Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Ovası'nda obruk oluşumlarının sürdüğünü söyledi.
Obrukların, envanter çalışmaları kapsamında AFAD'ın Afet Riski Araştırma Sistemi'nde (ARAS) kayıt altına alındığını anlatan Arık, "ARAS'ta kayıt altına alınan bir metreden daha derin 600 civarında obruk var. Bölgeden edindiğimiz veriler bu sisteme yükleniyor. Bu yıl da yine 20'yi geçtik. Obruk oluşum hızı görünür şekilde artıyor. 20 yıl öncesiyle kıyasladığımızda yılda 1-2 olurken, şimdi yılda 20-25 obruk oluyor. Bazı yıllar 30'a yakın obruk oldu." diye konuştu.
Arık, yıl sonuna kadar tarımsal sulamaların sürmesine bağlı obruk oluşumlarının devam edebileceğini vurguladı.
Kırsaldaki bir evi yutacak boyutta obruklar oluşuyor
Geçmişte obrukların genellikle karbonatlı kayaçlarda oluştuğunu belirten Arık, "Burada çökme anına kadar herhangi bir belirti vermeden çok büyük obruklar meydana gelebiliyordu. Şu anda oluşan obrukların büyük bir çoğunluğu daha genç örtü malzemeleri içinde meydana geliyor." dedi.
Arık, geçmişteki obrukların çapının ve derinliğinin daha fazla olduğunu, bazı noktalardaki çukurların çapının 450-500 metre ile 1 kilometreyi, derinliğinin 140-150 metreyi bulduğunu ifade ederek, "Son yıllarda oluşan obrukların büyük çoğunluğunda çaplar 50-60 metre seviyelerinde, derinlik ise 15-20 metre. Geçmişte ana kayaç içinde oluşan obruklar daha büyük boyutlu. Şu anda oluşanlar biraz daha küçük boyutlu ama küçük de değil. Kırsaldaki bir evi ya da bir ağılı yutacak boyutta." diye konuştu.
"Obrukların çapı genellikle 20-25 metre seviyesinde"
Arık, geçen yıl Karapınar'da bir tarlada oluşan obruğun çapının 35 metre ölçüldüğünü belirterek, "Bu yıl oluşan obrukların çapı genellikle 20-25 metre seviyesinde kaldı. Bunun azalacağı ya da artacağı yönünde bir öngörüde bulunmak zor. Alttaki yapıya bağlı daha büyük bir obruk aniden meydana gelebilir." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
A
Millet nasıl bir uyku içinde bunlar kıyamet alametleri.Her yerden sular çekiliyor dikkatini çekmiyor hiç kimsenin.Aklını başına alıp teövbe eden yok ki.Bu milletin büyükleri mal mülk peşinde münafıkça bir yaşam.Küçükleri de deist ateist bir yaşam sürüyor.Bugün cuma gelin bir teövbe edelim millet olarak.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (0)
-
SG
Susuz garapınarlı
1 yıl önce
Kuyulara su sayacı takılmalı,mısıra destek sıfırlanmalı acil!
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (0)
-
AO
Mavi tünel ne oldu, hani ortada birsey yok. Her yerde yatırımlar bitirildi konya da fos... seçimler de yüksek oranda oy verilir. Konya nasılsa cephe hizmet yok.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
A
yakında karapınar diye bir ilçe kalmayacak
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (0)
-
AB
Sağda solda asfalt yol çalışması belediyeler ezgicileri toplayıp sanki yeni bir lale devri yaşanacağına karapinara toroslardan yeni su kaynakları getiriniz..Konya ovasını yeni su kaynakları ile bulusturunuz
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (2)
-
KM
karataş mehmet
1 yıl önce
konyalı siyasi ve yöneticiler ünüversiteler hiçbir araştırma ve öneri sunmuyor karapınarda bulunan atış ,bomba ,füze deneme tatbikat sahasının kapatılması göksudan gelen suyun kurutulan hotamış gölünde tekrar toplanması yer altı sularını besleyen bu gölden su çekilmesine izin verilmemesi karapınar havsasında yer altı sularının belli bir seviyeye gelene kadar sondaj suyu ile sulama yapılmasının yasaklanması acil yapılması gerekiyor yoksa ilçe yok olma tehlikesi ile karşı karşıya
-
Cevapla
-
Begen (8)
-
Begenme (0)
-
K
Göksu hadimde hadime bile sulama suyu vermiyorlar