Türkiye genelinde kira fiyatlarının artışı ile birlikte kiralık ev bulunamama problemi devam ediyor. Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut ve Avukat Ramazan Fahri Ercan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Konut ihtiyacını karşılayamıyoruz”
Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Bulut, ev ve kira artışlarında yaşanan problemlerin yeni bir durum olmadığını ve Kovid-19 salgını döneminde bu durumun yaşanacağının belli olduğunu söyledi. Şu an gündemde olan kiralık ev sorununun, konut üretilmemesinden kaynaklı olduğunu dile getiren KOMÜT Başkanı Bulut, “Bizler müteahhitler olarak konut üretemiyoruz. Konut ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bunların sebeplerinden biri, arsadaki oranların düşmemiş olması, devletin bu noktada bize teşvik vermemesi ve girdilerimiz artması. Sahada müteahhitlerin konut üretimindeki sayısı azaldığı için konutta fiyatların yükselmesi durumuyla karşı karşıya kalıyoruz. Hem biz, hem vatandaş zor durumda kalıyoruz” dedi.
“Sosyal konut projesi piyasayı rahatlatacak”
Konutta yaşanan fiyat artışının sadece Konya’da meydana gelmediğini, tüm Türkiye’de bu durumun söz konusu olduğunu aktaran Başkan Adem Bulut, Konya’daki fiyatların diğer oranlara karşı aşağı seviyede seyrettiğini söyledi. Adem Bulut, “Tabii ki de geçmişteki fiyatlarla kıyasladığımızda zaman Konya’daki fiyatlar yüksek görünüyor, vatandaşa bir şey denilemez. Vatandaşın ev ihtiyacı var, evlenecek çocuklarımızın ev ihtiyacı var, ev ihtiyaçları bitmiyor. Bu temel ihtiyacı karşılamak için de devletimizin bir an önce açıklamış olduğu toplu konut projesini hayata geçirmesi gerekiyor.
Vatandaşın bu noktada bekleyişi var. Bu bekleyiş piyasayı durdurdu. İnşallah devletimizin açıklamış olduğu 80 ildeki toplu konut sosyal projesi ile ciddi anlamda yeterli sayıda konut üretilirse insanların ihtiyaçları karşılanır. İnsanlarda rahat bir şekilde ev ihtiyacını karşılar. Burada bize düşünen görevler var. Müteahhitler olarak devletimizin bize destek noktasında istediği bir şey varsa yapmaya da hazırız. Sonuçta biz üyelerimizle rahat bir şekilde 10 bin konut yapabilme konumundayız. Bizimle istişare edilir ve bizlerden beklentiler var ise iletilirse bunu yapmaya hazırız buradan bunun çağrısını yapayım” ifadelerini kullandı.
“Bekleyişe girmeyelim, fiyatlar gerilemeyecek”
Fiyat artışının gelecek günlerdeki seyri ile ilgili düşüncelerini paylaşan Bulut açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ben fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum. Ev fiyatları yükselirse devam edecek durursa duracak fakat geri gelmez.
Böyle bekleyişe girmeyelim yani ev alacaklara çağrım her zaman diyorum, gayrı menkulün döviz ve altından daha fazla kazandırdığı an bir dönemdeyiz. Geçen yılla bu yılın ev fiyatlarının ve döviz fiyatlarını kıyaslarsak ev daha fazla kazandırmış oluyor. Çağrımı yineliyorum, ev alacaklar bir an önce evini alsın.”
Kiracılara uyarı ‘Muhakkak sözleşme yapın’
Yeni yasaya göre kira sözleşmesi 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında ise yüzde 25’i aşmayacak şekilde zam yapılabileceğini hatırlatan Avukat Ramazan Fahri Ercan, ev tutarken mutlaka kira sözleşmesi yapılması gerektiğini söyledi.
Kiralanacak yerin mutlaka önceden görülmesi gerektiğinin de altını çizen Avukat Ercan, ev tutacak olan kiracılara uyarılarını şu sözlerle sürdürdü: “Kiracılar öncelikle kiralayacağı yere bir baksın, gelsin yeri görsün, kullanılabilir vaziyette olup olmadığını kontrol etsin.
Ondan sonra aidatların ne kadar olduğunu öğrensin çünkü kira kadar aidatlar da sorun olmaya başladı. Sonra elektrik su açık mı bağımsız mı diye de kontrol edilsin. Ve muhakkak kira sözleşmesi yapılsın. Kira başlangıçları belli olsun. En büyük sıkıntı bu mutlaka başlangıç ve bitiş tarihi olan sözleşme yapılsın. Piyasa çok gergin kiralar çok yüksek insanlar ödemekte zorluk çekiyor. Kiralama yani meskenlerde 2 bin liralık evler 3 bin 4 bin lira oldu. 4 binin aşağısında ev bulmak Konya’da çok zor. TOKİ biraz daha gayrı menkul yapıp sunarsa piyasaya kiraların biraz daha düşeceğini kanaatindeyim”
Haber: Eylül Aşkın AKÇAY/Adem YILDIZ
Kaynak: