Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Meke Gölü’nü kurtarmak için çalışmalara başlandı

Dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen ve son yıllarda kuruyan Meke Gölü’nü kurtarmak için çalışmalara başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde kurulan heyet, Meke Gölü’nde incelemelerde bulundu. Gölü tekrar suyla buluşturmak için alternatif projeler masaya yatırıldı.

Meke Gölü’nü kurtarmak için çalışmalara başlandı
Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan “dünyanın nazar boncuğu” diye tanınan Meke Gölü, 2020 yılı sonlarında tamamen kurudu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Konya Teknik Üniversitesi, Büyükşehir ve Karapınar Belediyesi, Meke Gölü’nü kurtarmak için çalışmalara başladı.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Muhsine Mısırlıoğlu, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Bilgehan Nas ve beraberindeki heyetle birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Atık Su Arıtma Tesisin de, Meke Gölü ve Acı Göl de incelemelerde bulundular.

Prof. Dr. Bilgehan Nas, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Karapınar’a kazandırılan Atık Su Arıtma Tesisinde arıtılan suyun Meke Gölü’ne aktarımının da gündemde olduğunu vurgulayarak; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Karapınar Belediye Başkanımız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve teknik heyetle Meke Gölü’nü ziyaret etmiş bulunmaktayız. Ziyaretimizin sebebi Meke Gölü ile ilgili son yıllarda haberler okuyoruz. Meke Gölü yılın belli mevsimlerinde kuruma ile yüz yüze kaldı, kurudu ve suyunu kaybetti şeklinde. Meke Gölü’nü tekrar canlandırabilmek tekrar su kazandırabilmek için alternatif bir su kaynağından gölü besleyebilir miyiz şeklinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bir proje önerisini Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden ekibimizle birlikte değerlendireceğiz. Bununla ilgili bir proje önerisini değerlendirdikten sonra Bakanlığımıza sunacağız ve bu su kaynağının muhtemelen şu an için öncelikli çalıştığımız alanlarda bir tanesi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan günde 7 Bin metreküp atık suyu arıtacak bir Atık Su Arıtma Tesisi yapıldı. Bu şu demek oluyor yılda 2,5 Milyon metreküp su arıtılacak. Artık biz atık su arıtma tesislerinde atık suyu arıttıktan sonra bir alıcı ortama deşarj eden arıtma tesisi olmaktan çıkartıp bir su kaynağı olarak düşünüyoruz dünyada. Karapınar atık su arıtma tesisinden çıkan 2,5 Milyon metreküp su bir çevresel yeniden kullanım alternatifi olarak Meke Gölü’nü beslemede kullanıla bilir mi? Bunun teknik ve ekonomik boyutunu, ekosistem boyutunu, ekoloji boyutunu buraya olabilecek bütün Mühendislik anlamındaki etkilerini değerlendireceğimiz bir ön fizibilite çalışması Bakanlığımıza hazırlanacak. Meke Gölü için önemli bu çalışmayı 6 ay kadar bir süre zarfında çalışarak çalışma sonun da Bakanlığımıza ilgili raporu sunacağız” ifadelerini kullandı.

Meke Gölü’nün dünyadaki nadir göllerden biri olduğunu belirten Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, “Son yıllardaki su çekilmesinden dolayı maalesef suyunu kaybetmiş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile beraber inşallah gerçekleşecek proje sonrasında Meke Gölümüzü yeniden suyuna kavuştururuz. Bizim amacımız belki de dünyada eşi benzeri olmayan böyle bir krater gölünü yeniden turizme kazandırabilmek için bir uğraş sarf ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık da Meke Gölü’nü kurtarmak için yıllık 2.5 milyon metreküp suya ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı; “Meke Gölümüzü kurtarmak için bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Atık suların değerlendirilmesi noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Atık sulara alternatif olarak bu bölgede belki yer altı suyu üretim kuyularıyla da desteklemek anlamında hem tatlı sulardan hem de tuzlu sulardan havza içerisindeki hem de acı gölden su alternatifleri üzerinden de çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu anlamda Meke Gölü’nün mevcut şekli ile korunarak herhangi bir müdahale edilmeden sulu görünüme kavuşması için yaklaşık yıllık 2,5 Milyon metreküplük bir su bütçesine ihtiyaç görülüyor. Karapınar atık su arıtma tesisinden çıkacak olan arıtılmış suların bu bölgedeki ekosisteme zarar vermeden aktarılması neticesinde böyle potansiyelin varlığı mevcut. Konya Teknik Üniversitesi ile birlikte ön fizibilite çalışmasını hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza sunacağız”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 9
  • 0
  • 1
  • 8
  • 2
  • 1
  • 2
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    Vatandaş
    4 yıl önce

    Bu gölün yapısı araştırıldı mı? Bir su birikinti görünümünde sanki? Alttan besleyen su kaynağı var mı? Çevreden burayı besleyen akarsu var mı? Bunlar yoksa yağışlara bakmak lazım oda az sanırım. O zaman bol para harcayarak taşıma suyla dolduracaksınız... Bunun neye faydası var. Ekosistem nedir? Oranın ekosistemi nasıl? Bunlar biliniyor mu? Orada yaşayan canlılar belkide kurak olan o bölgenin iklim şartlarına adapte olmuşlar. Neden her şeyi doğal akışına bırakmıyorsunuz....

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
  • A
    adem
    4 yıl önce

    şakasın ya haberi bi okusaydın keşke. araştırma yapılacak diyor zaten. bi sen akıl ettin gölün yapısı araştırıldı mı bu ne demek ya. akarsu dan bahsetmişsin akarsu adı üstüne akar yani oraya gitmiş görmüş olsan böyle konuşmazsın. oturduğun yerden salla. adamlar ne yapabiliriz çalışacağız proje sunacağız diyor. bunda kötü olan ne yani. bak arıtma tesisi yapılmış. ne güzel bir iş yapmışlar.

    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • H
    haydarbaba
    4 yıl önce

    Meke gölünü çocukluğumdan beri ziyaret ederim. Suyu yaklaşık 15-20 yıldır yok denecek kadar az ve bu kadar zamandır hep mekeyi kurtaracağız lafları söylenir. Hemen yanında acı göl var oranın suyu kurumuyor da neden mekenin kuruyor bunu bir sorun kendinize. aralarında bir kaç km mesafe var.yeraltı suları neden acı gölde çekilmiyor

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Y
    yalınız
    4 yıl önce

    yer üstü suyu olmayan bölgede (izin verilen) mısır tarımı ve meyvecilik gibi tarımsal faaliyetleri yasaklasınlar. yer altı suyu kullanımı en aza indirilsin. bölgenin kadim geçmişinde yer eden ekin dikimi ve koyunculuk desteklensin. buğday koyun gerisi oyun

    • Cevapla
    • Begen (8)
    • Begenme (0)
  • A
    Ahmet Mahmut Mehmet Mustafa
    4 yıl önce

    Karapınarlı Çiftçi Kardeşlerimize ve Tarım Bakanlığımıza görev düşüyor.Slaj Mısır ekiminden vazgeçecekler. Mısır Çok yağış alan Karadeniz bölgesi bitkisi. Siz suyumuzun çekildiğini obruklar olduğunu söyleyeceksiniz. Âmâ paragözlükten vaz geçmeyeceksiniz böyle bir dünya olmaz.Bu görüntüler beyhude. Bunları sık sık görüyoruz. Bu arkadaşların boyunu aşar

    • Cevapla
    • Begen (13)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”