Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da çiftçilere kritik uyarı! Sulama periyotlarına dikkat edin

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda kurak geçen üretim sezonunda toprak yeteri miktarda suyu barındırmadığı için ekili ürünlerde su stresi başlayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, üreticilere sulama yöntemi uyarısında bulundu.

Konya’da çiftçilere kritik uyarı! Sulama periyotlarına dikkat edin

Konya'da bu yıl çiftçiler tarafından beklenen yağışlar toprağa düşmedi. Kar yağışının yetersiz olmasının ileriki dönemlerde yer altı su kaynaklarında ciddi çekilmelere neden olacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, toprak yeteri miktarda suyu barındırmadığı için ekili ürünlerin su stresi yaşayabileceği uyarısında bulunarak, "Bunun için çiftçilerimizin sulama periyotlarını belirlerken mutlaka ziraat mühendislerinden destek almalarını tavsiye ediyoruz" dedi."Nem miktarında ciddi anlamlarda azalmalar var ve toprağımız suya doymadı"
Kurak bir dönem geçiren Konya Ovası'nda, üretim sezonunda sulu tarım yapan çiftçilerin çok dikkatli olmaları gerektiğine değinen Kırkgöz, "Sulama yönünden kapalı bir havza olan Konya yöresinde, özellikle kar yağışının yoğun bir şekilde yağması bizler için çok önemli. Çünkü yer altı sularını ve yer üstü su kaynaklarını besleyen en önemli kaynaklardan birisi de kardır. Tabii yağmur yağışları ara ara devam etti. Tarladaki mahsullerde şu ana kadar herhangi bir problem yok. Lakin kar yağışının yetersiz olması ileriki dönemlerde yer altı sularında ciddi anlamda çekilmelere neden olacak gibi gözüküyor. Çiftçilerimizin sulama yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle yer altı suyu kullanan çiftçilerimizin sulamaya başlarken, tarlalarına ekecekleri mahsulleri belirlerken, özellikle sulamaya başlamadan önce kuyularını kontrol etmelerini öneriyoruz. Çünkü böylesi dönemlerde yer altı sularında ciddi anlamda çekilmeler olabiliyor. Çiftçilerimiz, yeşil mahsule karar verdiyse kuyularını mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde ciddi anlamda verim kayıpları yaşarlar. Sulama periyotlarında da mutlaka ziraat mühendislerine danışmaları gerekiyor. Tabii kar yağışı olmayınca toprağın tabanındaki nem miktarında ciddi anlamlarda azalmalar var ve toprağımız suya doymadı diyebiliriz. Toprağın bu denli suya doymadığı dönemlerde ve sulamanın yoğun yapıldığı dönemler oluyor o dönem de yaz ayları, çünkü toprak yeteri miktarda suyu barındırmadığı için de mahsullerin su stresleri baş gösterebiliyor. Bunun için çiftçilerimizin sulama periyotlarını belirlerken mutlaka ziraat mühendislerinden destek almalarını tavsiye ediyoruz. Sulama yapmadan önce ne kadar su vereceğini, hangi aralıklarla sulama yapacağını, hangi sistemle sulama yapması gerektiğini ziraat mühendislerinden sulama periyodunu ürünlerine göre ayarlamaları gerekiyor" dedi."Yoğun sulama yapıldığında kök bölgelerinde çürümeler meydana geliyor"
Çok fazla su vermenin bitkiye çok faydası olmadığına değinen Burak Kırkgöz, "Çok fazla sulama yapmak bazı dönemlerde ürünlerde kök çürüklüklerine de neden oluyor. Bunun nedeni de tabanda suyun birikmesi ve köklerin hava alamaması. Bitkiler suya ihtiyaç duyduğu kadar, havaya da ihtiyaç duyuyor, özellikle kök bölgeleri. Yoğun sulama yapıldığında kök bölgelerinde çürümeler meydana geliyor. Orada bakteriyel hastalıkların oluşumu başlıyor. Bu da çiftçilerin ekstra maliyet yaparak mantar ilaçlarını atmalarına neden oluyor. Çok fazla sulamadan kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle böylesine kurak bir dönemde çok fazla su vereyim, mahsulüm çok verimli olsun diye düşünebilir çiftçilerimiz, bu kesinlikle yanlış. Bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde ihtiyaç duyduğu kadar su verilmesi gerekiyor. Bunun için de çiftçilerimizin ara ara tarlalarını kontrol ederek ziraat mühendislerinin verdiği sulama periyotlarına uyarak sulama yapmalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu."Çiftçilerimizin özellikle rüzgarlı havalarda sulama yapmamalarını tavsiye ediyoruz"
Bahar dönemi geldiği zaman sulama işlemlerinin yoğunlaşacağını hatırlatan Kırkgöz, "Çiftçilerimizin özellikle rüzgarlı havalarda sulama yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Rüzgarlı havalarda suların belli bölgelere değmemesi, doğru sulamanın olmaması, bitkilerin bazı bölgelerinde ya da tarlanın bazı bölgelerinde suyun yoğun bir şekilde gelmesi, bazı bölgelerine hiç değmemesine neden oluyor. Çiftçilerimiz zaten bunu biliyorlar ama buna biraz daha dikkat etmelerini öneriyoruz. Çünkü yağışların az olması ciddi anlamda kuraklığı da getiriyor. Sulamanın düzgün yapılıyor olması bu dönemlerde çok önemli. Çiftçilerimizin özellikle rüzgarlı havalarda kesinlikle sulama yapmamalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.


Kaynak: İHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • BO
    Barış okay
    32 gün önce

    Konya büyükşehir belediyesi su önlemleri almasi lazım 1 petrol istasyonlarında araba yıkamayı yasaklayacaksin 2 hali yıkama fabrikalarına kota getireceksin 3 oto yıkama yerlerine kota getireceksiniz 4 apartmanların yıkanması yasaklanması lazım paspas çekilsin 5 yazın kadınların dışarda hali yıkamasını yasaklayacaksin 6 yazın cimler sulanmasın kurusun gitsin 7 apartmanlarda cim sulamayı yasaklayacaksin kurusun gitsin 8 iş yerlerinin önünde araba yıkamayı yasaklayacaksin 9 tatlı su çeşmelerinde araba yıkamayı yasaklayacaksin 10 hastanelerin baş hekimlerle görüşüp hastanelere kota getireceksin eğer bu önlemler alınmazsa konya bu yaz çok sıkıntı cekecek

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”