Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bozkurt sembolünü ve Türk tarihindeki yerini değerlendirdi, “Türk milleti için mühim ve manalı bir sembol. Tarihi derinliği var. Millî Mücadele’de de sembol olarak var. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi.“ dedi.

İlber Ortaylı: Bozkurt, Türk milletinin sembolüdür

Milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya galibiyetini “bozkurt” sembolüyle kutlamasından rahatsız olan Alman makamları UEFA'ya şikayette bulundu. Türkiye, tarihi bir Türk sembolüne karşı gösterilen tepkileri “yabancı düşmanlığı” olarak değerlendirdi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da bozkurt sembolüne ve Türk tarihindeki yerine ilişkin Hürriyet'e değerlendirmede bulundu.

“Türk milleti için mühim ve manalı bir sembol”

İlber Ortaylı, “Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikâyeleri var.” dedi.

“Millî Mücadele’de de sembol olarak var”

Kurdun, tür olarak çok dayanıklı olduğunu belirten Ortaylı, şunları kaydetti: “Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan, öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir.

O yüzden yaşam savaşı veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır.”

“Sonradan üretilmiş değil, tarihi derinliği var”

İlber Ortaylı, “Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır.” ifadelerini kullandı.

“Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi”

İlber Ortaylı, “Ecnebiler de Atatürk’e ‘bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller.” diye konuştu.

Başka milletlerin de bu sembolü kullandığını aktaran Ortaylı, “Macarlar mesela. Ayrıca Volga Nehri boyunca kullanılır o sembol” dedi. 


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”