Genellikle Konya’da yetişen ve ismi Ebu Cehil Karpuzu olan bu meyveye sakın yaklaşmayın. Sıklıkla çöp kenarlarında, boş arazilerde görülen bitkinin kullanılması çok tehlikeli.
SAKIN DOKUNMAYIN
Anadolu da diğer ismi de “Eşek Hıyarı” olan bu bitkinin meyvesine dokununca içerisinde tohumlarını içeren mukus benzeri zehirli bir salgı fışkırtıyor. Bu özellik, bitkinin tohumlarının 36 kilometre hıza kadar fırlamasına sebep oluyor. Bitkinin 2 gramı alerjik reaksiyonlara bağlı ani nefes durması nedeniyle öldürücü etkiye sahip.
BU BİTKİYİ KİMSE YETİŞTİRMİYOR
Konya'da bu bitki, kimse tarafından ekilemiyor veya yetiştirilemiyor. Üretim alanlarının dışında, genellikle çöp kenarlarında ve boş arazilerde bol miktarda bulunan bitki, vatandaşlar tarafından ticari ya da kar amacı gütmek için yetiştirilmiyor.
GEÇMİŞ DÖNEMLERDE DÜŞÜK YAPMAK İÇİN KULLANILIRDI!
Meyvesi zehirli olan ve antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanılan bu bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye'de sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulanıyor. Sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen 'acı kavun' bitkisinin, sanıldığının aksine bünyede kalıcı hasar bırakabileceği ve ölüme bile neden olabileceği konusunda doktorlar uyarıyor.
NEDEN EBU CEHİL KARPUZU
Genellikle çöplüklerde ve yol kenarlarında yetişen, yeşil renkte, sert ve tüylü otsu bir bitki olan Ebucehil Karpuzu, Akdeniz bölgesinde oldukça yaygındır. Bu bitki, tadının çok kötü ve zehirli olması nedeniyle adını, İslam tarihinde en çok beddua yemiş müşriklerden biri olan Ebu Cehil'den almıştır.
Kaynak: Haber Merkezi