Görev alacak personel, fiziki özellikleri de göz önünde bulundurularak gönüllüler arasından özenle seçiliyor.

Tophane Parkı'nın giriş kapısı önünde 09.00'da nöbet seremonisine başlayan askerler, türbenin önündeki yerlerini alıyor. Her saat başı alp başı eşliğinde nöbetlerini diğer arkadaşlarına devreden saygı nöbetçileri saat 17.00'ye kadar görev yapıyor.
Milletin ecdada vefasının simgelerinden biri haline gelen askerlerin nöbet değişimleri, ziyaret için türbeye gelenlerin dikkatini çekiyor.

"Sancak nöbeti köklü bir devlet geleneği"
Saygı nöbetinde görevli Jandarma Uzman Çavuş Metehan Çınar, AA muhabirine, ecdadı hatırlamak ve hatırlatmak, Türk tarihine yön vermiş kişilere dikkati çekmek, halkın milli birlik ve beraberlik duygusunu perçinlemek amacıyla bu uygulamanın başlatıldığını söyledi.
Çınar, Osmanlı Devleti'nin manevi ruhuna saygı anlamı taşıyan ve köklü bir devlet geleneği olan sancak nöbetinin, devletin kurucusu Osman Gazi'nin türbesi önünde tutulduğunu dile getirdi.
Türbedeki ilk saygı nöbetine, ecdadın ruhunun yaşatılabilmesi amacıyla Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 11 Eylül 2020'de başlandığını anlatan Çınar, şöyle konuştu:


Almanya'dan Bursa'ya ziyarete gelen Hasip Kızılırmak, türbelerde dua ederken ve saygı nöbeti değişimini izlerken farklı duygular yaşadıklarını vurguladı.
Ecdadın ruhunun yaşatıldığı bu tür mekanları sık sık ziyaret etmeye çalıştıklarını aktaran Kızılırmak, şunları kaydetti:

Bu arada, Bursa Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, Tophane'deki Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi'nin türbeleri bu yıl 1 milyon 354 bin 300 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
Kaynak:
