"Her yaştaki sahipli kedi ve köpeklere çip takılması, Petvet sistemine kaydedilmesi ve pasaport düzenlenmesi için son tarih 31/12/2022’dir. 2023 yılından itibaren yalnızca yeni doğan hayvanlara çip uygulaması yapılacaktır. Bilindiği gibi Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Konya Veteriner Hekimleri Odası arasında yapılan protokol kapsamında Konya ili genelinde sahipli kedi ve köpeklerin çiplendirme ve kayıt işlemleri Veteriner Klinikleri ve Polikliniklerinde yapılmaktadır.
Bu zamana kadar 1 Ocak 2021’den bugüne kadar ülkemiz genelinde 162 bin 75 kedi, 231 bin 685 köpek, 11 gelincik olmak üzere toplam 393 bin 771 Ev Hayvanı Mikroçip ile Kimliklendirilerek kayıt altına alındı. (Türkiye’de 4 milyon kedi ve 2 milyon köpeğe evcil hayvan olarak bakıldığı tahmin edilmektedir. Mikroçip takılarak kimliklendirilen hayvan sayısının çok az olduğunu da belirtmek isteriz.)
Mikroçip uygulaması ile Ev Hayvanı Kayıt Sistemine (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il-ilçe bilgileri, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Bu sayede kaybolması ya da kaçması gibi durumlarda bulunması çok kolay oluyor.
Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıt durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt altına alınıyor.
Kimliklendirme işlemiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yeşil kimlik kartı veriliyor. Bu kimlik kartı dışında diğer kartların hiçbir geçerliliği yok.
Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesinin yasal bir sorumluluk olduğunu da hatırlatmak isteriz.
Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi için son tarih 31 Aralık 2022. 1 Ocak 2023 tarihine kadar hayvanlarını kimliklendirmeyen hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanun gereğince idari para cezası uygulanacaktır.2022'de 1634 lira olan 2023'te de yeniden belirlenecek idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler.
Bize sıkça gelen diğer sorulardan biriside “Mikroçip işlemini gerçekleştirirken hayvanın canı acıyor mu?” oluyor. Oldukça basit ve ağrısız bir işlemle insanlardaki kimlik numarasına benzeyen 15 haneli rakamdan oluşan, her hayvana özel mikroçipi patili dostlarımıza yerleştiriyoruz. Daha sonra da dostlarımıza hiçbir sorun teşkil etmiyor."
Kaynak: