Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Şeker'de seçim çalışmaları sürüyor! Recep Konuk: "Pancar şekerinin rakipleri ile mücadele cesurların işidir"

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Recep Konuk, seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda Konuk, Arıkören ve Okçu'da çiftçilerle bir araya geldi.

Konya Şeker’de seçim çalışmaları sürüyor! Recep Konuk: “Pancar şekerinin rakipleri ile mücadele cesurların işidir“

 

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı ve Torku’nun mimarı Recep Konuk, seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. 


Mevcut yönetimin temmuz ayında bir erken baskın seçime karar vermesi sonrası Konya Şeker’in mevcut durumunun Konya Tarımının geleceği açısından pek sağlıklı görünmemesi nedeniyle tekrar başkan adayı olan Recep Konuk, tarla tarla gezerek çiftçilerle hasbihal ediyor. 


Nerede ise her tarlaya uğrayıp çiftlerle sıkıntılarını paylaşan, dertlerini dinleyen ve çözüm önerilerini anlatan Recep Konuk, dün Arıkören ve Okçu’da çiftçilerle buluştu ve çiftçilere hitap ederek, Konya Şeker’in şu anda, içinde olduğu sıkıntıları ve kendisinin neden başkan adayı olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlattı. 


Okçu’da yoğun ilgili ile karşılanan Recep Konuk, burada tek tek çiftçilerin elini sıktı ve birlik beraberlik içinde Konya Şekeri yöneteceklerini, TORKU markasını yeniden bir dünya markasına dönüştüreceklerini anlattı. 


Konya Şeker’in mevcut yönetiminin çiftçinin hiçbir sorunu ile ilgilenmediğini, gelecekte pancar üretmesine engel olabilecek sorunların farkında bile olmadığını varsa yoksa küspe konusunda açıklama yapıp durulduğunu belirten Başkan Konuk, arz planlaması nedeniyle yapılan şeker ithalatı sonrası ithalatçının şeker piyasasının yeni oyuncusu haline geldiğini belirtti. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında Türkiye’ye giren şekerin büyük kısmının A şekeri olarak satıldığını ifade eden Konuk, Konya Şeker’in mevcut yönetiminin bile ithal şeker aldığını, şeker ithalatının önüne geçilmezse veya şekere rakip ürünlerin kayıt dışı kullanımı engellenmezse kurumun mesuliyetini taşıyanların Konya Ovası’ndaki pancar tarımının yapılamaz hale geleceğinin farkında bile olmadıklarını söyledi. 

 

“ÇİFTÇİNİN DERDİ BİZİM DERDİMİZ”
Arıkören’de de yoğun ilgi ile karşılaşan Konuk, bu gezilerle çiftçilerle hasret giderdiklerini de ifade ederek, çiftçinin derdini dert edinmeyen bir Konya Şeker’in varlık nedenini unutmuş olacağına dikkat çekerek, “sizin derdiniz bizim derdimiz, böyle oldu, böyle olacak” şeklinde konuştu. 


Arıkören’deki konuşmasında PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’in yıllarca verdiği mücadele sonucunda tüketicide oluşturulan hassasiyet nedeniyle kotalarının %2,5’a düşürüldüğünü hatırlatan Recep Konuk, PANKOBİRLİK ve Konya Şeker’i yönetenlerin vurdumduymazlığı sonucu nişasta bazlı şeker ve tatlandırıcıların piyasayı işgal ettiğini, yasal kotalarının %50’lik artışla %15 olduğu döneme göre bile piyasaya daha çok NBŞ sattıklarını söyledi. 

“BİSKÜVİNİN ÜZERİNE PANCAR ŞEKERİNDEN ÜRETİLMİŞTİR YAZDIRDIM DİYE BENİ DE BU KURUMU DA DAVA ETTİLER”
Şeker pancarına sahip çıkmanın vatana sahip çıkmak anlamına geldiğine inanarak NBŞ lobisine karşı yıllarca mücadele verdiğini hatırlatan Başkan Adayı Konuk, “açık veya örtülü o lobinin onlarca iftirasına maruz kalmış, onların şikayetleri üzerine davalarla boğuşmuş biriyim ben. O lobi sizin şeker pancarı ile ürettiğiniz bisküvinin üzerine pancar şekerinden üretilmiştir yazdırdım diye beni de bu kurumu da dava etti. Ürününüzü toplatmaya kalktı. Haksız rekabet davası açtı, Torku’nun reklamlarını durdurttu. Biz ne yaptık pancar şekerinden üretilmiştir yerine şekeri pancardan dedik yola devam ettik. Kimse unutmasın bu kurum meydanda tekti ama üreticisinin ve Türk tüketicisinin desteği ile Türk Gıda Kodeksindeki değişikliği bu kurum yaptırdı” dedi.

 

“NBŞ’CİLERİN VE KİMYASAL TATLANDIRICI İTHALATÇILARI MEVCUT YÖNETİM DEĞİŞMESİN DİYE DUA EDİYOR”
NBŞ’cilerin ve kimyasal tatlandırıcı ithalatçılarının muhtemelen mevcut yönetim değişmesin diye dua ettiklerini söyleyen Recep Konuk konuşmasını şöyle sürdürdü; “çünkü 3 senedir meydanı boş buldular istedikleri gibi at oynatıyorlar. Kayıt dışı nişasta bazlı şeker üretimi ve tüketimi zirve yapmış beyefendilerin haberi yok. Kimyasal tatlandırıcıların şekerli mamullerde kullanımı zirve yapmış beyefendilerin haberi yok. Ya da var da mücadele edecek cesaretleri yok. Bu kurumlar ne ihmali ne korkaklığı kaldırmaz. Bu kurumlarda bir ihmal, bir cesaret noksanlığı 20 yılda kazanılanı 3 günde rakiplerinize kaptırmanıza sebep olur. 

 


PANKOBİLİK ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı kimseden, kimsenin parasından korkmaz. Hiçbir lobi PANKOBİRLİK Başkanına geri adım attıramaz. Onun bir geri adımı yüzbinlerce pancar üreticisinin geri adım atması demektir.  NBŞ’nin kayıt dışı üretim ve tüketimi ile mücadele görevi Arıkören mahallesindeki Mehmet Ağa’nın değil Pankobirlik başkanının görevi, yapamayacaksan o koltukta oturmayacaksın. Bir kavgaya girdiysen yumruğunu sakınmayacaksın. 


PANKOBİLİK Başkanı Ulusal bir kanala çıkıp “emin değilim ama”, “fevaran etmiyorum da” “yetkililer incelesi mi acaba” gibi çekingen ifadeler kullanamaz. PANKOBİRLİK Başkanı, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı rakamlar bu işi durdurun der, masaya yumruğunu vurur. O yumruk masaya inmezse şeker pancarı üreticisinin sofrasındaki ekmeği yani bizim ekmeğimizi ensemize vura vura uzanır alırlar. 

 

“BİZ NBŞ’CİLERİN ELİNDEN O PAZARI SÖKE SÖKE ALDIK”
Ben görevde değilim ama onların söyleyemediğini ben söylüyorum. Türkiye’nin nüfusu 2022’de 66,4 milyondu. Şeker kotası da 2 Milyon 458 Bin tondu. NBŞ’ler dahil. 2023’teki TÜİK verilerine göre nüfusumuz 83 Milyon 372 kişi oldu. Buna yaklaşık 5 milyonluk kayıtlı göçmeni, 1,5 milyonun üzerindeki ülkemizde sürekli ikamet eden yabancıları ve turistlerin günlük nüfusa etkisini eklediğimizde toplam nüfus kayıt dışı göçmenler dahil iddialara göre 100-105 milyonu buluyor, resmi kayıtlara göre ise 92-95 milyon arasında bir nüfus şeker tüketiyor. Ben en azından hesapladığımda bile yani 92 milyona göre toplam şeker kotamızı kıyasladığımızda bile kayıt dışı tüketimi ayan beyan görüyorum. Nüfus %39,2 artarken NBŞ dahil toplam şeker kotasındaki artış oranı %11,9’dur. Yani en düşük nüfus yükü üzerinden hesaplansa bile şeker kotasındaki kayıp yaklaşık %27’dir. Hesap basit, 2022’de 66,4 milyon nüfusa sahiptik. 2023’te Milletimizin beslenme rejimi değişmemiş, yeme içme alışkanlığında köklü bir değişiklik yok. Kaldı ki gelir seviyemiz artmış. Gelir seviyesindeki her yüzdelik dilimdeki artışın şeker tüketimini arttırdığı da bir gerçek.  Matematik yalan söylemez yaklaşık 740 Bin tonluk bir kayıt dışılıktan söz ediyoruz. Bu pancar üreticisinden kaçırılan kotadır. Pankobirlik Başkanı emin değilim diyemez. Feveran etmiyorum diyemez. Çünkü o kayıt dışı NBŞ ve tatlandırıcı kullanımının tarladaki karşılığı 4,8 milyon ton pancardır. Bu 4 milyon ton pancarın yaklaşık 800 Bin tonunu üretme hakkı da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ortaklarınındır. 


Biz NBŞ’cilerin elinden o pazarı söke söke aldık. Olmadık iftiralara maruz kaldık, santim geri adım atmadık.

 

“BU ÜLKEDE EN AZ 740 BİN TON TONUN ÜZERİNDE PANCAR ŞEKERİ KARŞILIĞI NBŞ VE KİMYASAL TATLANDIRICI KAYIT DIŞI TÜKETİLİYOR”
Ben buradan söylüyorum herkes görevini yapsın bu ülkede en az 740 Bin ton tonun üzerinde pancar şekeri karşılığı NBŞ ve kimyasal tatlandırıcı kayıt dışı tüketiliyor. Pancar üreticisinin üretme hakkını kimse gasp edemez. Ben geliyorum o kotayı söke söke alırım, alacağım.
Otobüs geriye gidiyor derken kastım budur. Benim alıp getirdiğim kota ile üretici idare ede dursun, bizim kooperatifimizin kaybı 800 Bin ton pancar kotasıdır. Yani 2023 şeker pancarı alım fiyatları üzerinden Konya Çiftçisinin cebine girmesi gerekip girmeyen para yaklaşık 1 Buçuk Milyar Liradır. Üstelik bu Türk Şeker’in şeker pancarı alım fiyatıdır, Konya Şeker’in şeker pancarı alım fiyatı değildir.

 


Bu kaybı kim durduracak? Kayıt dışı tatlandırıcı ve NBŞ kullanımına kim dur diyecek? Bunların diyemeyeceği ortada. Demirden korkuyorlar ama trene binmişler. Pancar üreticisinin hakkını savunamayanlar gidecek, o mücadeleye ömrünü adamışlar gelecek.”


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 2
  • 8
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • UV
    Ulusal ve Yerel Gazete
    51 gün önce

    BİR YORUM, Evet Recep Başkan Bir İDOL dür. Çok İşler Başardı. ANCAK Öyle Kalmalıydı. Üstelik Yaptığı işlerin Karşılığını yani Bedelini de 2 Dönem Vekillikle Aldı. Çark Etmemeli, Geri Vites Yapmamalı, Ağırlığınca Kalmalıydı. BU ALMIŞ OLDUĞU YANLUŞ KARARLA; Devamlı Yükselen Başarı Grafiği Aşağı Yönlü PHİLİPS EĞRİSİNE döndü. Yazık Oldu. ADAYLIK SEBEBİ İSE ÇOK KOMİK ‘’İşler Çığrından Çıkmasın’’ Demek Yerine, Saygınlık Gitti Yada Siyasetin Rengi Değişiyor; Hedefim Başka Parti de Bakanlık Dese Daha Doğru Olurdu. Çünkü Doğrusu Bu. Zaten Parti Değiştirmesine Alışıldı. ŞAHSİ Kurumun değil Konya Şeker. Bu Arada Son seçimde Görevi Bırakırken Gençlere Devredeceğini Açıklamıştı. Bu Genç Ramazan Başkan Oldu. Yada 2 Dönem Önce Bırakacağını Blöf Yaparak Ofisine Çiftçileri Toplamış Yalvarmışlardı ve Görevinde Kaldı Göya. Yani Siyaset ve devlete Kendince Kendini Kıymetlendirme Gösteriş Desek Dersek Daha Doğru Olur. Son Seçimde Görevi Bırakırken Yine Kendince ZEKİCE Hareket etti. Kendini Boşa Çıkardı, Kızağa Çekti ve Sosyal Medyadan Kendime Notlar, Kendime Notlar Kendime Notlar….. DEVLETTE BUNU GÖRDÜ SANKİ )) İlaveten Bu MAKAM Akraba Makamı gibi oldu Her iki KUVVETLİ ADAY Hala Dayı Çocukları. Ramazan ERKOYUNCU, Recep KONUK vs. Aslan ÜSTÜNDAĞ…… BENCE ; Genç Dinamik ve Devlet Terbiyesi Almış, Eğitimli Kişiler Gelmeli NOKTA.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • MS
    Mustafa Sinan
    55 gün önce

    Konya Şeker in Sivas daki ve Soma daki KÖMÜR için DÖVİZLE borçlanır mı ? Lütfen cevap

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • C
    CİHAT
    55 gün önce

    akıllı biride çıkıp dememiş ya başkan by by recep konya şekeri borç batagında bırakıp kaçan sensin şimdi yetmedi birazdahamı peşkeş çekip gidecen demiyor millete mavra okuyor by by recep

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
  • V
    vatandaş
    55 gün önce

    az oldu biraz daha bence daha kasa dolu...

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
  • CS
    Cabbar Seydişehir
    55 gün önce

    Beyşehir gölünün bitirilmesi projesinde baş rolde oynayan isimsin sen

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”