Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kamu Denetçiliği Kurumu'na geçen yıl 19 bin 317 başvuru yapıldı

Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK), geçen yıl 19 bin 317 başvuru yapıldı. Kurumun, mağduriyetlerin giderilmesine yönelik verdiği tavsiye kararlarına idarelerce uyulma oranı ise 2023'te yüzde 77 oldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na geçen yıl 19 bin 317 başvuru yapıldı

KDK'nın yıllık raporuna göre, ​​​​​​hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi, halka karşı sorumluluk anlayışı içinde ve hakkaniyet temelinde, TBMM'ye bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013'ten itibaren faaliyetlerini sürdüren KDK'ya, 2023'de 19 bin 317 başvuru gerçekleşti.

 

Geçen yıl ki başvurularla birlikte 11 yıllık süreçte kuruma yapılan toplam başvuru sayısı ise 226 bin 720'ye ulaştı.

 

KDK, 2022'den devreden dosyalarla birlikte geçen yıl 21 bin 81 şikayet başvurusunu incelemeye aldı; bunlardan 19 bin 289'u ile ilgili karar verdi.

 

2 bin 364 dosya dostane yollarla çözüme kavuşturuldu

"Dostane Çözüm Kararı" ile tavsiye kararına gerek kalmaksızın sorunlara çözüm bulan ve vatandaşın, adalete hızlı erişiminin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan KDK, geçen yıl 2 bin 364 dosyayı dostane yollarla çözüme kavuşturdu. Kurum tarafından 2013 yılından bu yana toplam 18 bin 225 başvuru "uzlaşma ve dostane" çözüm yoluyla sonuçlandırıldı.

 

Kurum, geçen yılki başvurulardan 1384'ünde tavsiye, 588'inde ise kısmen tavsiye ve kısmen ret kararlarına hükmetti. Diğer başvurularda ise incelenemezlik, birleştirme, gönderme ve dostane çözüm yönünde görüş bildirildi.

 

En çok kamu personel rejiminden şikayet edildi

KDK'ye yapılan başvuruların konu dağılımına bakıldığında ise geçen yıl en çok kamu personel rejiminden şikayet edildi. Bu alanda kuruma yapılan 4 bin 995 başvuru, geçen yılki başvuruların yüzde 25,86'sını oluşturdu. Kamu personel rejimiyle ilgili başvuruları sırasıyla adalet, milli savunma ve güvenlik, çalışma ve sosyal güvenlik, mahalli idarelerce yürütülen hizmetler, eğitim-öğretim, gençlik ve spor ile ekonomi, maliye ve vergi konuları takip etti.

 

Kuruma gelen başvuruların yüzde 29,95'ini 35-44 yaş, yüzde 29,04'ünü de 25-34 yaş aralığındaki kişiler yaptı. En çok başvuru sırasıyla Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinden geldi.

 

Tavsiye kararlarına uyulma oranı

Kamu Denetçiliği Kurumunun, çeşitli konularda vatandaşların şikayetlerini değerlendirerek mağduriyetlerin giderilmesine yönelik verdiği tavsiye kararlarına idarelerce uyulma oranı, geçen yıl yüzde 77 oldu.

 

Uyum oranları, 2013 yılında yüzde 20, 2014'te yüzde 39, 2015'te yüzde 37, 2016'da yüzde 42, 2017'de yüzde 65, 2018'de yüzde 70, 2019'da yüzde 75, 2020'de yüzde 76, 2021'de yüzde 79, 2022'de ise yüzde 80 şeklinde kayıtlara geçti.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English