Depozito Sistemi kapsamında alışverişte aldığı ürünün fiyatına ek olarak bir depozito bedeli ödeyecek olan vatandaşlar, kullandıkları veya tükettikleri ürünün ambalajını iade ettiklerinde depozito bedelini geri alacak.
Sabah gazetesinin haberine göre yeni uygulamada ürünlerini depozitolu ambalajlar ile piyasaya sürenler, belirlenen çerçevede bir depozito sistemi kuracak. Ayrıca, depozito uygulama planı belirleyerek ve bunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayına sunacak.
Uygulamanın başlamasıyla birlikte ürünü piyasaya sürenler, tahsil edilen ve geri ödemesi planlanan bedellere ilişkin mali kayıtları tutacak. Bu kayıtlar çerçevesinde depozito bedeli tahsil edenler borçlu sayılırken, vatandaşlar da alacaklı kabul edilecek.
Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Türkiye Çevre Ajansı eliyle ürünlerin satışından, geri dönüşümüne kadar süregelen tüm aşamaları takip edecek.
KARBON EMİSYONUNUN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR
Devreye giren depozito uygulamasıyla yıllık 1 milyon ton ilave atığın çevreye dağılmasının önüne geçilmesi bekleniyor. Bu yolla çevre korunurken, karbon emisyonunun 260 bin tondan fazla azaltılması öngörülüyor.
Atıkların çöp olmadan endüstrinin hammadde tedarikine destek sağlaması ve dönüşümde yeni istihdam öngörülürken, tüm aşamalarıyla ekonomiye yılda 4 milyar lira katkı sağlanması planlanıyor. Şu ana kadar sadece Sıfır Atık uygulaması ile 24.2 milyon ton atık ekonomiye kazandırılırken, 3 milyon ton sera gazı salımı engellendi ve 265 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı.
DEPOZİTO TUTARLARI
Plastik ambalaj:
İçecek ambalajları (0,33 litreye kadar): 1.48 kuruş
İçecek ambalajları (0,3301-0,75 litre arası): 2.8 kuruş
İçecek ambalajları (0,7501-1,5 litre arası): 4.3 kuruş
İçecek ambalajları (0,501 litre üzeri): 5.8 kuruş
Metal ambalaj:
İçecek ambalajları: 4.3 kuruş
Kompozit ambalaj:
Kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajı (0,25 litreye kadar): 1.48 kuruş
Kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajı (0,2501-0,5 litre arası): 2.8 kuruş
Kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajı (0,501 litre üzeri): 5.8 kuruş
Cam ambalaj:
İçecek ambalajları (0,25 litreye kadar): 1.48 kuruş
İçecek ambalajları (0,2501-0,5 litre arası): 2.8 kuruş
İçecek ambalajları (0,501-1 litre arası): 4.3 kuruş
İçecek ambalajları (1,01- 5 litre arası): 7 kuruş
İçecek ambalajları (5,01 litre üzeri): 14.8 kuruş
Ahşap ambalaj: 14.8 kuruş
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
-
Şimdi PTTye doğalgaz faturası yatırdım 3.00 tl daha ver bu ne parası "masraf" parası, su faturasından 1.00 tl para alıyor, bu ne yahu, kurumlar her şeyi vatandaşa yüklüyor. Birazda onlar fedakarlık yapsınlar.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (0)
-
E
gecen bir arkadasimla gorustum avrupada durum nasil dedim abi bozuk burdada dedi nasil yani dedim ben burda taksicilik yapıyorum iyiki devlet var dedi bugun 20 avro aldim 80 de avroda devlet verdi gunluk yani 100 avro iste devlet o bizimkiler iban atar biz bize yeteriz kampanyasi yapar vatandas perisan hic haberleri yok ancak gercekten bunu secim zamani görecekler sok gecirecekler iste su kadar uyemuz var diyorlar o uyelerin kendilerine oy verecegini zannediyor akparti sunu yaptik bunu yaptik halk ac farkinda degil bunlarin
-
Cevapla
-
Begen (9)
-
Begenme (4)
-
KE
konyali emekli
3 yıl önce
yani gercekten pes akliniz fikriniz para ya artik anlayin vatandasta vallahi para yok kardesim millet ekmek alamiyor 1 ekmek 2 lira benim 8 nufuk var gunluk en az 10 ekmek gunluk 20 lira ayda 600 lira aldigim maas 2590 lura 2 bin ev kirasi elektirik su dogalgaz gidaya para yokkkk simdide depozitoyu nerden ödeyecez anlayin artik vatandas secim bekliyor
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (3)
-
O
Depozito miktarları çok saçma kimse o miktarla uğraşmaz
-
Cevapla
-
Begen (6)
-
Begenme (3)
-
Y
Sen uğraşma
-
biz zaten bu ürünlerin parasını oduyoruz ayni fiyati. ivine eklesinler ek olarak ödemek istemiyoruz
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (1)
-
KI
Uzun lafın kısası doğru bir karar. Bunu biz istedik. Aşırı rahatlık bize kendimize zarar vermeye başladı. Kendimize gelmeliyiz. İsraf kötü bir şey. Tasarruf iyidir. Depozito çöpü azaltır. Tasarrufu sağlar. Üşeniyoruz evde torba var poşet var markete varınca bir poşet ver Abi. Yok olmadı sen bi ekstra ver demesi kolay. Plastiğin yanmış hali çevreye çok büyük zarar olduğu ispatlandı. Eskiden fileler, torbalar vardı dışarıdan görünmez.
-
Cevapla
-
Begen (7)
-
Begenme (5)
-
V
SOKAK BAŞLARINA VEYA MÜSAIT ALANLARA POŞET AMBALAJ KUTULARI KOYSUN ELEKTRONIK AVRUPADA VAR ÖRNEGİ.. ATTIGI PLASTİK KADAR PARA YÜKLENİYOR KARTINA VEYA ELKART BENZERİ ULAŞIM KARTLARINA..BU NEDEN YAPMIYORSUNUZ..KENDI VATANDAŞIN KAZANSIN EY AK PARTI.ELİN SURİYELİSİNE AFGANLISINA PEŞKEŞ ÇEKMEYIN.DOGRU DÜRÜST CALISACAKSANIZ CALIŞIN.ÇALMAYIN. YADA GİDİN .ALLAHIN SOPASI YOK..BU DÜNYADA VALLAHİ HESABINI SORACAK.PEŔİSAN OLMADAN YA DÜZELİN YADA GİDİÑ
-
Cevapla
-
Begen (8)
-
Begenme (3)
-
VA
Malesef ülkemizin en güzel doğa harikaları pet, metal ve çam şişeleri ile poşet artıkları ile kirlenmiş durumda. Deposito uygulamak doğru bir olay. Ama 1,48 kuruşu marketci nasıl ödeyecek bana? Kimse bu rakam için şişe geri iade yapmaz. Üretimde devlet depositoyu alacak ama zencirin diğer halkalarında çalışmayacak. Yani bir çeşit vergi bu. Koyun kılıgına girmiş bir kurt.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (2)
-
Hepimizu çöpçü yapacaklar bu gidişle. Bu ara kim bundan kazanacak, bunlari taniyorsam bence cevre duyarliligi icin yapilmadi.
-
Cevapla
-
Begen (10)
-
Begenme (12)
-
Ne kadar on yargilisin
-
T
Etliekmek kafalı senin kafan çöp olmuş çok güzel uygulama
-
Necati Konyalı
3 yıl önce
Milletle dalga geçmeyi bırakın
-
Cevapla
-
Begen (9)
-
Begenme (9)
-
M
Kimse uğraşmayacak 1,5 kuruş için yine çöpe gidecek.
-
Cevapla
-
Begen (10)
-
Begenme (8)
-
K
Ücretli poşet uygulaması yanlıştı, ancak depozito sistemi doğru bir iştir. Hem ambalajdan kaynaklanan fiyat artışlarını da aşağı çekecektir. Bunun için yapılması gerekenler:1-Marketlerde satılan ürünler büyütülmeli. Örneğin 100-200 Gram şeklinde değilde 1-2 kilo şeklinde ambalajlanmalıdır. Örneğin süt ürünleri var, tatlılar, yoğurt vs. yine kahvaltılıklar, çikolatalar, ketçap...vs. Gram olarak değil kilo kilo ambalajlanmalıdır. 1, 2, 3, 5, 10 kilo şeklinde. 2-Ambalajlar iade edildiğinde, marketler, ambalaj ücretini iade etmelidir. 3-Toplanan ambalajlar geri dönüşüme gönderilmelidir. İlerde Büyük Zincir Marketler kendi dönüşüm tesislerini kurmalıdır.
-
Cevapla
-
Begen (8)
-
Begenme (7)
-
BEnce poşet cok mantikli eskiden her yer poşetten gecilmiyordu azaldi.
-
A
Avrupa bunu yapalu 40 oldu .aldigin colanin pet şisesini market geri almak zorunda olmali .altyapisi yok bence gene debeden inme isler bunlar .
-
Cevapla
-
Begen (8)
-
Begenme (4)