Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konyalı iş adamının 100’e yakın İstiklal Madalyası İstanbul’da sergileniyor

Konya'da yaşayan iş adamı İlker Özkan, Kurtuluş Savaşı gazilerine verilen 100'e yakın İstiklal Madalyası'nı antikacılardan temin ederek oluşturduğu koleksiyonu İstanbul’da İş Bankasının 'Bir Asrın Ardından' sergisinde ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.

Konyalı iş adamının 100’e yakın İstiklal Madalyası İstanbul’da sergileniyor
Yeni Konya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve ANMEG İcra Kurulu Üyesi İlker Özkan’ın 100’e yakın İstiklal Madalyası ‘İlker Özkan Koleksiyonu’ adı altında Türkiye İş Bankası Müzesi, “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” adı altında sergileniyor.

250’yi aşkın İstiklal Madalyası’nın da bir arada sunulduğu sergi, bir yıl boyunca ücretsiz gezilebilecek. Yıllar önce Konya'da bir sarrafta İstiklal Madalyası gördüğünü aktaran Özkan, "Görünce, 'Bunların sahibi ne kadar şanslı' diye düşündüm.

Sarrafın ailesinde İstiklal Gazisi olduğunu düşünerek etkilenmiştim. Sonrasında madalyaların satın alındığını duyunca tüylerim diken diken oldu. Onları satın almaya karar verdim ve 'Türkiye'de ne kadar satılan madalya varsa alacağım' diye kendime söz verdim." dedi.

Özkan, Türkiye'nin çeşitli illerindeki antikacıları gezdiğini, madalya araştırdığını anlatarak şöyle konuştu:
"Ne kadara mal olursa olsun, 'bunların ticari meta olarak alınıp satılmasını engelleyeceğim' dedim. O gün 2 madalya ile başladım. Bugüne kadar 100'e yakın madalya topladım. Madalyaların yanı sıra berat, eskiden İstiklal gazilerine verilen toplu taşıma pasosu, diploma ve teşekkür yazısı bulunuyor. İstiyorum ki madalyalar gerçek sahiplerinde dursun. Ama ekonomik koşullar nedeniyle bunların satışı oluyor. Eline madalya gelen antikacılar beni arıyor ve ben de alıyorum. Belirli sayıya ulaştıktan sonra müzeye bağışlayıp sergilenmesini istemiştim.

Vatandaşlarımızın, İstiklal gazilerimizin madalyasına bakarak milli duyguları hissetmelerini istiyordum. Türkiye İş Bankası Müzesi’nden görevliler aradı. “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisinde madalyalarımın sergilenmesini istediler seve seve kabul ettim. Amacım, Milli Mücadele destanını hafızalarımızda yeniden canlandırmak”.
Sergide aynı zamanda harp sahalarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita ve benzeri objeleri ile çok sayıda fotoğraf ve film yer alıyor. Sergi, binden fazla parçadan oluşuyor.

"İlgi çok olursa süre uzatılacak"
Konyalı iş adamı ilker Özkan "Müzedeki madalyaların büyük bir kısmının kendisine ait olduğunu belirterek “Bir yıl madalyalar müzede sergilenecek. İlgi çok olursa süre uzatılacak. Sonrasında bir yılda İzmir de sergilenecek.  İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, katkılarımızdan dolayı Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanlarını anmaya vesile olduğumuz için bizlere teşekkür etti. Ülkemizin ne zorluklar dan bugüne geldiğini ,yeni neslin görmesi açısından bu sergi çok önemli" diye konuştu.


Ziyaret saatleri uzatıldı
Eminönü’nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan sergi, bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

İstiklal Madalyası
29 Kasım 1920'de yürürlüğe giren kanunla Kurtuluş Savaşı sırasında faydalı hizmetlerde bulunanlara TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırıldı.

Ön yüzünde TBMM'nin resminin bulunduğu madalyada, Ankara'nın cami ve evleri resmi yer alıyor. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılıyor. Bunlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu simgeliyor.

Arka yüzünde ise yukarı doğru bakan ay yıldızla çevrilmiş, Misak-ı Milli sınırlarını gösteren Türkiye haritası bulunuyor.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 21
  • 7
  • 0
  • 0
  • 6
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    3 yıl önce

    Artık Konya'ya büyük bir Sanat Galerisi yapılması gerekiyor. Yine devasa bir Devlet Tiyatro Salonu gerekiyor. İkisi aynı binada olabilir. Mega bir Devlet Tiyatro Salonu Konya'ya layık bir festival planlamalı. Şöyle Türkiye'de, Kafkaslarda, Ortadoğu ve Avrupada ses getirecek bir Konya Tiyatro Festivali olmalı. Konya Devlet Türk Halk Müziği Korosu mutlaka oluşturulmalıdır. 5 yıl sonra ise Konya Devlet Klasik Türk Müziği Korosu kurulmalı. Konya'da Opera ve Orkestra gitmez. Opera ve Orkestra dinleyenlerin olacağını sanmıyorum. Çünkü Opera insanı rahatsız ediyor. Kulağı rahatsız ediyor. Bir de Buz Pateni olmalı. Bunlar olmadan Konya'da Sanat, kültür ve turizm gelişmez. Bunlar olmazsa olmazdır. Önemli olan hemen olmasıdır. Geciken hergün Konya kaybediyor. Konya'ya değer katacak, kültür ve sanat faaliyetleridir. Sürekli Konya'da gezilecek, takılacak, eğlenilecek, gidilecek mekan, sosyal alan, kültür ve sanat faaliyetleri, müzik faaliyetleri yok eleştirisi geliyor. Bu dördü Konya Sosyal Hayatına çok büyük katkı yapacaktır. Ankara'da Kültür Bakanlığı nezdinde bununla ilgili siyasiler lobi yapmalıdır.

    • Cevapla
    • Begen (14)
    • Begenme (8)
  • Avatar
    10. köyün muhtarı
    3 yıl önce

    tiyatro ve tiyatrocular senelerce Türk toplumunun ahlakını bozmuş olan kitlelerdir. Aman uzak dursun. Şimdiki yeri yeterince büyük zaten.

    • Begen (1)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”