Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ili olan Konya, ecdat yadigârı eserleriyle birlikte kültürel değerleri gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor.
MEVLANA’NIN HUZUR DOLU ŞEHRİ OLAN KONYA
Selçuklu Başkenti kadim şehir Konya; derin kültürel geçmişi, insanlık tarihine ışık tutan arkeolojik alanları ve müzeleri, her biri mimarlık şaheseri olan cami ve türbeleri, etkileyici doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin olmazsa olmaz şehirleri arasında yer alıyor. Mevlana’nın huzur dolu şehri Konya, M.Ö 7000’li yıllardan beri birçok medeniyetin yaşadığı ve birçok önemli ismin yetiştiği bir şehirdir aynı zamanda…
KONYA ADINI NEREDEN ALIYOR?
Hz.İsa’dan önce Hristiyan azizlerinden St. Paul burayı ziyaret etti. Daha sonra şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa’nın tasviri” ya da "Kutsal Tasvir” anlamına gelen “Ikonyum” adını verdiler.
Bu konuda değişik rivayetler de bulunuyor. Bunlardan biri; kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim "İkonion" dur. İkonion adı zaman içerisinde İcconium'a dönüşürken, Roma döneminde İmparator adlarıyla değişen yeni söyleniş biçimi olan “Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium” gibi isimlere de rastlanır.
KONYA’YA YAKIŞTIRILAN DİĞER İSİMLER
Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." gibi isimler ise Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen Konya’ya yakıştırılan diğer isimler olarak ön plana çıkmıştır.
“KONYA” İSMİ NE ZAMAN VERİLMİŞTİR
Araplar ise Konya’yı “Kuniya” ismiyle adlandırmıştır. Selçuklunun kadim başkenti Konya, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen “Konya” ismine kavuşmuştur.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.