İl Halk Kütüphanesindeki programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Güçlü Sakaoğlu’nun daima prensipli ve intizamlı bir görüntü arz ettiğine işaret ederek “Toplumun zor model insanlara ihtiyacı var. Rabbim hangi konuda olursa olsun; kaos, tıkanıklık, sıkışıklık dönemlerinde toplumun önünün açılması öneriyor o bu konudaki rol model insanların hatasına bile sevap veriyor. Yeter ki toplumun yolunu tıkamayın. Hocam da bizim kültür dünyamızın zarif, nahif, latif bir rol model insanıdır” dedi.

Özenle muhafaza ettiği yirmi yıllık mektupları kitap haline getirdiğini anlatan Sakaoğlu “Edebiyat tarihimizde zaman zaman eşine dostuna yazan kişiler mektuplarını bir araya getirip kitap yaptığı görülür. Mesela Cahit Sıtkı Tarancı da şair dostu Ziya Osman Saba'ya yazdığı mektupları (Ziya'ya Mektuplar) adıyla bir araya getirip kitap yapmıştır” diye konuştu.
Kitapları hakkında bilgiler de veren Sakaoğlu, “Cumhuriyetin 50. yılına ithaf kitap çıkarmak bana nasip olmuştu. Şimdi son kitabım Cumhuriyetin 100. yılına ithaf edilen bir kitap oldu. Bundan dolayı da bahtiyarım” dedi.

Saim Sakaoğlu’nun Konya’ya geleden uzun yıllar önce Lise öğrenciliği döneminde ulusal gazetelerde aldığı ödüllerden tanıdığını söyleyerek konuşmasına başlayan Selçukya Kültür ve Sanat Derneği Fatma Şeref Polat ise “Daha sonra mesleğim nedeniyle bir süre edebi çevrelerden uzak kalsam da ilk kitabım yayınlandıktan sonra katıldığım bir programda Saim Sakaoğlu hocamın konuşmacı olduğunu görünce İstanbul’dan davet edildi zannetmiştim; meğer o zaten Konya’lıymış. Biz de o günden sonra yaramaz öğrencileri olarak kendisinden olabildiğince istifade etmeye, öğrenmeye çalıştık” dedi.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı olduğu yıllarda makam şoförlüğünü yapan Mehmet Anadolu’da “Hocam 1988 yılında Erzurum'dan Konya'ya geldiğinden itibaren 6 yıl şoförlüğünü yaptım. Avrupa menşeli makam arabalarının gümrüğe teslim edilesi talimatından sonra yeni bir araba tahsis edilmeyince hocam, beni yanından salmamak için; yakıtını da kendisi karşılamak üzere şahsi arabasını makam aracı olarak kullanmasına izin verilmesi talebiyle Rektörlüğe bildirdi. Böylece ben hocamın yanında kaldım ve dört oğlumun nikah şahidi oldu. Kızımın şahitliğini ise eşi Yurdanur Hanım yaptı” dedi.

Kaynak:

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.