Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Ovasının suya kavuşması için çalışmalar sürüyor

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın, Konya Ovasının suyla buluşması için yapılan çalışmaların ne aşamada olduğu yönündeki sorularını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.

Konya Ovasının suya kavuşması için çalışmalar sürüyor

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Konya’daki barajlarda yapılan çalışmaları, Mavi Tüneldeki son durumu, dış havzalardan Konya’ya su getirilmesi ve ilçelerde tarımsal sulamaya ilişkin projeleri gündeme getirdi. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla sorulara şu şekilde cevap verildi: 
1-Bağbaşı Barajı’yla Afşar Barajı arasındaki derivasyon tünelinin yapımı ve Ahi Kanalı hangi seviyededir? 

Afşar – Bağbaşı Hadimi Tüneli: Klasik tünel imalatında (6.631 m); Hadim Regülatörü yaklaşım tünelinden girilerek, Bağbaşı Barajı tarafında (sağ tüp) 1.300 m, Afşar Hadimi Barajı tarafında (sol tüp) 2.268 m, ayrıca Sazak girişinden 1.654 m olmak üzere, klasik olarak toplam 5.222 m tünel açma imalatı tamamlanmıştır.  

Tünel Delme Makinası (11.505 m)  ile 4.960,2 m tünel açılmış olup çalışmalar devam etmektedir. Toplam uzunluğu 18.136 m olan tünelin 10.182 m si açılmıştır. Açılan tünelde 6.908,3 m (%38’ı) beton kaplama imalatı yapılmıştır. TDM ve NATM kısmında çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında % 60 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

Ahi Kanalı: Mavi Regülatörden çevrilen suyun Hotamış depolamasına aktarılmasını sağlayan 125 km uzunluğundaki Apa Hotamış İletim (AHİ) kanalı tamamlanmış olup, AHİ Kanalının tamamına 22.04.2018’de su verilmeye başlanmıştır. Kanalın ilk 33 km’lik kısmında performans testleri devam ederken zemin ve heyelan problemleri ile karşılaşılmıştır. Yüklenici firma tarafından yaşanan problemlerin çözümüne yönelik iyileştirme çalışmaları tamamlanmış ve yükleme testleri başarıyla tamamlanmıştır. Bu testlerde su alma yapısı KM: 33+227 ‘de su kabartılarak kesin kabul aşamasında olan ve 72.650 dekarlık kısmı sulamaya açılan KOS 123 sulamalarına su verilerek 2022 yılında deneme sulaması yaptırılmıştır. 2023 yılında bölge genelinde yaşanan kuraklık sebebiyle kapalı sisteme su verilmemiştir. Zemin ve heyelan problemleri nedeniyle çökmeler olmuş ancak firma tarafından yaşanan problemlerin çözümüne yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir. 

2-Önümüzdeki yıl Mavi Tünel ’den ovaya su verilmesi konusunda Konyalı çiftçilerimize bir müjde verebilecek misiniz? 
Bağbaşı ve Bozkır Barajlarında yeterli su depolanması halinde APA Hotamış 1,2,3 ve KOS 1,2,3 Sulamalarının tamamlanan kısımlarına su verilebilecektir.

 

3-Konya Ovası ’na dış havzalardan su getirecek yeni proje çalışmalarınız var mıdır, bunlar nelerdir ve ne düzeydedir? 
Konya Ovasına dış havzalardan su getirilmesi ile ilgili yeni bir projemiz bulunmamaktadır. Ancak “Ermenek Çayı ve Akçaydan Konya Kapalı Havzasına Su Aktarılması” ve “Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarımı” işleri ile ilgili planlama çalışmaları devam etmektedir.

 

4-Altınekin, Kulu ve Cihanbeyli ilçelerimize tarımsal amaçlı su getirmeye yönelik proje hangi aşamadadır? 
Söz konusu ilçelere “Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarımı” projesi kapsamında planlama çalışmaları devam etmektedir.

 

5- Çiftçimizin uzun süredir kullandığı Konya Ovası’ndaki eski kuyulara ruhsat verilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
Konya Kapalı Havzasında Yeraltı suyu seviyesi ''Kritik Emniyetli Rezerve ulaştığından yeni yeraltı suyu tahsisi yapılamamaktadır. Dolayısıyla bahsi geçen ruhsatsız kuyuların belgelendirilmesi uygun görülmemektedir.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 6
  • 0
  • 3
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • BO
    Barış okay
    122 gün önce

    Konya büyükşehir belediyesi suyla ilgili şu karaları alması lazım 1 petrol istasyonlarında araba yıkamayı yasaklayacaksin 2 hali yıkama fabrikalarina kota getireceksin 3 oto yıkama yerlerinde kota getireceksin 4 tatli su yerlerinde araba yıkamayı yasaklayacaksin eğer bunları yapmazsak apa barajinda ve basbagi barajinda şu kalmayacak

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (2)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English