“1 MİLYON 139 BİN 743 EV HAYVAN KAYIT ALTINA ALINMIŞTIR”
Başkan Mesut Koçak, “Bu zamana kadar 1 Ocak 2021’den bugüne kadar ülkemiz genelinde 668 bin 540 kedi, 471 bin 184 köpek ve 19 gelincik olmak üzere toplam 1 milyon 139 bin 743 Ev Hayvanı Mikroçip ile Kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır. Türkiye’de net rakam bilinmese de 4 ile 6 milyon arasında sahipli küçük evcil hayvan varlığı tahmin edilmektedir. Bu durumda, kimliklendirilen hayvan sayısı toplamın yüzde 25’i civarındadır. Yıl sonuna kadar bu oran %30 olsa bile ki şu anda hem özel Kliniklerde /Polikliniklerde hem de Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinde yaşanan pasaport ve mikroçip tedarik sorunu ile bu orana ulaşmakta zor görünüyor. Sahipli pet hayvanlarının %70’i bu süre zarfında kimliklendirilemeyecektir. Kaldıki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sokak hayvanlarının çiplenmesi gibi belediyelerin yapması gereken işlemleride belediyeler henüz tamamlayamamıştır. Bu tarih uzatılmadığı taktirde 2023 yılında sokak hayvanlarının sahiplenilmesinin nasıl olacağı boşlukta kalacaktır. Yine İTS (İlaç Takip Sistemi) ve ATS (Aşı Takip Sistemi) sistemlerinin petvet sistemine entegre olması halinde kimliklendirme yapmayan hayvan sahiplerinin ve sokak hayvanlarının aşı ve tedavilerinin yapılamaması, entegre olmadığı taktirde de kimliklendirmenin gereksiz olduğu düşüncesi hasıl olacaktır. Cezai işlem uygulanarak kaydedilmesi durumunda ise bu kadar yoğun cezai işlem yapılması Bakanlığı halkın ve hayvan severlerin önünde zor duruma düşürecektir. Aynı zamanda ceza almak istemeyen kişilerin hayvanları sokağa bırakmasına neden olacaktır. Zaten Türkiye’nin büyük bir sorunu olan sokak hayvanları sorunu daha da büyüyecektir.
YASAL BİR SORUMLULUK
Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesinin yasal bir sorumluluk olduğunu belirten Koçak: Mikroçip uygulaması ile Ev Hayvanı Kayıt Sistemine (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il-ilçe bilgileri, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Bu sayede kaybolması ya da kaçması gibi durumlarda bulunması çok kolay oluyor. Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıt durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt altına alınıyor. Kimliklendirme işlemiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yeşil kimlik kartı veriliyor. Bu kimlik kartı dışında diğer kartların hiçbir geçerliliği olmuyor.
İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAKTIR
Başkan Koçak: “Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi için son tarih 31 Aralık 2022. 1 Ocak 2023 tarihine kadar hayvanlarını kimliklendirmeyen hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanun gereğince idari para cezası uygulanacaktır. 2022'de 1634 lira olan 2023'te de yeniden belirlenecek idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler.1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 6 aylık yaşa kadar kedi ve köpekler ceza uygulamadan kayıt altına alınabilecektir” dedi.
Tüm bu nedenlerle hem sessiz can dostlarımızın sağlığı hemde Meslektaşlarımızın hayvan severler ile karşı karşıya kaldığı bu zor durumun düzeltilmesi ve getirilen uygulamanın hedefine ulaşabilmesi için kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması için en az altı aylık bir süre uzatımına ihtiyaç duyulmaktadır.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.