Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan atamalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Konya Kulu'lu Prof. Dr. Özcan Erel, Sağlık Politikaları Kurulu Üyeliğine atandı.
Kulu Belediye Başkanı Abdurrahim Sertdemir, Prof. Dr. Erel'i tebrik ederek başarılar diledi. Başkan Sertdemir, "Sağlık Politikaları Kurulu üyeliğine atanan kıymetli hemşehrimiz Prof. Dr. Özcan Erel hocamızı gönülden tebrik ediyor, bu önemli görevinde üstün başarılar diliyorum. Alanında yaptığı kıymetli çalışmalarla ülkemize ve milletimize değer katan hocamızın, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu’nda da önemli katkılar sağlayacağına olan inancımız tamdır." açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Özcan Erel kimdir?
1963 yılında Konya’nın Kulu ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kulu’da tamamladı. 1986 yılında, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Çankırı Şabanözü’nde Pratisyen hekim olarak iki yıl mecburi hizmet yaptıktan sonra, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında ihtisasını tamamladı ve 1993 yılında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’na kurucu öğretim üyesi olarak atandı. Aynı anabilim dalında 1998 yılında doçent oldu, 2004 yılında profesörlüğe yükseldi. 2011 yılından beri de, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışıyor. Prof. Erel, evli ve üç çocuk babası.
Bilimsel Çalışmaları
Prof. Dr. Özcan Erel’in temel araştırma alanları, oksidan-antioksidan sistemler, demir metabolizması ve enzimler. Bugüne kadar söz konusu alanlarda çok sayıda biyokimyasal ölçüm yöntemleri geliştiren Prof. Erel’in, “Toplam Oksidan Seviye (TOS)”, “Toplam Antioksidan Seviye (TAS)”, “Paraoksonaz (PON1)”, “Arilesteraz (Ares)”, “Ferroksidaz Aktivitesi”, “Enzimatik Çinko” ve “Tiyol-Disülfid Dengesi” ölçüm yöntemleri, halen uluslararası ölçekte yaygın olarak kullanılıyor. Bu çerçevede üretilen TAS, TOS, PON1 ve Ares ölçüm kitleri, otuzdan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Prof. Erel’in yakın zamanlarda geliştirdiği kandaki demir-şelatör ilaç düzeyini, şelatörün bağladığı demir miktarını ve doymamış demir bağlama kapasitesini ölçen yeni yönteminin, demir şelasyon tedavisinde doz belirleyici olarak kullanılacağı ve akılcı ilaç kullanımına kılavuzluk edeceği öngörülüyor. Prof. Erel’in bu yöntem temelinde geliştirdiği kit, Medica 2015 fuarında uluslararası piyasaya sunuldu.
Prof. Erel’in, Türkiye’den, uluslararası alanda tıbba son 10 ve 50 yılda en çok halis katkı yapan bilim insanı olduğuna dair bir istatistiki veri yayınlandı.
Prof. Erel'e TÜBİTAK Bilim Ödülü
Prof. Erel, TÜBİTAK Bilim Ödülü’nden önce üç ödül daha aldı: 2007 yılında ABD’de “11. Annual John M. Kinney International Award”. Diğer iki ödül ise “İstanbul EXPO-2007 Tıbbi Proje Yarışması Birincilik Ödülü” ve “Şanlıurfa Tıbbi Bilimler Sembol İsim” Ödülü. (Veli Şengül)
