Diyetisyen Mualla Nisa Çınar, okul çağı çocuklarında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, büyüme ve gelişimin yanında okul başarısı, algılama, dikkat ve bilişsel yeteneklerin artmasında da etkili olduğunu belirtti.
SÜT TÜKETİLMELİ
4-6 yaş grubunda günlük 2,5, 7-18 yaş grubunda ise 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmesini öneren Diyetisyen Çınar, “okul çağındaki çocuğun doğru ve dengeli beslenmesinde ailenin etkisi çok büyüktür. Çocuk ailesinde ne görürse onu örnek alır ve yapar. Bu yüzden kahvaltılarınızı birlikte yapmaya çalışın.
Güne besleyici bir kahvaltıyla başlayın. Besleyici diyorum çünkü ailelerimizin çoğu kahvaltı niyetine ekmek arası patates kızartması, çikolatalı ekmek, çikolatalı mısır gevrekleri gibi karbonhidrat yüklü besinleri çocuklarının önlerine koyuyorlar. Bu çok yanlış. Çocukların bu şekilde beslenmesi ani kan şekerlerinde yükselip ve aynı şekilde düşmesiyle yorgunluk ve halsizliği beraberinde getiriyor” dedi.
HER GÜN BİR YUMURTA
Et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubunda, et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler yer alıyor.
En iyi protein kaynaklarından biri yumurtayı olabildiğince çocuklara yedirilmesi gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Nisa Çınar, “yumurta çocuğunuzun hem geç acıkmasını sağlayıp güne dinç başlamasına neden olacak hem de bağışıklık sistemine destek vererek okul ortamında oluşabilecek enfeksiyon riskinin de önüne geçecektir.” Şeklinde konuştu.
Diyetisyen Mualla Nisa Çınar, konuşmasına şöyle devam etti:
Kahvaltı tabağında neler olmalıdır? Yumurtası peyniri zeytini ve tam tahıllı ekmeğiyle birlikte dengeli bir kahvaltı öğününü tercih edilmeli. Eğer çocuklarınız bu şekilde kahvaltı yapmak istemezse hemen pes etmeyin.
Kahvaltı tabaklarını keyifli hale getirmeye çalışın. Yumurtayı her zaman ki gibi servis etmeyip çeşitlendirin ki çocukların ilgisini çeksin yeme isteğinde bulunsunlar. Çocuğunuzun çantasına kuruyemiş, kuru veya yaş meyve ya da peynirli sandviçler gibi sağlıklı alternatifler koyun ki çocuğunuz acıktığında hazır ürünler yerine çantasında olanları yemeyi tercih etsin.
Yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte su tüketimi de çocuklar için çok önemlidir. Yetersiz su tüketimi sonucu çocuklarda halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve öğrenmede azalma gibi sonuçlar görülür. Bu yüzden çocuklarınızın çantasına cam şişede su koymayı ihmal etmeyelim.
Haber: Adem YILDIZ
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.