Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İnternet üzerindeki suçlara tek çözüm! E-Tespit Nedir? Nasıl Yapılır? Nereden Yapılır? E-Tespit Ücretli Mi?

İnternet üzerinde belirli bir zaman aralığında kaydedilmesi ve değiştirilmeden saklanması istenen verilerin yetkili kişiler tarafından tespitine E-Tespit denir. Günümüz sosyal medyasında işlenen suçları gün yüzüne çıkaran ve delil saklamaya yönelik işlemlere karşı kişilerin güvencesi olan E-Tespit Nasıl Yapılır? E-Tespit Nereden Yapılır? E-Tespit Niçin Yapılır? E-Tespit Ücretli mi İşte detaylar…

İnternet üzerindeki suçlara tek çözüm! E-Tespit Nedir? Nasıl Yapılır? Nereden Yapılır? E-Tespit Ücretli Mi?

İnternet üzerinde belirli zaman aralığında kaydedilmesi ve değiştirilmeden saklanması istenen verilerin yetkili kişiler tarafından tespiti E-Tespittir.

 

E-Tespit Niçin Kullanılır? Nerede Kullanılır? E-Tespit’in Amacı Nedir?

 

Günümüzde internet ve sosyal medya kullanımı çok yaygın. Bununla birlikte bu platformlarda işlenen suçlar da artmakta. İnternet üzerinden suçlar işlenirken delil bulmak zorlaşırken, e-tespit bu zorluklara  çözüm getirmekte.

Kendi imkanlarınızla delil toplamaya son veriyor!

 

İnternet ortamında suç işlendiğinde, kişi sitenin linkini veya sayfanın ekran görüntüsünü alarak delil toplamakta. Bununla birlikte birçok vatandaş bu yöntemi kullanmakta lakin yasal süreç başlayana kadar içeriğin kaldırılması veya sitenin kapatılması durumunda suçun tespiti güçleşerek, aksamalara neden olmakta. E-Tespit ise burada büyük önem taşımakta.

 

E-Tespit Nereden Yapılır?

 

E-tespit konusuna ilişkin olarak 1512 Sayılı Noterlik Kanunu ve Elektronik Noterlik İşlemlerine İlişkin Yönetmelik olmak üzere iki temel yasal düzenleme bulunmaktadır. İlgili düzenleme ve Noterlik Kanunu’nun 198/A maddesi uyarınca noterler, elektronik ortamda bulunan görüntü, belge ve video şeklindeki her türlü veriyi tespit edebilecek hale getirilmiştir. İnternet ortamındaki verilerin tespit işlemi Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

E-Tespit Nasıl Yapılır?

 

Türkiye Noterler Birliği’nin http://portal.tnb.org.tr adresindeki E-Hizmetler bölümünden tespit işlemleri yapılır ve ilgili belgeler alınır. Daha sonra noter işlemi yapılmalıdır. Yani alınan belge noter tasdikli olmalı ve ispat hukuku açısından kabul edilebilir bir tespit verisi elde edilmiş olmalıdır.

 

E-Tespit tek başına bir yasal süreç değil!

 

Bununla birlikte E-Tespit süreci tek başına bir yasal süreç olmamakla birlikte bir suç veya özel hukuk ilişkisi ile iç içedir. Dolayısıyla hukuki süreçte bütünlük sağlar. Bu nedenle hatalı işlemlerden kaçınmak için bilişim avukatından yardım almakta fayda var.

 

Hakaret Suçunda E-Tespit

 

E-tespit süreci en çok sosyal medya üzerinden işlenen hakaret ve tehditlerde yaşanıyor. Bu suçların tespiti açısından e-tespit, cezanın kesinliği ve sürecin sağlıklı işlemesi açısından adeta vazgeçilmezdir. Bunun dışında suç teşkil etmese de özel hukuk ilişkilerinde e-tespit istenebilir. Örneğin boşanma davalarında ispat aracı olarak sosyal medya paylaşımları vb. kullanılacaksa, bu delillerin doğruluğu için bu prosedürler gereklidir.

E-Tespit Ücretli mi? E-Tespit Ücreti Ne Kadar?

 

Tespit işlemi ile sisteme kaydedilen veriler Türkiye Noterler Birliği Sistemine kaydedilir. İşlem ücreti, noter tarifesi üzerinden tespit sonucu elde edilen belgeler, noter huzurunda belge hazırlanırken belirlenen görüntü sayısı ve indirilen dosyaların boyutu dikkate alınarak Harçlar Tebliği referans alınarak hesaplanır.

 

İşlem sonucunda ne kadar ücret alınacağı her belirleme sürecinde kaydedilen verilerin boyutuna göre değişiklik göstermekte. Bu nedenle kesin bir fiyat söylemek mümkün değil. Bu noktada bir avukata danışmak daha faydalı.

 


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”