Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Elektrikli araç şarj soket sayısı 24 bin 472'ye yükseldi

Türkiye genelinde 168 lisanslı şarj hizmeti veren şirketin yatırımlarıyla elektrikli şarj soket sayısı ekim sonunda 24 bin 472'ye yükseldi.

Elektrikli araç şarj soket sayısı 24 bin 472’ye yükseldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) edinilen bilgiye göre, yıl başında Türkiye genelinde hizmet veren şarj soket sayısı 9 bin 460 seviyesindeydi. EPDK'nin yeterli ve sürdürülebilir elektrikli araç şarj altyapısı ile serbest bir piyasanın tesis edilmesine yönelik düzenleme faaliyetleri bu yıl da devam etti.

 

Elektrikli araç sayısı, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre yıl başında 80 bin 826 iken, eylül sonunda 146 bin 965'e çıktı. Ülke genelinde elektrikli araç sayısı hızla artarken buna paralel olarak şarj soket sayısı da yükseldi.

 

Şirket sayısı 168'e ulaştı
Şarj hizmetine yönelik mevzuat düzenlemeleri öncesinde sektörde sadece 4 şarj ağı işletmecisi faaliyet gösterirken, bugün itibarıyla şirket sayısı 168'e ulaştı. Lisanslı şarj ağı işletmecileri tarafından yapılan yatırımlarla ekim sonunda Türkiye genelindeki şarj soket sayısı 24 bin 472'ye çıktı.

 

Bu dönemde söz konusu şarj noktalarından 896 bin 366 saatlik şarj süresinde toplam 21 bin 428 megavatsaat elektrik tüketimi gerçekleşti. Ekimde şarj hizmetine bağlı elektrik tüketiminde eylüle göre yaklaşık yüzde 7 artış gerçekleşti.

 

Türkiye'de en fazla kurulum yapılan iller İstanbul, Ankara ve Antalya oldu. İstanbul'da 6 bin 911 şarj noktası bulunurken, bunu 2 bin 831 soketle Ankara, 1435 soketle Antalya takip etti.

 

Türkiye, hızlı şarj noktasında Avrupa'da önde
Türkiye genelinde bulunan elektrikli araç şarj soketlerinin 9 bin 409'u hızlı (DC), 15 bin 63'ü ise yavaş (AC) nitelikte bulunuyor. Şarj ağının yaklaşık üçte birden fazlasını hızlı şarj noktaları oluşturuyor. EPDK'ye göre, Türkiye, hızlı şarj noktası oranı bakımından Avrupa ülkeleri arasında ön sıralarda yer alıyor.

 

Yeşil istasyonların sayısı artıyor
Elektrikli araçların daha çevreci kullanılabilmesi için yenilenebilir enerji kaynakları önemli rol oynuyor. Elektrikli araç kullanıcıları, "yeşil şarj istasyonları" olarak adlandırılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) bulunan istasyonlarda da araçlarını şarj edebiliyor. Türkiye genelinde sayısı artan rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik temin edilen yeşil şarj soketi sayısı ekimde 10 binin üzerine çıktı.

 

"Şarj@TR" elektrikli araç şarj noktaları ile ilgili anlık bilgi sağlıyor
Türkiye'de şarj hizmeti sunulan tüm istasyonların coğrafi konumları, şarj ünitesi, şarj noktası sayıları, tipleri, güçleri, yeşil şarj istasyonları, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatları EPDK tarafından geliştirilen Şarj@TR mobil uygulaması üzerinden anlık olarak görülebiliyor.

 

Şarj@TR uygulaması mobil uygulama mağazalarından ücretsiz indirebilirken, şarj hizmeti verilen tüm istasyonlara ilişkin bilgiler de EPDK'nin internet sayfasında yayımlanıyor.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”