Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bakan Pakdemirli: Çeltikte damla sulamayla yüzde 50 su tasarrufu sağlandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Çeltik yetiştiriciliğinde damla sulama yönteminin uygulanmasıyla yüzde 50 su tasarrufu sağlanırken çiftçinin karı da yüzde 20 arttı” dedi.

Bakan Pakdemirli: Çeltikte damla sulamayla yüzde 50 su tasarrufu sağlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, modern sulama teknikleri ile daha az su tüketerek üretim yöntemlerinin en önemli örneğini Çanakkale’de hayata geçirdiğini duyurdu. Bakan Pakdemirli, Çanakkale’deki damla sulama tekniği ile çeltik yetiştirilen tarlayı ziyaret etti ve burada damla sulama tekniğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

“Maliyeti düşürüp net hasılayı artırıyoruz”
Çanakkale ilinin çeltik üretiminde ülke genelindeki payının yüzde 9,6’ya sahip olduğunu vurgulayan Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti:

“Çanakkale, 2020 yılında 112 bin 278 dekarlık alanda 93 bin 933 ton çeltik üretimi ile Türkiye üretiminde yüzde 9,6’lık paya sahip bir ilimizdir. Çanakkale’de bu yıl 3 bin 410 dekar alanda damla sulama yöntemi ile çeltik üretimi gerçekleştirildi. Bu alanların 3 bin 270 dekarlık kısmı Bakanlığımızca, ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında desteklendi. Bu proje kapsamında toplam 74 bin 280 kg çeltik tohumu kullanılmış olup, tohum bedelinin 698 bin TL’si Bakanlığımız tarafından karşılandı. Çeltik yetiştiriciliğinde damla sulama yönteminin uygulanması ile tava sulama yöntemine göre su kullanımında yüzde 50 tasarruf sağladık. Maliyeti yaklaşık olarak toprak işleme ve ekim işlemlerinde yüzde 60, işçilikte yüzde 70, tarla kirasında yüzde 30 olarak düşürdük. Damla sulamada tava sulama yöntemine göre maliyeti yaklaşık yüzde 20 oranında düşürerek, net hasılayı artırıyoruz. Çiftçimizin karlılığı yüzde 20 artıyor. Günümüz koşullarında küresel ısınmadan dolayı su kaynaklarının ekonomik kullanılması gerekliliği her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle çeltik üretiminde su kullanımında önemli tasarruf sağlayan damla sulama sistemi kullanılarak üretim yapılmasını Bakanlık olarak destekliyor ve yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizde 2021 yılında damla sulama ile çeltik üretimi yapılan alan 13 bin dekar seviyelerine ulaştı. Bu üretimin 9 bin 511 dekarı 12 ilimizde Bakanlığımız tarafından yüzde 75 hibe tohum ile desteklendi. Bu illerimiz Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Düzce, İstanbul, Kırıkkale, Kırklareli, Mersin, Samsun, Sinop’tur. Ülkemizde çeltik üretimi 2002 yılında 360 bin ton iken, 2020 yılında yüzde 172’lik artış ile 980 bin tona ulaştı.”

Damla sulama yönteminde yakıt tüketiminde yüzde 50 tasarruf sağlandı
Damla sulama yöntemi ile dekara 800 ile 900 metreküp, tava sulama yöntemi ile 1500 ile 2400 metreküp su kullanıldığı, damla sulama yönteminin kullanılması ile bu rakamlarda genel olarak yüzde 50’den fazla su tasarrufu sağlandığı ifade edildi. Damla sulama yöntemiyle çeltik yetiştiriciliğinde bölgelere göre değişmekle birlikte tava sulama yöntemine göre yüzde 30-50 oranında sulama ücretinin daha düşük alındığı hatırlatıldı. Tava sulama yöntemi kullanıldığında suyun bitki kök bölgesine ulaştırılabilmesi için yıllık 50 ile 60 litre arasında yakıt harcanırken, damla sulama yönteminde yakıt tüketiminde yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlandığı vurgulandı. Damla sulama yönteminde su kesildikten 5-7 gün sonra hasat yapılırken, hasat için paletli biçerdövere ihtiyaç duyulmadığı ve tava sulama yönteminde su kesildikten en az 10-15 gün sonra hasat yapılabildiği ve hasat için paletli biçerdövere ihtiyaç duyulduğu, bu sebeple de maliyetin arttığı ifade edildi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 3
  • 3
  • 1
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”