Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kızılırmak Deltası bu kış yaklaşık 160 bin su kuşuna yuva oldu

Kızılırmak Deltası'nda yapılan sayımda, bu kış yaklaşık 160 bin su kuşu tespit edildi. En fazla tespit edilen türler arasında yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcun var.

Kızılırmak Deltası bu kış yaklaşık 160 bin su kuşuna yuva oldu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, her yıl dünya genelinde eş zamanlı olarak ocak, şubat ve mart aylarında kış ortası su kuşu sayımı yapıldığını söyledi.

Merkezi Hollanda'da bulunan Sulak Alanları Koruma ve İzleme Biriminin bu sayımları yürüttüğünü anlatan Yavuz, sayımın göç hareketlerinin durduğu zamanda yapıldığını belirtti.

Yavuz, sayımla kuş popülasyonunun nerede dağılım gösterdiğinin tespit edilmesinin amaçlandığını dile getirerek, "Yani hangi tür nerede, onu belirlemek istiyoruz. Biz de küresel sayım organizasyonunun bir parçası olarak Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çatısı altında sayım yapıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak Karadeniz Bölgesi'ndeki sulak alanlardan sorumluyuz." dedi.

Kızılırmak Deltası'nın Karadeniz Bölgesi'ndeki 37 sulak alandan biri olduğuna işaret eden Yavuz, "Kızılırmak Deltası'nda hem tür çeşitliliği hem de su kuşu sayısı fazla. Kızılırmak Deltası'nda bu yıl yaklaşık 160 bin su kuşunun kışladığını tespit ettik. Diğer ötücü kuşları bu dönemde saymıyoruz. Onların farklı projeler içinde sayımını yapıyoruz. Bu sayı kazlar, sakar mekeler, kıyı kuşları, ördekler ve leylekleri içeriyor. Belirlediğimiz nokta var ve her yıl aynı noktadan gözlem yaparak alandaki su kuşu nüfusunu tespit ediyoruz. Bu yıl en fazla tespit ettiğimiz türler arasında yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcun var. Kızılırmak Deltası'nda kışlayan 57 tür su kuşu tespit ettik." diye konuştu.

Yavuz, Türkiye genelinde ise yaklaşık 160 sulak alanda her yıl 2 milyona yakın su kuşu tespit edildiğini söyledi.

Su kuşlarının hareketliliği, kuzeyde havanın nasıl seyrettiğine bağlı

Kızılırmak Deltası'nda kışlayan kuş sayısının yıldan yıla 70-200 bin arasında değiştiğini belirten Yavuz, "Türkiye'de kışlayan su kuşunun hareketliliği, kuzeyde havanın nasıl seyrettiğine bağlıdır. Havalar kuzeyde daha sert geçerse kuşlar güneye inme ihtiyacı duyuyor. O zaman daha fazla sayıda kuş ve tür görüyoruz ama daha ılıman geçen yıllarda kuşlar uzun göçü tercih etmiyor. Onun için bazı yıllarda daha az kuş gözlemi yaptığımız oluyor." ifadelerini kullandı.

Yavuz, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'de kış ortası su sayımlarında en fazla türün görüldüğü sulak alanlar arasında yer aldığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de görülen türlerin ve popülasyonun yüzde 7'si Kızılırmak Deltası'nda görülüyor. Eğirdir, Beyşehir gölleri çok daha büyük oldukları için su kuşları daha çok o bölgelerde gözükse de Kızılırmak Deltası ile bu gölleri boyut olarak oranladığımızda deltanın önemli oranda su kuşu barındırdığını görmekteyiz."


Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English