Konya'da son dönemde domuz görülme sıklığında ve sayısında ciddi artış yaşanıyor. Uzmanlar, bölgedeki doğal kaynakların zenginliği ve avcılık baskısının azalmasının domuz popülasyonunu hızla çoğalttığı görüşünde birleşiyor. Çiftçiler ise artan domuz sayısından endişe duyuyor.
Neden bu kadar hızlı artış var?
Bölgedeki doğal kaynakların bol olması ve herhangi bir doğal düşmanın bulunmaması domuzlar için uygun bir yaşam alanı yaratmış durumda. Ayrıca son yıllarda avcı sayısındaki azalmanın domuz dengesini bozduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre bu faktörler bir araya gelince domuz popülasyonu patlama yaşadı.
1 domuz yılda kaç domuz olur?
Bir domuzun bir yıl içinde üretebileceği potansiyel yavru sayısı, hayvanın doğum sıklığı, her doğumdaki yavru sayısı ve ilk yavruların da aynı yıl içinde üreyebilme ihtimali göz önüne alınarak tahmin edilebiliyor. Ortalama bir domuzun yılda 3-4 kez doğum yaptığı, her doğumda yaklaşık 20 adet yavru dünyaya getirdiği biliniyor. Ayrıca ilk yavruların da aynı yıl içinde ergin hale gelip kendileri yavru yapabildiği düşünülürse; tüm bu veriler ışığında bir domuzun ideal koşullarda bir yılda yaklaşık 480 adete varan yavru üretebileceği tahmin ediliyor.
Domuz sürüleri tehlike yaratıyor mu?
Son zamanlarda tarım alanlarına yönelik artan domuz akınları çiftçileri endişelendirdi. Sık sık tarlalara girerek mahsulleri telef eden domuz sürülerinin ardı arkası kesilmiyor. Bazı bölgelerde görülen devasa domuz gruplarının verebileceği hasar endişe kaynağı.
Kaynak: Haber Merkezi