Ülkemizin önemli sektörlerinden birisi olan inşaat sektörü yaşanan sorunlara rağmen durmadan üretmeye devam ediyor. Fakat sektörde usta ve nitelikli eleman bulunamama durumu son yıllarda en büyük sorunlardan birisi haline geldi. Konya Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Adem Bulut, konu hakkında açıklamalarda bulundu. İnsan ve emeğin olmadığı bir yerde hiçbir şekilde üretim olmayacağını ifade eden Başkan Bulut, “İnşaat sektörü hiçbir zaman durmuyor, üretmeye devam ediyor. Bütün sektörlerle bağlantılı bir sektörümüz var ve lokomotif bir sektör diyoruz. Her inşaatında kendine göre spesifik bir çalışma alanı var ve tüm bunlar insan emeği ve insan gücüyle yapılan bir şey. İnsan ve insan emeğinin olmadığı yerde üretim olmuyor. O yüzden de inşaatta insanın, ustanın, nitelikli ve ara elemanın olmadığı bir durum olmuyor. Hepsi lazım. Mimar ve mühendisi içine alarak başlayan alan, teknik eleman, ara eleman, usta eleman gibi tüm elemanları barındıran geniş bir yelpazeye sahip. Tabi bizim burada da kalıplaşmış en büyük sorunlarımızdan birisi nitelikli eleman. Nitelikli eleman dediğimiz aslında geçmişten gelen ustalarımız” diye konuştu.
“DEVLETİMİZİN BUNUNLA İLGİLİ ADIMLAR ATMASI LAZIM”
Sektördeki mevcut ustaları pandemiden sonra kaybetmeye başladıklarının altını çizen Bulut, “Özellikle pandemi de işi bırakan, fabrikalara giren ustalar oldu. Daha sonra dışarıdan gelen göçmen halkla alakalı çalışmalarımız oldu. Ama bunu da çok doğru kullandığımızı düşünmüyorum. Kayıt altına alamadık, o süreci de doğru yönetemedik. Bu problemi çözecek olan yine devletimiz. Devletimizin bununla ilgili ciddi mesleki eğitim atılımları yapması gerekiyor. Hatta bu noktada liseden gelen süreci sonra üniversitelerin devam ettireceği bir alan oluşturması lazım. Bunu somutlaştırdığımızda bir mühendis bugün mezun olduğu zaman minimum asgari ücretle maaş alıyor. Ancak çıraklar ve ustalar 2-3 katı maaş alıyor. Yani haliyle bu ara eleman ve nitelikli elemanın daha değerli olduğu anlamına geliyor. Şu an bir ustanın maaşı 80 bin TL’ye varabilir. Çünkü sektörümüzde usta yok. Bu çeşmeci, elektrikçi, kalıpçı ve duvarcı olabilir. Hiçbir alanda usta yetişmiyor, bu da büyük bir sorun” ifadelerini kullandı.
“3 YIL SONRA FARKLI SORUNLARLA KARŞILAŞABİLİR”
Gün geçtikçe sürecin daha da kötüye gittiğini belirten Bulut, “Bu süreci biz doğru yönetmezsek, doğru sürece iyi geçiş yapmazsak karşımıza çok ciddi bir tablo çıkacak. Yarın bugün yaptırdığımız işi yaptıracak usta bulamayacağız. Haliyle bunu kim yapacak? Proje çizilecek, paramız ve malzememiz olacak. Ama bunu oraya koyacak usta bulamayacağız. Usta bulamayacağımız için de konut yapım süreci uzayacak ve daha değerli hale gelecek. Bu süreden kastım da bir yılda biten inşaat belki bir buçuk yılda bitecek. Bizim için en değerli şey zaman olduğu için zamanın maliyetini yakalamış olacağız. Sonuçta süreç doğru yere gitmeyecek. Bununla ilgili kesinlikle eğitim ile çıraklığı teşvik edecek bir model oluşturulmalı. Bu işin lise eğitimini, üniversite eğitimini alan, bilgili, tecrübeli ve çalışabilecek ustalar istiyoruz. İşi, hem teknik hem teorik hem de pratik olarak bilsin istiyoruz. Bu sıkıntıları da giderecek olan devletimizin adımları ve bakanlığımızın çalışmaları. Eğer bununla ilgili çözüm üretmezlerse gerçekten inşaat sektörü 3 yıl sonra farklı sorunlarla karşılaşabilir” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
W
beter olun işcinin üstünden çok para kazandınız, hep hep bana diyeceğinize usta ve çalıştırdıklarınıza da verseydiniz böyle olmazdı, KİMSE ÇALIŞMASIN BU MÜTEAHHİTLERE
BATSINLAR BETER OLSUNLAR
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
A
30-40 yilim insaatlarda gecti.pek cogu yalanla dolanla sgk yapmadi emekli bile olamadik.para desen hepsinin pesinde alacagimiz icin kosusturmakla omrumuz gecti.alabilirsek aldik,koseyimi donduk.yani insaat piyasasi kurtlar sofrasi.bu cakallarin istedigide piyasayi asgari ucrete cekmek.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
E
her eline alet alan USTA değil. o kıymeti görmemeli.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
U
80 bin TL çokmu ??? Kelle koltukta ömür boyu kansorejen inşaattlarda çalışacak ama 1 Tane ev alacak bile parayı kazanamasın mı istiyorsunuz ? Bir insan 80 bin TL maaş alsa 15 bin TL Kira + 30 Bin TL diğer giderlerini anca karşılar . Kalan 30 Bin TL ile bir usta o yaptığı evlerden alabilirmi ???? Vicdansız siyonist emperyalist zihniyetli müteahhit ve işverenler?
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (2)
-
G
nitelikli işçi değil, Ahlaksiz işveren sorunu var bu ülkede ! gözünü hırs bürümüş işveren sorunu var bu ülkede. 80 bin tl çok gibi gözükür tabi olmasi gereken minimum asgari ücreti 40 bin tl iken siz 17 bin tl ye dusurunce 80 bin tl çok gibi gorunur tabi, ama muteahhitlerin aldiği trilyonlar yetmez yetemezzz.
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (1)
-
M
az para vererek ustaların kanını emdiniz çuval çuval para kazandınız,
bu parayı gören kimse usta olmadı beter olun
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (0)
-
MG
Mustafa gezer
97 gün önce
Çözümü hep başka yerden bekleyen büyük firmalar eleman yetiştirmek içinde yatırım yapabilirdi zamanında...
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (0)
-
KA
Konyalı Ahmed
97 gün önce
Eski bir alt yapı üst yapı çalışanı olarak yazıyorum. Bunun böyle olması gayet normal. Çünkü inşaat çalışanının toplumda tek karşılığı AMELE dir. Yeni nesli okutmak için korkutma sözü okumayıpta amelemi olacan yada sanayiye gidip kirli paslı işlerdemi çalışacaksın oku adam ol diye diye böyle oldu işte. Yani bilinç altına inşaatçılığın sanayide çalışmanın kötü olduğunu toplum kendi çocuklarına yakınlarına işledi.
Birde sosyal haklardan mahrum bırakılma ağır iş yükünden dolayı çeşitli hastalıklar bu meslekleri bitirdi. Babası inşaat ustası olan bir genç babasının düştüğü durumları yaşamamak için ya okudu yada başka meslek gruplarına yöneldi.Çaresi çok basit: 1.bazı mesleklerde olduğu gibi inşaat çalışanlarınada yıpranma hakkı verilmeli. 2.çalışma şartları iyileştirilmeli. 3.eğer özel çalışıyorsa sigorta ve sosyal hakları çalıştığı kişiden temin edilmeli. 4..yıllık izin hafta tatilleri olmalı. Evet bu saydıklarım çoğu kimseye saçma gelebilir ama bunlar sağlanmazsa yakında eleman aramaya Uganda’ya gideriz ona göre.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (0)
-
K
Genel liseler kapatılmalı yerine meslek liseleri açılmalı. Meslek liselerinin içine Yapı, Yapı ressamlığı, tesisat, Elektrik, Sağlık, Motor, Kaporta, Aşçılık vb. piyasadaki tüm meslekler konulmalı. Öğrenciler burada okurken kısmi zamanlıda mesleğiyle ilgili alanda sahada işletmelerde çalışmalı. sadece kendi branşından 4 yıllık lisans eğitimi almalı. Böylece doktor mühendis mimar her ne olacaksa kendi meslek lisesinde yetişerek gelmeli. Üniversite sayısı da azami Türkiye genelinde 50 nin altında olmalı. Yoksa üniversite mezunu işsizler ordusu geliyor. Bir tarafta ara eleman kıtlığı bir tarafta fakülte mezunu işsizler. Gençlerimizi orta okuldan itibaren mesleğe yönlendirmezsek durum vahim. Hayvancılık Afganlarda inşaat ve sanayi Suriyelilerde ağır işler somali vb Afrika ülkelerinde olacak.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (1)
-
C
o kadar boş bir nesil var ki iş yapmazlar hemşerim.