250’yi aşkın İstiklal Madalyası’nın da bir arada sunulduğu sergi, bir yıl boyunca ücretsiz gezilebilecek. Yıllar önce Konya'da bir sarrafta İstiklal Madalyası gördüğünü aktaran Özkan, "Görünce, 'Bunların sahibi ne kadar şanslı' diye düşündüm.
Sarrafın ailesinde İstiklal Gazisi olduğunu düşünerek etkilenmiştim. Sonrasında madalyaların satın alındığını duyunca tüylerim diken diken oldu. Onları satın almaya karar verdim ve 'Türkiye'de ne kadar satılan madalya varsa alacağım' diye kendime söz verdim." dedi.
Özkan, Türkiye'nin çeşitli illerindeki antikacıları gezdiğini, madalya araştırdığını anlatarak şöyle konuştu:
"Ne kadara mal olursa olsun, 'bunların ticari meta olarak alınıp satılmasını engelleyeceğim' dedim. O gün 2 madalya ile başladım. Bugüne kadar 100'e yakın madalya topladım. Madalyaların yanı sıra berat, eskiden İstiklal gazilerine verilen toplu taşıma pasosu, diploma ve teşekkür yazısı bulunuyor. İstiyorum ki madalyalar gerçek sahiplerinde dursun. Ama ekonomik koşullar nedeniyle bunların satışı oluyor. Eline madalya gelen antikacılar beni arıyor ve ben de alıyorum. Belirli sayıya ulaştıktan sonra müzeye bağışlayıp sergilenmesini istemiştim.
Vatandaşlarımızın, İstiklal gazilerimizin madalyasına bakarak milli duyguları hissetmelerini istiyordum. Türkiye İş Bankası Müzesi’nden görevliler aradı. “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisinde madalyalarımın sergilenmesini istediler seve seve kabul ettim. Amacım, Milli Mücadele destanını hafızalarımızda yeniden canlandırmak”.
Sergide aynı zamanda harp sahalarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita ve benzeri objeleri ile çok sayıda fotoğraf ve film yer alıyor. Sergi, binden fazla parçadan oluşuyor.
"İlgi çok olursa süre uzatılacak"
Konyalı iş adamı ilker Özkan "Müzedeki madalyaların büyük bir kısmının kendisine ait olduğunu belirterek “Bir yıl madalyalar müzede sergilenecek. İlgi çok olursa süre uzatılacak. Sonrasında bir yılda İzmir de sergilenecek. İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, katkılarımızdan dolayı Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanlarını anmaya vesile olduğumuz için bizlere teşekkür etti. Ülkemizin ne zorluklar dan bugüne geldiğini ,yeni neslin görmesi açısından bu sergi çok önemli" diye konuştu.
Ziyaret saatleri uzatıldı
Eminönü’nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan sergi, bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
İstiklal Madalyası
29 Kasım 1920'de yürürlüğe giren kanunla Kurtuluş Savaşı sırasında faydalı hizmetlerde bulunanlara TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırıldı.
Ön yüzünde TBMM'nin resminin bulunduğu madalyada, Ankara'nın cami ve evleri resmi yer alıyor. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılıyor. Bunlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu simgeliyor.
Arka yüzünde ise yukarı doğru bakan ay yıldızla çevrilmiş, Misak-ı Milli sınırlarını gösteren Türkiye haritası bulunuyor.
Kaynak: