Operasyonlarda, 1821 şüpheli gözaltına alındı, 961'i fabrikasyon, 172'si el yapımı ve 465'i kurusıkıdan çevirme olmak üzere 1598 tabanca ve 76 uzun namlulu silah ile 12 bin 513 kurusıkı tabanca ele geçirildi.
Silahların yüzde 81'i zanlıların üst aramaları ile ev, araba ve iş yerleri, yüzde 11'i imalathane, yüzde 6'sı kargo, yüzde 1'i internet satışı sonucu ve yüzde 1'i de kaçakçıların sakladığı zulalarda bulundu.
Fabrikasyon 752 tabancanın bulunduğu 2019 ile karşılaştırıldığında geçen yıl ele geçirilen fabrikasyon silah sayısında artış olduğu görüldü.
Öte yandan, ele geçirilen yabancı menşeli fabrikasyon silah sayısı ise azaldı. 2019'da yabancı menşeli 303, geçen yıl ise 142 fabrikasyon silah ele geçirildi.
Operasyonlarda ilk sırayı Diyarbakır aldı
Ekiplerin 2020'de düzenlediği operasyonların illere göre dağılımında ilk sıraları Diyarbakır (54), Adana (45), Samsun (41), Şanlıurfa (24) ve Antalya (24) ile Bursa (20) paylaştıı.
Kurusıkıdan çevirme ve el yapımı silahlara talep arttı
Ekiplerin, şüphelilerin ifadeleri, ele geçirilen silah türleri ve menşeleri üzerinden yaptıkları analizler ve kriminal tespitler ışığında, kaçak silah taleplerinin fabrikasyondan daha ucuz ve kolay bulunabilmesi nedeniyle kurusıkıdan çevirme ve el yapımı silahlara yöneldiği ortaya çıktı.
Geçen yıl en çok kurusıkıdan çevirme tabancanın ele geçirildiği iller sırasıyla İzmir, İstanbul, Eskişehir, Manisa ve Konya oldu.
Giresun, Konya, Trabzon, Rize ve Erzurum ise el yapımı silahların en çok ele geçirildiği iller olarak kayıtlara geçti.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.