Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya’da 5 büyüklüğündeki depremin ardından 27 artçı sarsıntı kaydedildi

Konya’nın Selçuklu ilçesi Sarıcalar bölgesinde meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki depremin ardından 15 saat içinde 27 artçı sarsıntı kaydedildi.

Konya’da 5 büyüklüğündeki depremin ardından 27 artçı sarsıntı kaydedildi
Dün 18.06’da Konya’nın Selçuklu İlçesi Sarıcalar bölgesinde 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından 15 saat içerisinde büyüklükleri 1 ila 2,5 arasında değişen yaklaşık 27 tane artçı sarsıntı meydana geldi. 

“BU VE BUNA BENZER ÇAPTA DEPREMLERİN OLMASI MUHTEMELDİR”
Konya’da meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulunan Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, “Bu deprem hepimizin bildiği yaklaşık Kuzey-Güney gidişli Konya Fay Zonu üzerinde eğim atımlı normal fay segmentinde oluşmuştur.  Konya kapalı havzası bir çöküntü havzasıdır. Bu ve buna benzer çapta depremlerin olması muhtemeldir. Yaşanan bu depremi farklı durumlara yormak bunun akabinde büyük depremler beklemek doğru bilimsel bir yaklaşım değildir. Mevcut depremden kaynaklı korkulacak bir durum yoktur” dedi. 

“EN ÖNEMLİ GENÇ YAPILAR KONYA GRABENİ İLE KIZILÖREN ÇÖKÜNTÜSÜ” 
Konya il merkezi çevresinde en önemli genç yapıları Konya grabeni (çöküntüsü) ile Kızılören çöküntüsünün oluşturduğunu söyleyen Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan şu ifadelere yer verdi: “Konya çöküntüsü; Batıda Konya Fay Zonu, Doğuda Divanlar Fayı, Kuzeyde ise Karaömerler fayı ile sınırlıdır. Konya İl merkezinin batı kesimi Konya Fay Zonu üzerinde bulunmaktadır. Kızılören grabeni (havzası) BKB-DGD gidişli eğim atımlı normal kenar fayları ile sınırlı egemen olarak Miyosen-Pliyosen yaşlı kayaçları kapsayan bir çöküntü havzasıdır.”

“YARIKLARIN OLUŞABİLMESİ İÇİN DEPREM BÜYÜKLÜĞÜNÜN 6 VEYA ÜZERİ OLMASI GEREKİR”
Sosyal Medyalarda ve bazı basın yayın kuruluşlarında deprem sonrası yarılmaların olduğu haberinin gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Arslan, “Bu yarıklar deprem kaynaklı olamaz depremden kaynaklı yarıklar oluşabilmesi için deprem büyüklüğünün en az 6 ve üzeri olması gerekir. 5 büyüklüğünde bir depremin yüzeyde deformasyon oluşturması beklenmez. Bu yarıklar daha önce de ilimizde sıkça karşılaştığımız Karapınar’da, Emirgazi de, Altınekin Dedeler de ve Tuzlukçu da görülen Asismik yarılmalardan farklı değildir. Bu yarılmalar depremden bağımsız yeraltı su çekilmesi sonucu yüzey kırığı hattındaki bloklar arasındaki farklı kil tabaka seviyelerinin olması sonucunda yaşanan bloklar arası farklı hacimsel küçülmeler sonucunda oluşan yarılmalardır” ifadelerine yer verdi. 

“KONYA UZAKTAKİ DEPREMLERDEN DE ETKİLENEBİLİR”
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan: “Deprem sarsıntısı kaya zeminlerde ve alüvyal (Ova) zeminlerde farklı davranışlar sergilemektedir ve ne yazık ki alüvyal zeminlerde zemin büyütmesi dediğimiz sarsıntıyı yapılara şiddetli iletme gibi bir durum bulunmaktadır. Konya gibi alüvyal zeminlere kurulu şehirlerde zemin büyütmesi nedeniyle kuş uçuşu Şehre 150-200 km uzaklıkta olan depremlerde de sarsıntı fazlasıyla hissedilir. Konya’da alüvyon zemine kurulu olduğu için sadece yakınındaki faylardan oluşan depremlerden değil, çok uzaklardaki depremlerden de etkilenebilecektir. Konya ili için sismik ölçüm ve kayıtların tutulduğu dönemlere bakıldığında büyük yıkıcı depreme rastlanılmamıştır. Ancak yer bilimcilerimizden fay çalışan uzmanlarımızın çalışmalarında Konya’da bulunan fayların geniş periyod aralığında orta-büyük deprem ürettikleri sonucuna ulaşmışlardır.

İŞTE KONYA’YI TEHDİT EDEBİLECEK FAYLAR
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan: “Konya ve çevresinde Konya’yı tehdit edebilecek faylara baktığımızda bölgesel faylar olarak nitelendirdiğimiz Akşehir Fay Zonu, Tuz Gölü Fay Zonu ve Ecemiş Fay Zonu bulunmaktadır. Bu fay zonları Konya iline 150-200 km uzaklıkta da olsa da zemin büyütmesi nedeniyle dikkat etmemiz gereken aktif potansiyelli faylardır” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 2
  • 1
  • 2
  • 1
  • 3
  • 5
  • 12
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Analist
    291 gün önce

    Konya jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan: Konya gibi alüvyal zeminlere kurulu şehirlerde, demiş. Alüvyal olan Meram deresinden, Yeni yapılan Tıp Fakültesi deresinden, Sille'den ve Ardıçlı deresinden akan sular nedeniyle oluştuğundan dağ kenarlarıdır. Buralar ise zaten yazlık ve 1-2 katlı yapılardır. Yani deprem 5 değil, 6 büyüklüğünde de olsa bu alüvyal yapıları yıkamaz, zira deprem Güvenç köyü bölgesinde olmuş ve bu bahsedilen Meram ve Sulçuklu Alüvyal bölgesine 30-40 km mesafede olduğundan Meram ve Selçukludaki bu dağ kenarlarına ancak 4 büyüklüğünde etki edecek ve 1-2 katlı olduğundan en ufak bir zarar görmeyecektir. Meramdaki alüvyal yapıları yıkabilmesi için minimum 8 büyüklüğünde olmalı ki bu da ne Güvenç'te ne de Konya'da olur. Karatay'da ise Alüvyal yer bulunmamaktadır. Alüvyal zemin Konya'nın sadece %20'sini oluşturmaktadır. %20'sinden hareketle Konya'ya alüvyal şehir demek doru değildir. Ozaman sorarlar geri kalan %80'nini ne yapacağız?

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • KH
    KONYALI HACI
    291 gün önce

    ANALİST ARKADAŞ JEOLOJİ MÜHENDİLİĞİ İL BAŞKANLIĞINA ADAYSINIZ HERALDE

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English