gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlık çalışmalarına ise yüzde 25 hibe verilmesi hükümleri getirilmişti.

 

Yaklaşık 37 yılda 158 bin hektar alanda özel ağaçlandırma yapılırken bu çalışmalara 406 milyon lira hibe ve 110 milyon lira kredi olmak üzere toplam 516 milyon lira destek sağlandı.

 

31,2 milyon fidan toprakla buluşturuldu

Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların ekonomik olarak desteklenmesi için de gelir getirici türlerle ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor.Gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları ile bozuk nitelikteki ormanların verimli hale getirilmesi, köylülerin ormanları sahiplenmesi ve bu vatandaşların ekonomik olarak yerinde kalkındırılması amaçlanıyor.Bu kapsamda, Türkiye'nin dört bir yanında yapılan çalışmalarla ceviz, badem, fıstıkçamı, reçine, bal, likarba, sakız, defne, alıç, ahlat, iğde, keçiboynuzu, hünnap, dut, kestane, trüf, salep, meşe ve ardıç ormanları gibi 38 ayrı eylem planı hayata geçirildi. Vatandaşlara gelir sağlamak amacıyla 31,2 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Yapılan bu ağaçlandırmalardan elde edilen ürünlerin faydalanma hakları, kurayla mahalli halktan müracaat edenlere, bakmak ve korumak şartıyla sembolik olarak çok cüzi bir fiyat tarifesiyle veriliyor.

 

Aşılama çalışmalarıyla bazı yabani ağaçlardan gelir elde edilebiliyor

Gelir getirici ağaçların yetiştirilmesi yanında yabani ağaç türlerinden de gelir sağlamak için çeşitli aşılama projeleri geliştirildi. Bu kapsamda, 1,5 milyon yabani zeytin ve 1,6 milyon yabani menengiç ağacına aşılama işlemi yapıldı. Örnek gösterilen projelerden birini Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü uygulamaya aldı. Bölge müdürlüğü yetkilileri, 2003'te 100 dekar sahada ceviz ormanı tesis ederek gelir getirici proje çalışması gerçekleştirdi. Bandırma ilçesi Yeşilçomlu Mahallesi'ndeki ceviz ormanının yöre halkının gelirlerini artıracak şekilde meyve vermeye başlamasıyla orman köylüleri hasat döneminde 10-12 ton ceviz elde ederek, 1 milyon lira gelir sağladı.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”