Son Dakika Haberler

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, "Deprem anında en çok panik ve korku zarar veriyor." uyarısında bulundu.

Deprem sırasında yapılması gerekenler
Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bingöl, deprem sırasında yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri paylaştı.

Deprem anında en çok panik ve korkunun zarar verdiğini belirten Bingöl, deprem anında panik yapılmaması gerektiğini, özellikle bulunulan yerden kaçmaya çalışmanın çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Panik duygusunun, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına yol açacağına işaret eden Bingöl, şunları kaydetti: "Camdan veya balkondan atlamak, deprem anında evde kalarak güvenli bir büyük eşyanın yanında 'çök kapan tutun' davranışından çok daha tehlikelidir. Yapılmaması gereken davranışların başında camlardan veya balkonlardan atlamak bulunmaktadır. Aynı şekilde binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir."

"Tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız"
Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, deprem öncesi hazırlığın önemine vurgu yaparak, deprem anında sarsıntıdan devrilebilecek büyük eşyanın duvara sabitlenmesi gerektiğini belirtti. Bingöl, çerçeve ve raf gibi düştüğünde zarar verebilecek eşyanın mümkünse bulundurulmaması gerektiğini, bu mümkün değilse bu eşyanın iyice sabitlendiğinden emin olunması gerektiğini aktardı.

Bingöl, depremde soğukkanlı olunmasını gerektiğine işaret ederek, "Daha önce yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız." ifadesini kullandı.

Depremin bir panik anı olduğunu ve deprem öncesinde tatbikatların önem taşıdığını vurgulayan Bingöl, deprem anını panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için deprem tatbikatlarının çok önemli olduğunu kaydetti.

"Dayanıklı eşya yanında çök-kapan-tutun hareketi yapılmalı"
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Bingöl, dayanıklı eşya yanında "çök-kapan-tutun" hareketinin yapılması gerektiğini belirterek, "Bunun için de hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı büyük eşyanın yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır veya bulaşık makinaları bunun için uygun dayanıklı eşya olabilir." ifadelerini kullandı.

Çocukların uyuduğu odalarda alınması gereken önlemlere ilişkin de Bingöl, "Mümkün olduğunca bu odalarda hayat üçgeni oluşturabilecek sağlam büyük eşyanın da duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarda sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”