Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Memur maaşında artış ile vergi düzenlemelerini içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, "Yaşadığımız son depremle üzerimize düşen sorumluluklar ve mali yükümüz artmıştır. Birtakım ek kalemler oluşturma ihtiyacı ortaya çıkmıştır." dedi.

Memur maaşında artış ile vergi düzenlemelerini içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması ile bazı vergi artışlarını öngören "6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin geneli üzerinde görüşmelere başlandı. 

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, cari açık probleminin ve ekonomide yoksulluğun gittikçe arttığını savunarak yeni hükümet sisteminin sorunları arttırdığını iddia etti.
Kanun teklifinde vergi artışı ve zam gibi maddeler olduğunu belirten Türeli, "Dün akşam itibarıyla Cumhurbaşkanlığı kararıyla müthiş bir zam furyası var. Anlaşılıyor ki ekonomide ciddi bir sıkıntı var." ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete yapılan artışın eridiğini öne süren Türeli, enflasyonu düşürmedikçe asgari ücretin erimeye devam edeceğini söyledi.

Teklifle, memur maaşlarında 8 bin 77 liralık seyyanen artış yapılacağını anımsatan Türeli, "Seyyanen zam emekliliğe yansımıyor, emekliliğe de yansısın. Bütün ücret seviyelerini yukarıya çıkarmamız lazım. Seyyanen zammın daha fazlasını verelim ama doğru bir sistem içerisinde verelim." diye konuştu.

"İş huzurunu bozar"
HDP Muş Milletvekili Sezai Temelli, kanun teklifinin enflasyonist olduğunu ve düzenlemelerin adaletsizliği derinleştireceğini iddia etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin şubat ayında meydana geldiğini anımsatan Temelli, "Temmuz ayındayız. Depremle ilgili yasa çıkaracaksak neden bu kanun teklifini şubatta çıkarmadık?" diye sordu.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, kanun teklifinin vatandaşın ekonomik kaygılarını azaltmayacağını savundu.

Özel sektörde yeni işe başlayan birinin asgari ücret aldığını anımsatan Özlale, "Uygulanan yanlış politikalardan dolayı başlangıç seviyesinde asgari ücret alan ile tecrübeli bir çalışan arasındaki makas iyice daralıyor. Üzülerek bunu kamuda da görmeye başladım. Seyyanen yapılan zamlarla beraber yaptığınız şu: Başlangıç seviyesindeki bir memur ile tecrübe kazanmış, liyakat sahibi bir çalışan arasındaki makası daraltıyorsunuz. Bu, iş huzurunu bozar." diye konuştu.

"Torba kanunlar zaruri hallerde gelmeli"
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da partisinin torba kanunlara karşı çıktığını, torba kanunların zaruri hallerde gelmesi gerektiğini belirterek kanun teklifinde yer alan düzenlemelere değindi.

Türkiye'nin üreterek büyüdüğünü ifade eden Kalaycı, sanayi sektörünün arz kısıtlarına rağmen esnek ve dayanıklı yapısıyla büyümeyi ve iş piyasasını desteklediğini vurguladı.

Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en fazla istihdam sağlayan ülkelerin başında geldiğini belirten Kalaycı, "2023 ocak ayı itibarıyla işsizlik oranı tek haneye gerileyerek yüzde 9,7 olmuştur." dedi.

Alınan etkili önlemlerle fiyat istikrarının sağlanabileceğini söyleyen Kalaycı, "Vatandaşlarımızın gelirlerinde artış sağlayacak, mali yüklerini azaltacak, satın alma gücünü arttıracak yeni kararların alınmaya devam edeceğine yürekten inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Dünyada yaşanan sıkıntılar Türkiye'de ekonomiyi etkiliyor"
AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, dünyada yaşanan sorunların da Türkiye'de ekonomiyi etkilediğini belirtti.

Son yıllarda dünyada yaşanan sorunlardan örnekler veren Yegin, şunları kaydetti:
"Pandemi ve sonrasında yaşadığımız süreç, Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı harekat bütün dünyada 3. Dünya Savaşı çıkacak korkusu yaratmış ve devletlerin stokçuluk yaptığı bir dönem başlamış, arz-talep patlamasından kaynaklanan çok ciddi bir enflasyon meydana gelmiş bütün dünyada. Yaşadığımız son depremle de üzerimize düşen sorumluluklar ve mali yükümüz artmıştır ve ülkede birtakım ek kalemler oluşturma ihtiyacı ortaya çıkmıştır."

Motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) bir defaya mahsus iki kat alınmasını öngören düzenlemeye değinen Yegin, muhalefetin "Garibandan vergi alıyorsunuz." eleştirisine, "Garibanın da otomobili var, zenginin de otomobili var. Bu MTV konulurken alelade konulmadı, araçların özelliklerine göre konuldu." diye konuştu.Daha sonra teklifinin maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    Vatandaş
    294 gün önce

    Herseyi arapsacina döndurdunuz bravo..bir kesime yüzde 85 ver öbürüne yüzde 25 kimisine hic verme sanki farklı ülkede yaşıyoruz..bir yeri yap öbürünü yık..kardeşim enflasyonu düşür yatırımları durdur millet patlamak üzere aklınızı başınıza alin 7500 tl ile milyonlarca insana hakaret ediyorsunuz

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English