Konya’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ile birlikte önceki günlerde açılışı yapılan ‘Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’ni gezip incelemelerde bulundular.
BAŞKAN KAVUŞ; “MÜZE KÜLTÜREL BİR ŞÖLEN SUNACAK”
Projenin detayları hakkında Başkan Kavuş’tan, eserler ve etkinlikler hakkında da müze görevlilerinden bilgi alan basın mensupları hayranlıklarını ifade ettiler. Müzede yer alan tüm eserleri detaylarına kadar inceleyen gazeteci ve televizyoncular, böylesi önemli, anlamlı kültürel bir yatırımı şehre kazandırdıkları için Başkan Mustafa Kavuş’a ve ekibine teşekkür ettiler. Müze hakkında gazetecilere bilgi veren Başkan Kavuş, burada ilçenin kültürel ve tarihi zenginliğinin sergilenmesinin yanı sıra içeriği, kapsamı ve etkinlikleri ile de misafirlerine adeta bir şölen sunulacağını ifade etti. İnsanın kendi kültürünü öğrenmesinin, her yönden zenginleşme anlamı taşıdığını belirten Başkan Kavuş, “Kültürünü öğrenmek insanın dünyayı daha iyi anlamasını ve dünyaya kendisini daha iyi ifade etmesini sağlar. İşte bu en büyük zenginliktir” diye konuştu.
“MÜZE YENİ YETİŞEN NESİLE VE ŞEHİR DIŞINDAN GELEN MİSAFİRLERİNE ‘BİZİ’ ANLATACAK”
“Bu müze, sadece kendimize yaşanmışlıklarımızı hatırlatmakla kalmayacak, eşsiz, sevgi ve merhamet kültürümüzü gelecek nesillere aktarmamıza vesile olacak, misafirlerimize ‘bizi’ anlatacak” diye konuşan Başkan Kavuş, ayrıca şu açıklamalarda bulundu; “Burada önceliğimiz kadim medeniyet mirasımızın ihyası. Etnografik içerikli olan bu proje, aynı avlu içerisinde karşılıklı konumlanmış iki geleneksel Konya evi ve arkasındaki bağ arazisinde yer alıyor. Meram’ın yeni tarih ve turizm rotası üzerinde bulunan müzede, Meram insanının tüm yaşam dönemlerine dair hemen hemen her şey var.”
“MÜZEDE ŞEHRE VE MERAM’A DAİR HEMEN HEMEN HER ŞEY VAR”
Meram’da Doğmak, Meram’da Çocuk Olmak, Meram’da Evlenmek, Meram’da Anne-Baba Olmak, Meram’da Mutfak, Meram’da Bağ-Bahçe, Meram’da Mevsimler başlıkları altında ilçe insanının toplumsal törenleri ve kültürünün etnografik malzeme ve canlandırmalarla sergileneceğini belirten Başkan Kavuş, “Bunların yanı sıra ziyaretçilerin deneyimlemesi için tandırda ekmek vurma, bağ bozma, şepit açma, Meram sohbetleri ve baranalar gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacağız. İnsanımızın nasıl yaşadığını, çocuklarını nasıl büyüttüğünü, mutfak ve yemek kültürünü, kınadan çetnevire, düğüne kadar neler yapıldığını, kısaca insana ve kültürümüze dair ne varsa hepsini rehberler eşliğinde anlatacağız” ifadelerini kullandı.
“TURİZM DESTİNASYONUMUZ BİR ESER DAHA KAZANDI”
Müzenin, Meram Belediyesi olarak son beş yılda büyük özveriler ve yoğun gayretlerle oluşturdukları ‘Turizm Destinasyonu’nun da en önemli parçalarından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Kavuş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biliyorsunuz gezi rotamız dahilinde 8 ayrı eserimizi daha önce tamamlayarak hizmete sunmuştuk. Müze, rotanın 9. parçası oldu. 1,5 kilometrelik alanda konumlanan rotamız Meram Bağı ile başlayıp Dutlu Millet Bahçesi’nde son buluyor. Bu rotada yer alan Meram Bağı, Lavanta Bahçesi, Kızlar Kayası, Meram Köprüsü, Tavusbaba, Aydın Çavuş, 80 Binde Devr-i Alem Parkı ve Meram Millet Bahçesi’ne şimdi de Müze Meram eklendi. Bu eserle artık 9 noktanın tamamı Konya ve Meram’ın hizmetinde. Şehrimize ve ilçemize hayırlı olsun.”
Program, fotoğraf çekimleriyle son buldu.
(Yunus Köroğlu)
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.