Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İstanbul'dan deprem kaçışı! Konya revaçta

Maliyet artışlarından sonra İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen olası deprem, sanayicileri harekete geçirdi. Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya’ya taşıma kararı alan sanayicilerin sayısında ise artış var. İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, sanayicilerin İstanbul’un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri mercek altına aldığını söyleyerek, "İlk 500’de yer alan bir firmamız yatırımını Konya’ya taşıyor" dedi.

İstanbul’dan deprem kaçışı! Konya revaçta
İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İSİFED) Başkanı Muammer Ömeroğlu, Ekonomim gazetesine yaptığı değerlendirmede, sanayicilerin İstanbul’dan göç etmeye hazırlandıklarını dile getirdi.

İSTANBUL’UN ÇEVRESİNDEKİ KENTLER MERCEK ALTINDA
Ömeroğlu, sanayicilerin olası deprem riskine karşı fabrikalarını risksiz bölgelere taşımak için İstanbul’un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri mercek altına aldığını söyledi.
TRAKYA'DA FİYATLAR HIZLA ARTTI
Göçün ağırlıklı olarak Trakya’daki kentlere yoğunlaşmasıyla fiyatların hızla arttığını ve bölgenin cazibesini kaybettiğini vurgulayan Muammer Ömeroğlu, “Orta ve büyük ölçekli işletme sahipleri İstanbul’dan gitmek istiyor. Birinci neden deprem riski olsa da yüksek enflasyon nedeniyle İstanbul’da yaşam maliyetinin artması ile birlikte iş gücünde ciddi kayıplar yaşanması. İstanbul’da sıkışan sanayici bir yandan deprem korkusu diğer yandan enflasyonun yarattığı sorunlar nedeniyle fabrikası için Anadolu’da yeni yerler arıyor” dedi.

KONYA REVAÇTA!
İstanbul’da olası bir depremin altyapıya vereceği zararın, sanayicileri endişelendirdiğini söyleyen Muammer Ömeroğlu, şunları söyledi: “Yüksek kira artışları, geçim sıkıntısı ve deprem korkusuyla İstanbul’u terk ediyorlar. İş gücü ve enerji maliyetlerindeki artış sanayicileri de zorluyor. Deprem sanayicilerin de kâbusu oldu ve fabrikası için uygun maliyetli arsa arıyor. Lojistik avantajlara sahip, İstanbul’un 300-400 km çevresindeki kentlerde sanayi arazisi arayışları arttı.”
"İLK 500’DE YER ALAN BİR FİRMAMIZ YATIRIMINI KONYA’YA TAŞIYOR"
Depremin ardından yatırımını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya’ya taşıma kararı alan sanayici sayısının arttığına dikkat çeken Ömeroğlu, “Tek hammadde ile çalışan fabrikalar uygun maliyetli sanayi arazisi bulduğunda fabrikasını taşıyor. Ancak çok sayıda hammadde tedariki olan fabrikalar, İstanbul’dan çok uzaklaşmak istemiyor. Altyapısı hazır, arsa maliyetleri uygun, devlet teşviklerinden yararlanabileceği,  lojistik ve iş gücü sıkıntısı çekmeyeceği kentlerdeki OSB’lerde yer arıyor. İlk 500’de yer alan bir firmamız yatırımını Konya’ya taşıyor. 6. Bölge teşvikleri nedeniyle Sivas’ı tercih edenler de oldu” diye konuştu.

“SANAYİCİ ANADOLU İÇİN TEŞVİK EDİLMELİ”
İstanbul sanayicisine Anadolu kentlerinde daha uygun maliyetlerle satın alabileceği ya da kiralayabileceği yerler gösterilmesi gerektiğinin de altını çizen Muammer Ömeroğlu, “Bir fabrikayı başka bir kente taşımak kolay değil. İnşaat maliyetleri çok yüksek. Anadolu’ya gidebilmemiz için gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Sanayinin İstanbul’dan Anadolu’ya yayılması ancak bu şekilde söz konusu olabilir. Bu yönde bir beklentimiz var. Şartları uygun olan sanayici zaten İstanbul’dan ayrılıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“GENÇ SANAYİCİLERİ ANADOLU’YA ÇEKECEK ATILIMLAR HIZLA YAPMALI”
Arsa fiyatlarının artmasıyla birlikte sanayicisinin İstanbul’daki yatırımını büyütme şansının kalmadığına da dikkat çeken Muammer Ömeroğlu, “Yeni yatırım yapacak alanımız yok. Büyümeyen işletmeler küçülür ve ülke ekonomisine zarar verir. Bizden sonraki jenerasyon büyük kentlerin sağladığı sosyal imkanlar nedeniyle Anadolu’ya gitmek istemiyor. İstanbul’da da büyüyemiyoruz. Böyle giderse işletmelerimizin kapısına kilit vururuz. İşlerimizi büyütmek ve ayakta kalmak için Anadolu’ya açılmalıyız. Anadolu kentlerinde genç iş insanlarının beklentilerini karşılayacak sosyal ve ekonomik atılımlar hızla yapılmalı” şeklinde konuştu. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 12
  • 4
  • 7
  • 3
  • 3
  • 6
  • 4
  • 3
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    ahmet
    2 yıl önce

    konyamız çok daha ilerlemeli

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • M
    Murat
    2 yıl önce

    Konya'nın değeri maalesef bilinmiyor. Daha doğrusu Konya basını, Sanayi odası, Ticaret odası, Sivil Toplum Dernekleri, Konya Siyasileri ile Konya Yöneticileri Konya'nın tanıtımını yapamadı. Halbuki 1-Makul fiyata geniş sanayi arazileri sadece Konya'da bulunabilirdi, 2-Depreme dayanıklı Türkiyede tek şehirdi, 3-Çatılarına Güneş Enerjisi Santrali ile bedavaya elektrik üretmek sadece Konya'da mümkündür. Konya, GES veriminde İstanbul'u 10'a katlarken Ankara'yı 1.5'e katlamaktadır. Bursa'yı ise 3'e katlamaktadır. Yani Konya'da bir GES bir günde 10 MWh elektrik üretiyorsa Aynı GES, aynı sürede Ankara'da ancak 6.5 MWh elektrik üretebiliyor. Aynı GES Bursa'da 3.3 MWh elektrik üretebilirken İstanbul'da ancak 1 MWh elektrik üretebiliyor. Yani elektrik Konya'da bedava idi. Halbuki Elektrik Fabrikaların en büyük gideridir. 4-Ucuz iş gücü. Konya'da Asgari Ücrete çalışabilecek işçi bulabilirsin, ama istanbul'da bulamazsın. İstanbul'da ev kiraları 20-50 Bin bandında hatta aylık kirası biraz lüks ve depreme dayanıklı olduğunda 50 bin TL, 100 Bin TL, 150 bin TL, 180 bin TL olan evler var. Şimdi istanbul'da ucuz bir evde 20 Bin TL'ye bodrum katında oturan bir işçi nasıl asgari ücrete çalışsın? İstanbul'da 150 Bin TL'ye oturulan bir eve, aynı özellikte bir eve Konya'da 20 bin TL'ye oturabilirsin. Daha pekçok özellik var. Ben sadece 4 madde yazdım. Durum bu iken Konya'nın yıllık 200 milyar dolar ihracat yapması gerekirken, 3.5 milyar dolar gibi komik bir ihracatı yapabilmekte bile zorlanıyor. Konya dengi Hollanda 600 milyar dolar ihracat yapıyor. Konya'nın Konumu Hollanda'dan daha iyi. Konya, Hollanda'ya göre dünyanın merkezinde. Hollanda Avrupanın kenarında. Konya ise Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu'nun Merkezinde.

    • Cevapla
    • Begen (8)
    • Begenme (2)
  • M
    Memoli
    2 yıl önce

    Asgarş Ücretle konyada çokmu rahat geçiniliyor çıkın artık şu konya esnafı zihniyetinden

    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • M
    Mustafa
    2 yıl önce

    Sebebi sanayii odasından tutun sanayicinin kendisi dahil asgari ücretten fazla verip rahatinin bozulmasını istememesi sebebi ile konya kapalı kendi yağında kavrulsun isteniyor doyumsuz sanayicimiz ve kitlerimiz öyle istiyor az kaldı düzenleri bozulacak inşallah..

    • Begen (1)
    • Begenme (2)
  • K
    Konya
    2 yıl önce

    500 kişilik bir fabrika 7000 den asgari ücreti görüyor geriye kalan 1500 ü gece farkı devamsızlık farklı falan filan diyor bir de 6ya kadar çalışıyorsun lütfen konya esnaf kafasından çıkalım gerçekten bizim buralara istanbullu yabancı yerlerden fabrikalar gelmesi lazım ki işçi ve işveren anlamalı

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”