Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Artan sıcaklık, gelecek yıllarda ruh sağlığı krizine yol açabilir

Avustralya’da iklim değişikliğinin en tehlikeli sonucu olarak öne çıkan aşırı sıcaklıklar, yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlığı da tehdit ediyor. Yeni bir araştırma, sıcaklıkların artmasıyla birlikte ülkede ruh sağlığı sorunlarının ciddi boyutlara ulaşabileceğini ortaya koydu.

Artan sıcaklık, gelecek yıllarda ruh sağlığı krizine yol açabilir

2003-2018 yılları arasında elde edilen sağlık verilerine dayanan çalışmaya göre, yüksek sıcaklık dönemlerinde ruhsal ve davranışsal bozukluklarla (MBD) bağlantılı hastane başvurularında kayda değer bir artış yaşanıyor.

Bu bozukluklar arasında kaygı, depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, madde ve alkol bağımlılığı gibi birçok durum yer alıyor.

Küresel ısınma durmazsa risk yüzde 49’a çıkabilir
Araştırmacılar, küresel ısınmanın 2100 yılına kadar sanayi öncesi seviyelerin 3 derece altında tutulması hâlinde bile, MBD yükünün 2030’larda yüzde 11, 2050’lerde ise yüzde 27,5 artabileceğini öngörüyor.

Ancak hiçbir önlem alınmaz ve iklim krizi derinleşirse, bu oran 2050 yılına kadar yaklaşık yüzde 49’a ulaşabilir.

Adelaide Üniversitesi’nden çevre sağlığı uzmanı ve çalışmanın başyazarı Peng Bi, “İklim değişikliğinin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri dünya genelinde giderek daha fazla tanınıyor. Ancak bu etkiler, harekete geçilmezse daha da kötüleşecek” değerlendirmesinde bulundu.

Sıcaklık artışlarının yalnızca hafif kaygı değil, ciddi psikiyatrik rahatsızlıkları da tetiklediğine dikkat çeken Bi, özellikle genç bireylerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini ifade etti.

Gençler daha fazla risk altında olabilir
Çalışma, 2008 yılında Adelaide’de yaşanan 15 günlük sıcak hava dalgasının çocuklarda MBD kaynaklı hastane başvurularını yüzde 64, 75 yaş ve üzerindekilerde ise yüzde 10 oranında artırdığını gösterdi.

Bilim insanları, aşırı sıcakların zihinsel sağlığı nasıl etkilediğini tam olarak belirleyemese de, vücut ısısındaki artışın beyne giden oksijen miktarını değiştirebileceğini, uyku düzeni ve stres yanıtlarını bozabileceğini düşünüyor.

İlginç bir şekilde, araştırmalar yaşlılara kıyasla gençlerin yüksek sıcaklıklardan daha fazla etkilenebileceğini gösteriyor. Çünkü genç bireylerin fizyolojik olarak sıcaklığa daha dayanıklı olmalarına rağmen, genellikle gerekli önlemleri almadıkları ve sıcak hava koşullarında dış ortamda çalışmaya daha yatkın oldukları belirtiliyor.

Toplumsal dayanıklılık çağrısı
Hâlihazırda Avustralyalıların yüzde 44’ü, yani yaklaşık 8,6 milyon kişi, yaşamlarının bir döneminde MBD tanısı alıyor. Isıyla bağlantılı hastaneye yatışların genel riski düşük olsa da, bu oranın 2050 yılına kadar yüzde 1,8’den yüzde 2,8’e çıkabileceği tahmin ediliyor.

Çalışmanın başyazarı Jingwen Liu, “Mevcut genç nüfusun MBD’lerle erken yaşta karşılaşması, iklim krizinin getirdiği zihinsel yükle birleşince, toplumsal dayanıklılığın artırılması şart hâline geliyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, halk sağlığı çalışanlarının ve sağlık hizmeti sunucularının, yüksek sıcaklığın ruh sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlaması ve toplulukları bu etkilere karşı koruyacak donanıma sahip olması gerektiğini vurguluyor.

Söz konusu araştırma, Nature Climate Change dergisinde yayımlandı.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”