
Köyde fay hattının geçtiği araziler ortalama 1,5 metre yükselirken aynı hat üzerindeki evler hem yükseldi hem de yarım metre kaydı.
Sabah aydınlanınca köyün bir kısmının yükseldiğini gören köylüler büyük şaşkınlık yaşadı.
Bahçesinin bir bölümü yükselen köy sakinlerinden Okan Can, depremlerle büyük yıkım yaşadıklarını, çok sayıda evin yıkıldığını, 6 akrabasını kaybettiğini söyledi.

Can şöyle konuştu:"Bilim kurgu filmleri olur ya onun gibi bir şey bu. Toprağın bir anda yükselmesi. Sanki özellikle evlerin altından geçmiş, biz bilinçli olarak fayın üzerine evlerimizi yapmışız gibi. Tabii bilemezdik. Burada uzmanlar etüt de yaptı. Yükselmenin 1,20 metre ila 2 metre arası olduğunu söylediler."
Mustafa Can da tarım arazilerinin hasar gördüğünü, su kanallarının yerlerinin değişmesi nedeniyle arazilerin susuz kaldığını, buna çare aradıklarını söyledi.
"Zemin yer değiştirmiş"
Adıyaman Üniversitesi Madencilik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ulaş İnan Sevimli de köyün deprem noktalarına çok yakın bir mesafede olduğunu kaydetti.
Sevimli, depremle beraber bir taraf yükselirken bir tarafın alçaldığını belirterek "Fayın düşey bileşenleri var. Derin yarıklar ve çukurlar oluşuyor. Askerhan köyü de depremin oluştuğu noktalardan birine çok yakın. Fay bu köyden geçiyor. Dolayısıyla yıkım çok büyük olmuş olabilir." dedi.

Kaynak:

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.