Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Arıcıların hedefi bal üretiminde zirveye yerleşmek

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Son yıllarda kovan sayılarımızda yüzde 15 ila 20 artış var. Şu an 9 milyon 300 bin kovanımız bulunuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Dünyada arı sayısı ve bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sıradayız, hedefimiz birinci sırada yer almak" dedi.

Arıcıların hedefi bal üretiminde zirveye yerleşmek

Ziya Şahin, Türkiye'de 2024'ün çam balı üretimi bakımından verimli geçtiğini söyledi.

Türkiye'de yılda ortalama 25 ila 35 bin ton çam balı üretiminin yapıldığını anlatan Şahin, 2024'te bu rakamların ortalamasına ulaşıldığını kaydetti.

Şahin, çiçek balı üretiminde ise sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Biz çam balı ve son yıllarda çiçek balı da satan bir ülkeyiz. Dünyada her ikisinde de liderliğe oynuyoruz. Ancak yurt dışındaki fiyatlarla yurt içindekiler birbirine uyuşmuyor. Pazar konusunda ciddi sorunlarımız var. Bu sorunları oluşturan da maliyetler" dedi.

Geçen yıl bir kilogram balın maliyetinin 261 lira olduğuna dikkati çeken Şahin, arıcıların yılda 20 bin kilometre yol kat ettiğini bu nedenle besleme ürünleri ve mazot desteğinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

"Yılda ortalama 105 ila 115 bin ton üretim potansiyeli var"
Arıcılık olmazsa, tarım ve meyveciliğin de olmayacağını dile getiren Şahin, "Üretim ve kalite bakımından dünyada ileri bir seviyedeyiz. Türkiye'de yılda ortalama 105 ila 115 bin ton bal üretim potansiyelimiz var. 2024 yılı rakamları henüz netleşmedi ancak küresel iklim değişikliğine bağlı sebeplerle 65 ila 75 bin ton arasında bal üretimi olduğunu bekliyoruz. Şu anda 5 ila 10 bin tonun üzerinde petek balı ihraç edebilecek kapasitemiz var. Çam balını da aynı ölçekte uzun yıllar ortalaması 15 ila 20 bin ton çam balı sattık" diye konuştu.

Devlet desteklerinin her geçen yıl arttığına değinen Şahin, özellikle sahte ürünler konusunda önemli laboratuvar çalışmalarının yapıldığını ve 2025'in sonunda ise bu ürünlerin tedavülden biraz daha kalkacağını vurguladı.

"Kovan sayılarında yüzde 15 ila 20 artış var"
Türkiye'de kovan sayısında da büyük artış görüldüğünü aktaran Şahin, şunları kaydetti:"Son yıllarda kovan sayılarımızda yüzde 15 ila 20 artış var. Şu an 9 milyon 300 bin kovanımız var. Bu çok ciddi bir rakam. Dünya ölçeğine baktığımızda kilometre kareye en fazla kovan düşen ülke Türkiye'dir. Dünyada 0,8 kovan düşüyor. Bizde 9-10 kovan, çam balı alanlarında 250 kovan düşüyor. Ancak kovanımız var, yeterli alanlarımız yok. Bal üretim alanlarının geliştirilmesi ve koruma altına alınması gerekiyor. Dünyada arı sayısı ve bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sıradayız. Hedefimiz birinci sırada yer almak. Türkiye dünyanın en kaliteli ballarını üreten ülkedir. Bunu yapılan kongrelerde ve yarışmalarda görüyoruz."


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”