Düzenlenen dağıtım programına, Kulu Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, Belediye Başkanı Abdurrahim Sertdemir, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Kulu Tarım ve Orman Müdürü Fırat Güven, AK Parti İlçe Başkanı Adil Görgülü, MHP İlçe Başkanı Abdurrahman Çağlayan, kurum amirleri ile üretici ve çiftçiler katıldı.Kaymakam Canpolat konuşmasında çiftçilere teşekkür ederek, hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diledi.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen yaptığı konuşmada,
"Tarım ve Orman Bakanlığı olarak özellikle son yıllarda tarımsal üretim planlanması ile birlikte suyu merkeze alan bir yaklaşımla birlikte özellikle kıraç arazilerin yoğun olduğu yerleşim yerlerinde ve üretim yerlerinde susuz şartlarda üretim yapan çiftçilerin ekiliş alanlarını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Tarımsal Üretim Planlanması kapsamında 13 tane stratejik ürün belirlenmiştir. 13 stratejik ürünümüz Türkiye’deki ekiliş alanlarının yüzde 80’nine tekabül eden ürünlerdir. Bu ürünler neler Arpa, Buğday, Nohut, Mercimek, Kuru Fasulye, Patates, Mısır, Aspir, Yağlık Ayçiçeği gibi ülkede ekilen alanların yaklaşık yüzde 80’ni buluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu stratejik 13 ürünün ekiliş alanlarının artırılması için mücadele ediyoruz. Bugün tohumunu dağıtacağımız Yeşil Mercimek ise bizim son derece önemli bir üründür. Özellikle baklagiller grubunda Türkiye’de en fazla yetiştiriciliği yapılan ikinci ürün olarak yer alıyor. Birinci ürün nohut, ikinci yeşil mercimek, üçüncü ise kuru fasulyedir. Dolayısıyla biz de Konya’mız da özellikle kıraç arazilerin yoğun olduğu ekim kültürünün çok yaygın olduğu toprak ve iklim yönünden çok seçici olmayan her türlü toprak ve iklim yapısına uygun kıraç araziler de yetişen soğuğa dayanıklı bir ürün olan yeşil mercimeği de uygulayacağız. Bu 4 ilçemizde biri de Kulu ilçemiz. Kulu ilçemiz su kısıttı olan su sıkıntısı yaşayan bir ilçemiz dolayısıyla bizde su sıkıntısı yaşayan bir ilçemiz de katma değeri yüksek olan yeşil mercimeği sokmaya çalışıyoruz. Böylelikle üreticilerimizin kendi aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz. "Konya yeşil mercimek üretiminde 2'nci sırada"
Bizim 2024 yılı içerisinde Konya ilimizde yaklaşık 220 bin dekar alanda 22 bin ton civarında yeşil mercimek üretimimiz var. Bu miktarlar yönü ile de Konya’mız Türkiye’de yeşil mercimek üretiminde ikinci sıradayız. Bu projemiz ile yaklaşık 103 ton civarında yeşil mercimek aldık. Proje büyüklüğümüz 7.6 milyon TL. Bu 103 ton mercimeğimizi çok büyük bir kısmını da Kulu ilçemize dağıtmış olacağız. "Dağıtımlarımız devam edecek"
Sadece bu yeşil mercimekle de sınırlı kalmayacak. Saymış olduğumuz stratejik ürünlerden özellikle kıraç araziler de ekimi gerçekleştirilen nohutta devam edecek yine yağlık ayçiçeği ile devam edeceğiz ve yine buralarda kümelenmiş olan Cihanbeyli ve Kulu ilçemize kimyon bitkisi ile de dağıtımımız devam etmiş olacak. Amacımız üreticilerimizin bir nebze de olsa tohum ihtiyacını karşılayabilmek az su tüketen ve kıraç şartlarda yetişen ürünlerin ekiliş alanlarını arttırmak yine bu dağıtmış olduğumuz tohumlar tamamen yerli ve milli tohumlarımız sertifikalı tohumlarımız aynı zamanda sertifikalı tohumculuğu desteklemek ülke ve şehir ekonomisine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu tohumların hem şehrimize hem ilçemize hem ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. ‘’ dedi. Konuşmaların ardından çiftçilere yeşil mercimek tohumlarının dağıtımı yapıldı. Projeyle birlikte ilçemizde tarımsal üretimin artırılması, yeşil mercimek ekiminin yaygınlaştırılması ve toprak verimliliğinin desteklenmesi hedefleniyor. (Veli Şengül)
