Konut üretimlerini kısıtlayan sorunlar ve bu sorunları çözmeye yönelik talepleri hakkında açıklamalarda bulunan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, son 2 yılda yaşanan konut kiralarındaki artışın konut satış fiyatları veya müteahhitlerin daha ucuz konut üretmesi üzerinden değerlendirme yapılarak çözülemeyeceğini değerlendirdi. Konut üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle insanların mevcut gelirleriyle konut sahibi olabileceğini aktaran Başkan Bulut, “Konut üretim maliyetleri irdelendiğin ortalama bir konutun yüzde 50 oranındaki maliyetinin arsa kaynaklı olduğu görülecektir. Arsa maliyeti düşürülmeden konut fiyatlarının düşmesini beklemek, en azından artışın durmasını beklemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Kamu idarelerinin alt yapısı hazır ve imar durumu ihtiyaca uygun olacak şekilde arsa üretimi şekilde koordinasyon içinde çalışmaları gerekir. Eğer kamu kurum ve kuruluşları arsa değerlemelerinde ve arsa satışlarında fiyatların artmasına engel olacak şekilde bir rol oynamaz ise konut satış fiyatlarının düşmesini beklemek hayal olacaktır” diye konuştu.
‘SOSYAL KONUT ÜRETİMİNE TEŞVİK EDİLMELİ’
Alt ve orta gruba yönelik yapılacak konutlarda arsa maliyetinin düşürülmesine yönelik tüm kamu kurumlarının koordineli bir şekilde çalışma yağması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bulut, “Arsa maliyeti düşürülmeksizin konut arzının istenilen seviye gelmeyeceği, mevcut koşullarda üretilen konutların arsa maliyeti dikkate alındığında memur ve işçi olarak çalışan kişilerin konuta ulaşmadaki sıkıntıların devam edeceği dikkate alınmalı. TOKİ aracılığı ile üretilen konut sayısının mevcut ihtiyacı karşılamayacağı dikkate alınarak aynı yöntem ile özel sektörün konut üretmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekir. Arsanın tahsisi ve belirli maliyet ve kar oranı belirlenmek suretiyle sosyal konut üretiminin teşvik edilmesi sağlanmalı” ifadelerini kullandı.
‘BELEDİYELERDEN RUHSAT ALMA SÜRECİ GECİKİYOR’
Belediyelerin imar ve altyapı çalışmalarında ruhsat işlemlerinin uzun sürmesinin inşaat yapımını daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Bina inşaatlarının vergilendirilmesi yıllara sarih yapıldığından vergilendirme dönemin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme dönemine (enflasyon muhasebesi) güncellenerek tahakkuk edilmeli. Son 1 yıldır sektörün nitelikli işgücü/usta bulamama sorunu, sektörle iş birliği içerisinde çözülmeli. Kısa vadede sektör çalışanlarını yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı, yurt dışından geçici işgücü temin edilmeli ve Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.
‘ARSALAR UZUN SÜRE BOŞ BEKLETİLİYOR’
Kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile satışı yapılan konut arsalarında alıcıların uzun süre arsayı boş tutmalarını engelleyecek düzenlemeler yapılarak ilgili arsanın hızlı bir şekilde konuta dönüştürülmesine yönelik tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Başkan Bulut, “Mevcut durumda kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale ile satılan arsalar uzun süre bekletilerek arsa rantı sağlanmakta ve konut arzının artırılmasına yönelik olarak arsa üretimi sağlanamamakta. Bunun yanında da inşaat temel malzeme fiyatlarının önemli bir kısmının girdi maliyetlerinden bağımsız olarak aşırı artması sektörümüzü bir çıkmaz içerisine sürüklüyor” dedi.
‘ARZ KAYBI KONUT FİYATLARINA YANSIDI’
Konut üretiminde arsa maliyetinin son dönemlerde ciddi rakamlara ulaştığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve altyapısı hazır sorunsuz arsa teminindeki yetersizlik, müteahhitlerin başlıca sorunlarından biri haline geldi. Türkiye ortalamasında bir adet konutun üretiminde arsa maliyeti 2-3 milyon TL'ye ulaştı. Konut üretimi son 3 yılın ortalamasında her yıl 200-250 bin civarında üretim kaybına yaşadı. Başta maliyet artışları ve diğer sebepler konut fiyatlarını ve dolaylı olarak hızlı bir şekilde kiraların artmasını tetikledi. Ülkemizin yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 binden 650-700 bine düşerek oluşan arz kaybı konut fiyatlarına yansıdı, kira talebini artırdı ve kiralar erişilemez noktaya geldi” diyerek sözlerine son verdi. (Veli Şengül)