Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Tarım İl Müdürlüğünce, Çeltik ilçesinde "kanola tohumu" teslimi gerçekleşti

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, İl Müdürlüğünce hazırlanan "Kolza ile Sağlıklı Yağ Projesi" ile Çeltik ilçesinde kanola tohumu teslimi gerçekleştirdi.

Konya Tarım İl Müdürlüğünce, Çeltik ilçesinde “kanola tohumu“ teslimi gerçekleşti

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, İl Müdürlüğünce hazırlanan "Kolza ile Sağlıklı Yağ Projesi" ile Çeltik ilçesinde kanola tohumu teslimi gerçekleştirdi.

 

Bakanlığın "Ekilmeyen bir karış toprak kalmasın" anlayışıyla 2024 yılı yatırım porgramı dahilinde uygun görülen 22 milyon 410 bin 7 liralık 5 proje yürütüldü. Yürütülen projeler kapsamında toplam 266 ton sertifikalı Kuru fasulye, mercimek, sorgum-sudan Melezi otu, Yağlı Ayçiçeği ve Nohut tohumunun 178'i kadın çiftçi olmak üzere bin 750 çiftçiye dağıtımı gerçekleşti.


Bu kapsamda Tarım İl Müdürlüğünce hazırlanan "Kolza ile Sağlıklı Yağ Projesi", 7 bin 520 dekar alanda ekimi yapılmak üzere yüzde 50 Bakanlık finansmanı ile temin edilen 1 milyon 500 bin adetlik 376 torba kanola tohumlarının bugün Çeltik ilçesinde dağıtımına başlandı.

 

Tohum teslim törenine İl Müdürü Duran Seçen, Çeltik Kaymakamı İbrahim Pelit, Çeltik Belediye Başkanı Ali Meşe, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İsmail Çiftci, Çeltik İlçe Müdürü Nazif Abay, Yunak İlçe Müdürü Hasan Yaz, STK temsilcileri siyasi parti temsilcileri, teknik personel ve üreticiler katıldı.

 

KANOLA HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR?


Yağ bitkilerinin, yemeklik yağ olarak kullanılmasının yanı sıra; bu bitkilere un, yem, biodizel gibi endüstrilerde hammadde veya katkı maddeleri açısından alternatif kaynaklar gözü ile bakılması, yağlık bitkilerin önemini daha da artırarak stratejik ürün haline gelmesine neden olmuştur.  Yağlı tohumlu bitkiler grubundan Kanola diğer bir adıyla Kolza, bitkisel yağ olarak insan, yem olarak hayvan beslenmesinde ve özellikle biodisel üretiminde birçok ülkede üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde de son yıllarda artan yağ açığını kapatabilecek en önemli alternatif yağ bitkilerinden birisi Kanoladır. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişebilen ve önemli bir yağ bitkisi olan Kanolanın, ülkemizde 322.910 dekar alanda ekilişi yapılmakta ve 120.000 ton üretimi sağlanmakta.

KONYA KANOLA EKİM ALANINDA 1.SIRADA YER ALIYOR


Gerek ekolojik ve coğrafi özellikleri gerekse iklim şartları itibariyle zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan ilimizde ise 55.498 dekar alanda 27.708 ton Kanola üretimi yapılmakta. Konya ili, Kanola ekim alanı ve üretim sıralamasında ülke genelinde 1. sırada yer almakta. (Yunus Köroğlu)

 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”