Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

6 Şubat saat 04.17… Asrın felaketinde 1. yıl

Türkiye, geçen yıl şubat ayında "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin acısıyla sarsıldı. 14 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen deprem nedeniyle ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.

6 Şubat saat 04.17…  Asrın felaketinde 1. yıl

6 ŞUBAT SAAT 04.17… 7,7 büyüklüğünde depremle sarsılan Türkiye, tarihinin en büyük felaketiyle karşı karşıyaydı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesiydi. Depremden sadece Kahramanmaraş’ı değil aynı zamanda Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ da etkilenmişti. 

ARADAN SADECE 9 SAAT GEÇTİ…
Sadece 11 ili değil tüm Türkiye’yi etkileyen deprem de zaman adeta durmuştu ancak dehşet anları sona ermemişti. Aradan sadece 9 saat geçti ve Elbistan merkezli 7, 6 büyüklüğünde bir başka deprem daha meydana geldi. 500 atom bombası gücündeki depremler, 120 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu. 

YOLLAR YARILDI, KÖYLER İKİYE BÖLÜNDÜ
Sarsıntılar o kadar güçlüydü ki evler, iş yerleri, yollar, köyler yerle bir oldu. Daha önce tanık olunmayan görüntüler ortaya çıktı.

Hatay’da 400 metre uzunluğunda dev yarık oluştu. Gaziantep'de iki tepe birbirine kavuştu. Nurdağı Gökçedere Köyü ikiye bölündü. Kahramanmaraş’taki Çiğli köyü 6 buçuk metre, Değirmenkaya köyü 6 metre kaydı.

ASRIN FELAKETİNDE 53 BİN 537 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Toplam 105 saniyede, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Meydana gelen iki büyük deprem, bölgede yaşayan yaklaşık 14 milyon insanın hayatını etkiledi. 

7 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ile mahallede ağır yıkımlara yol açan iki büyük deprem nedeniyle Türkiye’de 7 gün süreyle milli yas ilan edilirken, deprem bölgesinde ise OHAL kararı alındı.

ZAMANLA YARIŞ BAŞLADI
Yaklaşık 40 bin bina yıkıldı, 200 binden fazla bina ağır hasar aldı. Şehirler adeta taş yığınına döndü. Ve o yığınlar altında kalanlar için zamanla yarış başladı. 

TÜM EKİPLER SEFERBER OLDU
Arama kurtarma ekipleri zaman kaybetmeksizin deprem bölgesine sevk edildi. AFAD, UMKE, asker, jandarma, polis, itfaiye, madenciler, sağlıkçılar ve binlerce gönüllü… 200 binden fazla personel deprem haberini alır almaz yola çıktı. 

93 ÜLKEDEN ARAMA KURTARMA EKİPLERİ ÇALIŞMALARA DESTEK VERDİ
Türkiye'nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 93 ülkeden arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara katıldı.

GEÇİCİ BARINMA ALANLARI OLUŞTURULDU
Afetzedeler için depremin hemen ardından geçici barınma alanları oluşturuldu. İlk önce çadırlar kuruldu. 350 çadır kentte, 645 bin çadır 2 buçuk milyon kişiye yuva oldu. Sonrasında depreme dayanıklı alanlar belirlendi, 414 konteyner kent kuruldu. 215 bin 188 konteyner eve, 690 bin 644 afetzede yerleşti.

48 SAAT İÇİNDE KAPANAN YOLLAR AÇILDI
48 saat içinde deprem nedeniyle kapanan yollar açıldı, sahra hastaneleri, seyyar mutfak ve mobil fırın kuruldu. Milli Savunma Bakanlığı'na ait 'Bayraktar' ve 'Sancaktar', İskenderun'da hastane gemi olarak görev yapmaya başladı.

ASRIN FELAKETİNDE ASRIN DAYANIŞMASI
Asrın felaketinde asrın dayanışması yaşandı. Yardım ve bağış kampanyaları düzenlendi. Türkiye depremzedeler için tek yürek oldu. Kimi kıyafet, yiyecek gönderdi. Çocuklar harçlıklarını ve oyuncaklarını, köylüler hayvanlarını satıp parasını depremzedeler için bağışladı.

BÖLGEYE 106 MİLYAR 728 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILDI
Geçici barınma hizmeti kapsamında bugüne kadar 349 bin haneye toplam 14 milyar 453 milyon lira "kira destek ödemesi" yapıldı. Bu kapsamda ev sahiplerine 7 bin 500, kiracılara ise 5 bin lira kira destek ödemesi devam ediyor. Diğer yardım ve ödemelerle birlikte deprem bölgesine toplam 106 milyar 728 milyon lira kaynak aktarıldı. Deprem bölgesinde 2 milyon 302 bin binada ve 6 milyon 227 bin bağımsız bölümde hasar tespiti yapıldı, şu ana kadar enkaz kaldırma işleminin yüzde 91'i gerçekleştirildi.

Hak sahipliği çalışmaları kapsamında, 389 bini konut, 40 bin 658'i iş yeri, ve 11 bin 531'i ahır olmak üzere toplam 441 bin 567 hak sahipliği belirlendi. Depremzede vatandaşların yaralarının sarılması çalışmaları kapsamında deprem bölgesinde şehir merkezleri ve köylerde 307 bin konutun yapımına başlandı. 

Bu kapsamda yerinde dönüşüm projelerinde konutlar için 750 bin lirası hibe, 750 bin lirası kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin lirası hibe, 1 milyon lirası kredi ve iş yerleri için 400 bin lirası hibe, 400 bin lirası kredi 2 yıl ödemesiz ve faizsiz 10 yıl vadeyle kullanıma sunuldu.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 3
  • 11
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • AS
    Ahmet Sessiz.
    290 gün önce

    Dünden bu yana her yerde UNUTMADIK paylaşımları yapılıyor. Lakin hiç ders almadigimiz açık. Sadece acıyı yasiyoruz ama tedbir almıyoruz. Bilim adamları fay üstünde yaşayan illeri sıralıyor. Bunlardan biri Konya. Konya ki depremde belediyesinden, sanayicisine, vatandaşindan STK sina en fazla yardımı yapan ve bölgeye giderek acıyı goren bir il. Lakin bir yıl geçmesine rağmen(Selçuk üniversitesinden başlayıp, meram tıp fakültesine kadar uzanan ve binlerce evin ve on binlerce nüfusun olduğu) fay üstünde bilunan il olarak gosterilmesine ve 7 uzeri yıkıcı bir deprem olbileceği belirtilmesine rağmen belediye bünyesinde hiç bir çalışma yapilmadı. Yada konu ile ilgili belediye meclisinde nasıl bir karar alindi, uygulama için ne yapıldı. Maalesef. Varsa birileri açıklasın. Ne yzikki Jeoloji mühendisleri odasından ve mühendislik fakültesi hocalarından tık yok. Yaşananlar birer film çekimi imiş.

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”