Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da bitkilerdeki hastalıklarla savaşmada yüzde 90 başarı elde edildi

Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, bitki köklerinde oluşan hastalıklara, faydalı bakteriler enjekte ederek, bitkilerin iklim değişikliğine bağlı kuraklık ile birçok hastalığa yakalanmasını önlemede yüzde 90 oranında başarı sağladı. Baştaş, “Yapılabilecek en iyi şey, yine onu kendi ortamında kendisine düşman olabilecek başka bir organizmalarla, ’Düşmanımın düşmanı, benim dostumdur’ diyerek hastalıkların düşmanı olan bakterileri alıp, kendi faydamıza kullanıyoruz“ dedi.

Konya’da bitkilerdeki hastalıklarla savaşmada yüzde 90 başarı elde edildi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, 15 yıllık çalışma sonucu bitki köklerinde oluşan hastalıklara, faydalı bakteriler enjekte ederek, bitkilerin kuraklık ile birçok hastalığa yakalanmasını önlediği projesinde yüzde 90 oranında başarı elde etti. Bu sonucu yaklaşık 4 aydır öğrencileriyle birlikte arazide deneyimleyen Baştaş, "Uzun zamandır bitki hastalıkları ve iklim değişikliği, buna bağlı olarak kuraklık, sıcaklık stresiyle çalışmaya çalışıyoruz. Yine bütün ekibimizle uzun zamandır yüksek miktarda, arazilerden doğadan faydalı bitki bakterileri toplamaya çalıştık. Bu faydalı bakterilerin büyükçe bir kısmı, bitkilerdeki besin maddesi ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor" dedi.

'SICAKLIK VE SU ARTIKÇA HASTALIKLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR'

Doğadan elde edilen faydalı bakterilerin bitkilerdeki sıcaklık stresini azalttığı ifade eden Baştaş, "Bakterilerin bir kısmı, şeker pancarındaki hastalıkları önlemede etkili. Yine bir kısmı da kuraklık ve sıcaklık stresini azaltıyorlar. Şu anda üzerinde bulunduğumuz arazide gördüğünüz pancar çeşitlerinde, bakteri uygulamasını son 4 aydır başlattık. Ama bundan öncesinde yine bir 15 yıla yakın bir süredir farklı bitkilerde bu çalışmalarımız devam ediyordu. Özellikle bazı hastalıklarımız var. Onlar da yine iklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklık seven hastalık etmenleri. Sıcaklıklar arttıkça üreticimiz de mecburen biraz daha suyu artırdıkça, bu hastalıklar artmaya devam ediyor" diye konuştu.

'DÜŞMAN BAKTERİLERİ KENDİ FAYDAMIZA KULLANIYORUZ'

Zararlı bakterileri yenmenin en iyi yolunun yine ona düşman bir bakteri enjekte ederek, bitkiyi hastalıklardan korumaya çalıştıklarını söyleyen Baştaş, şöyle devam etti: "Şeker pancarının kökünü hastalandıran hastalıklara ilacımız yoktu. Yapılabilecek en iyi şey, yine onu kendi ortamında kendisine düşman olabilecek başka bir organizmalarla, 'Düşmanımın düşmanı, benim dostumdur' diyerek hastalıkların düşmanı olan bakterileri alıp, kendi faydamıza kullanıyoruz. En kestirme özetiyle böyle; ama tabii bu moleküler düzeyde oluyor. Her şeyden önce bu deneme, şeker pancarı alanlarından elde edilen faydalı bakterilerdir. Bir elma bahçesinde de bunu yapabiliriz. Bir havuçta da bir domateste de. Bu dünya genelinde de yapılmaya çalışılıyor. Yapılıyor ancak şu ana bir özelliktir; hangi bitkinin toprağında ya da hangi bölgenin toprağından o faydalıları çıkartırsanız, en etkili orada olur."

'İLAÇ KULLANMADAN TARIM YAPMAK ZORUNDAYIZ’

Faydalı bakteri kullanımı ile ilaçsız tarım yolunun da açılacağını söyleyen Baştaş, "2030 yılına kadar, son 5 yıl içerisinde tarım ilaçlarının yüzde 50'si, Avrupa Birliği tarafından yasaklanmış olacak. Karşısında bir alternatif bulmamız gerekiyordu. İlaç kullanmadan tarım yapmak zorundayız. İnsan sağlığı ve hayvan sağlığı, doğa, çevre sağlığı çok güzel bir şey. Ama öyle hastalık ve böceklerimiz var ki, öyle yabancı otlar var ki; ilaç kullanmak zorundaydık. Bunu hem azaltmak hem insan sağlığını koruyabilmek hem de çevre sağlığını koruyabilmek için; bu tür bir özel uygulamaya zaten ihtiyaç vardı" dedi.


Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Ahmet
    116 gün önce

    Çok güzel bi uygulama inşallah başarılı olur ,ilaç kullanmak zorunda kalmayız

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”