Günümüzde yeni tedavi seçeneklerinin giderek arttığını belirten Dr. Sürücü, “Meme kanserinde başarı erken tanıdan geçiyor. Meme kanserine erken tanı konulursa hastanın kurtulma şansı yüzde 96’dır. Bu sebeple erken tarama tetkiklerini yaptırmak ve sizi erkenden uyaracak ve doktora başvurmanızı sağlayacak belirtileri iyi bilmek gerekmektedir.” dedi.
Risk altında mısınız?
Meme kanseri riskinin kadınlarda salgılanan östrojen isimli hormona maruziyet süresine bağlı olarak arttığını kaydedenDr. Sürücü, 50 yaş ve üzerinde daha sık görülen meme kanserinde riski artıran unsurların; ailede meme kanseri ve/veya over kanseri öyküsünün bulunması, erken yaşta adet görmeye başlama durumu ve geç yaşta menopoza girme, hiç doğum yapmama, geç doğum yapma ve emzirmeme, menopoz sonrası kontrolsüz kullanılan hormon tedavileri, aşırı kilo ve yağlı beslenme, genetik yatkınlık ve alkol kullanımı olduğunu söyledi.
Meme Kanseri En sık Ağrısız Belirti İle Hissedilmektedir
Meme kanserinin en sık belirtisinin memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesi olduğunu ifade eden Dr. Sürücü, “Ancak, hastaların yüzde 10 kadarı, kitle olmaksızın ağrı hissetmektedir. Meme kanserinin daha seyrek görülen belirtileri göğüste oluşan örneğin kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar gibi geçici olmayan değişimler, akıntılar, aşınma, göğüs ucunun hassaslaşması yada içe dönmesi de dahil olmak üzere göğüs ucu belirtileridir. Tedavisi en kolay olan erken evredeki meme kanserleri tipik olarak hiçbir belirti göstermez. Bu nedenle kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını önemli oranda artırır.”diye konuştu.
Meme Kanseri Tanısı Görüntüleme Birimleri ve Klinik Muayene Bulguları ile Konur
Tedavinin nasıl olduğuna da değinen Dr. Sürücü, “Görüntülemenin temel direği yıllık mamografidir. Memenin yapısal özelliklerine ve bulgulara göre mamografiye meme ultrasonu eklenebilir. İhtiyaç halinde meme MR ile değerlendirme yapılabilir.” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.