Oda bünyesinde şehrin ihracat kapasitesi ve seçeneklerini artırmak amacıyla kurulan KTO Dış Ticaret Merkezi, Konya'yı 2023 hedeflerine taşımayı amaçlıyor.
Merkezde, firmaların ihracat faaliyetlerini artırmaları ve bunu sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaları için hedef pazar ve müşteri tespiti, rakip analizi, ithalat pazar ve tedarikçi araştırması, teknik istihbarat, uluslararası kurum ve kuruluş ihaleleri konularında hizmet veriliyor.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk, merkezin yürüttüğü "İhracat Koçluğu" projesiyle kentin dış ticaret potansiyelini artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Projeyle, firmaları ihracata özendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Öztürk, ihracat yapan veya yapmak isteyen işletmelere rehberlik hizmeti verildiğini dile getirdi.
KTO Dış Ticaret Merkezi'nde danışmanlık hizmeti verilmesinin yanı sıra dış ticaretle ilgili çok yönlü çalışmalar yapıldığını bildiren Öztürk, şunları kaydetti:
"İhracat Koçluğu projesi ile firmalara, hedef pazardan lojistiğe, gümrüklemeden banka transferlerine varıncaya kadar tüm ihracat sürecinde eşlik ediyoruz. Firmaya ilk ihracatını yaptırıp, süreci devrediyoruz. Alanında eğitimli uzman arkadaşlar firmalarımıza, hedef pazar ve müşteri araştırması, rekabetçi ithalat hizmeti, uluslararası ihale sorgulama, teknik istihbarat danışmanlığı sağlıyor. Üyemiz ürününü, dünyanın hangi ülkesine satabilir, kimlerle dış ticaret yapabilir, bunu paylaşıyoruz. Konya'da orta ve küçük ölçekli firmalardan hiç ihracat yapmamış işletmelere, ihracatı öğretebilmeyi ve dış ticaret yapmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz."
-"Konya, ihracatta hızlı yükselişini sürdürüyor"
"Konyalı ihracatçıların en büyük destekçilerinden biri olma" misyonunu yüklendiklerini belirten Öztürk, kentteki firmaların 180'den fazla ülkeye ihracat yaptığına dikkati çekti.
Öztürk, kentin çok yönlü sanayi şehirlerinden biri olduğuna işaret ederek, "Konya, ihracatta hızlı yükselişini sürdürüyor. Konya, Türkiye ihracatından aldığı yüzde 1,47 payla en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında yer alıyor. 2021'in ilk 2 ayında yakaladığımız hızlı yükseliş, hedeflerimizde ilerlediğimizi gösteriyor. İhracatçılarımızla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
-
IY
İhracat yapmaya çalışan küçük esnaf
4 yıl önce
İhracat koçluğu diyorsunuz 10binlira para istiyorsunuz, siz bari yapmayın, hani nerde kaldı destek, sanki özel şirket, bu konudaki özel sirketler bile bunun daha altında bir paraya yapıyor bı işi,
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
KE
Esnafin durumu perisan. Yuksek faizler altinda eziliyor. Bi de salgin var, destek yok. Neden bunlari anlatmiyorsunuz?
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
I
Türkiye'nin ihracatından aldığı %1.5 olsa bununda %0.5'i ilçelerden, %0.5'i tarımdan, geri kalan %0.5'i de Konya Merkezden olduğu anlaşılıyor. Bu ise son derece küçük. Halbuki olması gereken %1.5 değil, minimum %5 olmalıdır. Bunun da %1'i ilçelerden, %1'i tarımdan, %3'ü de Konya merkezden şeklinde olmalıdır. Aslında Konya'nın Türkiye'deki potansiyel ihracat payı %10'dur. Neden %10'dur? 1-Sanayi Tesisleri, OSB Alanları, Endüstri İhtisas Bölgeleri, Ekonomi Bölgeleri ilan edilebilecek son derece geniş tarım dışı alanlara sahiptir. Diğer illerde bu imkan yok. İstanbul da sanayiciler yerin altına inmeye başladı. 2-Çatılara, duvarlara, bahçelere Güneş Enerjisi kurularak hem dünya ile fiyatta rekabet hem de Endüstri 4.0 uygulayabilecek tek il olması. 3-Güvenli il olması. Türkiye'de hiçbir il Konya kadar Emniyetli değildir. İşyerleri ve fabrikalar için güvenlik sonderece önemlidir. Kim ister bütün hayatını yatırdığı fabrikanın bir gün toplumsal olaylarda yakılmasını? Veya Depremde yıkılmasını? Yada yoğun yağmur sonucunda sular altında kalmasını veya selin götürmesini. 4- Anadolunun kalbinde yer aldığından yurt içi her yöne daha kısa sürede mal ulaştırmaya elverişlidir. Bu durum ihracata da aynı oranda yansıyacaktır. Hem Güneyden Suriye'ye, Irak'a, İrana, hem kuzeyden Azerbeycan'a, Gürcistan'a, Rusya'ya, hem de batıdan Romanya, Macaristan, ..vs.'ye nakliyat diğer illere göre daha avantajlıdır. Konya'nın bu avantajı diğer illerin hiçbirinde yoktur. Sadece bir bölgeye avantajlıdırlar. Aynı durum Demiryolu içind geçerlidir. Hem Ortadoğuya, hem kafkaslara, hem de avrupaya demiryolu ile avantajlıdır. Sadece Limansorunludur. Ancak Konya-Taşucu Limanı Demiryolu yapıldığında, Konya-Alanya Demiryolu yapıldığında Manavgata kurulacak bir Konya Limanı ile durum aşılacaktır. Aynı şekilde Konya-Samsun Limanı demiryolu bağlantısı yapıldığında karadeniz ülkelerine nakliyat kolaylaşacaktır. Liman bağlantı sorunlarının önümüzdeki yıl içerisinde çözülmesi için siyasilerin çalışması gerekiyor. İşte ozaman Konya gerçek potansiyeli olan Türk ihracatından %10 payını alacaktır. İlk hedef 15 milyar dolar, sonra Konya plakası olan 42 milyar dolar olmalıdır. Gelişmelere göre uzun hedef ayrıca belirlenmelidir.
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (0)