17 Mart 2020 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “kanunsuz ceza olamayacağını” öngören 7. maddesinin, örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.
AİHM'in Büyük Dairesi, 7. maddenin ihlali için 11'e karşı 6 oyla, 6. maddenin 1. fıkrası için 11'e karşı 1 oyla ve 11. madde için oy birliğiyle ihlal kararı verdi.
Türkiye karar gereği, başvuru sahibine 15 bin euro mahkeme masrafı ödeyecek.
Gerekçeli karar: Türkiye terör suçlarından mahkumiyetlerle ilgili sistematik sorunu ele alması gerekir
AİHM’in gerekçeli kararında "Türkiye’nin, terör suçlarından mahkumiyetlerle ilgili sistematik sorunu ele alması gerektiği" uyarısı yapıldı
Söz konusu başvuru yapanla ilgili mahkumiyette, ByLock kullanımının temel alındığı kaydedilen kararda, Türkiye’de yerel mahkemelerin gerçekten de, Bylock'u kullanmış olan herkesi ilke olarak yalnızca bu esasa dayanarak mahkum edebileceği yorumu yapıldı.
Gerekçeli kararda, Türk yargısının böylesine tekdüze ve topluca ByLock delillerine yönelik yaklaşımıyla, keyfi kovuşturma, mahkumiyete karşı etkili güvence sağlamak için yürürlükte olan AİHS’nin 7. maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi.
"Ceza yargılamasında da usule ilişkin eksiklikler var"
AİHS’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1.fıkrasının da ihlal edildiği hatırlatılan gerekçeli kararda, Yalçınkaya'ya karşı yürütülen ceza yargılamasında da usule ilişkin eksiklikler bulunduğu bildirildi.
Özellikle Yalçınkaya’yı ilgilendiren ByLock kanıtlarına erişimi ve bunlara ietkili bir şekilde tiraz konusunda da sorunlar yaşandığı belirtilen kararda, bununla adil yargılama hakkının ihlal edildiği saptamasında bulunuldu.
Kaynak: Haber Merkezi