Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Emekli maaşına haciz koyan bankayı mahkeme haksız buldu

İhtiyaç kredisi çeken emekli, maaşının bir kısmına banka tarafından el konulduğunu görünce dava açtı. Mahkeme emekliyi haklı bulurken, kesilen paranın iadesi için icra takibi başlatıldı.

Emekli maaşına haciz koyan bankayı mahkeme haksız buldu
Ankara’da emekli olduktan sonra bir bankadan 2017 yılında ihtiyaç kredisi kullanan K.M., herhangi bir bildirim yapılmadan maaş günü hesabına yatan paranın 4’de 1’lik kısmının kesildiğini görünce şoke oldu.

Bu olayın yasal olmadığı üzerine başvurular yapan K.M., bir türlü dikkate alınmadı. Son çareyi avukata başvurmakta bulan K.M., 2022’nin mart ayında Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme mağduru haklı buldu
Avukat Fırat Bilici, tüketici hakem heyetine başvurduklarını, heyetin kendilerini haksız bulduğunu ve bu cevaba itiraz ettiklerini belirtti.

Mahkeme heyeti ise herhangi bir şekilde muvafakat verilmediği için bu kesintinin geçersiz olduğuna karar vererek, mağduru haklı buldu.

“Bu kesintiyi icra dairesi yapabilir”
Böyle bir kesintinin banka tarafından yapılamayacağını belirten avukat Bilici, “Emekli maaşının hepsine el konulmuyor. İlk başta hepsini kesiyor, içerisinden yüzde 25’ini alıp, gerisini emekli maaşına iade ediyor. Banka aslında kanunlarda yer alan 4’de 1 oranında kesinti yapıyor. Bu kesintiyi icra dairesi yapabilir. Devlet eliyle devlet gücüyle yapılabilecek bir şey bu. Bankanın bu şekilde bir kesinti yapması yasal değil. Zaten açtığımız davayı da bu şekilde kazandık. Verilen kararda da mahkeme bir icra takibi olmadan yapılan 4’de 1’lik kesintinin geçersiz olacağına, icra takibinden sonra kişinin emekli maaşının gelip muvafakat verdikten sonra kesilebileceğini ifade etti. Bu şekilde kazandık.” dedi.

Neler yapılmalı?
Bu tür durumlarda vatandaşların ne yapması gerektiği söyleyen Bilici, şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle şu an tüketici hakem heyeti sınırları yükseltildi. 30 bin liraya kadar çıktı. Eğer yapılan kesinti tutarları 30 bin liraysa öncelikle kişinin hangi maaşı aldığına bakmak lazım. Emekli maaşı alıyorsa, yapılan kesintide 30 bin liranın altında kalıyorsa tüketici hakem heyeti ya da il tüketici hakem heyeti dediğimiz kurumlara başvurmaları gerekiyor. Bunun üzerinde kalıyorsa, kesintiler için dava açma yoluna gitmeliler. Tabii dava açmadan önce arabuluculuk şartı var, buna dikkat etmek gerekiyor.”

Mağdur, icra takibi başlattı
Banka tarafından henüz ödemenin yapılmadığını belirten Bilici, “Şu anda herhangi bir iade olmadı. Bunun için icra takibi başlattık. Sürecimiz devam ediyor. Bankalar icra takiplerinden sonra bu ödemeleri yapıyor. Yakın zamanda ödeme yapılacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”